UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-05-07 20:18

Norvég minta

Immár hivatalosan is eldőlt, Norvégiában folytatja a mostani évadban Vácott kölcsönben szereplő győri irányító, Lakatos Rita. A 18 esztendős játékos szeretett volna új tapasztalatokat szerezni, ezért vette az irányt Skandinávia felé, két évre aláírt a Byasen csapatához. Emellett pedig bízik abban, hogy átragad rá a norvégok általa irigyelt mentalitása.

B. V. – utanpotlassport.hu Már hónapokkal ezelőtt lehetett olvasni a 18 éves irányító, Lakatos Rita Norvégiába szerződéséről. A szeptembertől a Byasen együttesét, jelenleg viszont még a Vácot erősítő fiatal játékos elmondta, nagy hatással voltak rá azok a norvég játékosok, akikkel korábban egy csapatban játszott, ez is fontos érv volt a Skandináviába szerződés mellett.

Lakatos Rita Norvégia felé veszi az irányt Fotó: Dömötör Csaba
Lakatos Rita Norvégia felé veszi az irányt Fotó: Dömötör Csaba
„Amióta aláírtam a szerződésemet, nagyon várom már a norvégiai folytatást, izgatott vagyok emiatt, mert régi célomat érem el vele  – fogalmaz az átigazolásával kapcsolatban a ChampSport Agency Facebook-oldalán megjelent bejegyzésben Lakatos Rita. – De ettől függetlenül most az aktuális szezonra koncentrálok, jelenleg még a Váccal vannak feladataim, szeretném a lehető legtöbbet kihozni magamból. Az északi folytatás lehetőségén akkor gondolkodtam el először, amikor a norvég csajokkal együtt edzhettem Győrben, és láttam, milyen a mentalitásuk, a fizikai állapotuk. A juniorválogatottal jártunk már Norvégiában, akkor is tapasztaltam, hogy a velünk egykorú játékosok fizikailag mekkora előnyben vannak velünk szemben. Szeretnék az ő szintjükre eljutni, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan tudom majd elsajátítani azt a gyors játékot, amit ők játszanak.” A juniorválogatott irányítója tavaly nyáron került kölcsönbe Győrből Vácra, ebben a szezonban 22 bajnoki mérkőzésen 71 gólt lőtt az élvonalban. A kitűnő évad után viszont külföld felé veszi az irányt, nagyon bízik abban, hogy a környezetváltás még inkább elősegítheti a fejlődését. „A norvég kézilabdát senkinek sem kell bemutatni, a világ vezető országa ebben a sportágban. Úgy gondolom ez olyan lehetőség, amit ha kihagynék, lehet, hogy később nem tudnék megbocsátani magamnak. Kiskorom óta egyazon norma szerint tanulom a kézilabdát. Szeretnék kipróbálni valami újat. Tisztában vagyok vele, hogy nem lesz egyszerű, hiszen egyedül megyek egy új kultúrába, egy másik nyelvi környezetbe – szakmailag és a magánéletet tekintve ez egyaránt nagy kihívást jelent. Viszont könnyen alkalmazkodom, és úgy gondolom, ha az ember elfogadja ezeket a lehetőségeket, az nagy önbizalmat és hitet adhat. Lakatos a Byasennel kapcsolatban elmondta, a Váchoz hasonlóan kimondottan fiatalokra építő csapatról van szó, amely rendszeresen indul a nemzetközi kupában, és ez is szerepet játszott döntésében. Ettől függetlenül  arról sem mondott le, hogy egyszer majd újra Győrben kézilabdázhat – hiszen továbbra is az ETO játékosa marad, és kölcsönbe kerül Norvégiába is –, de egyelőre nem tekint ennyire előre. „A jövőm szempontjából ösztönzőleg hatott rám, hogy nemrég a felnőttválogatottal is együtt edzhettem. Kim Rasmussen szövetségi kapitány is támogatott a döntésemben a norvégiai folytatást illetően.Hangsúlyozta, becsüli a bátorságomat, hogy teljesen egyedül, ilyen fiatalon bele merek vágni ebbe a kalandba. Neki is elmondtam, nem félek az újtól, bátran állok a kihívások elé” – hangsúlyozta az irányító. Lakatosról leendő együttesétől már többen is nyilatkoztak, Roger Kvannli edző korábban kifejtette, fokozatosan szeretnék őt beépíteni a csapatba, hogy aztán kulcsjátékossá nőhesse ki magát. A Byasenhez nyár végén csatlakozhat, hiszen előtte még a nyári, hazai rendezésű junior-világbajnokságon is fontos szerep vár rá. További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.