UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-05-08 20:24

A győri címeresek

A serdülő leány és a fiú kötöttfogású birkózóknál nemrégiben lezajlott mind a három válogatóverseny, így gyakorlatilag kialakult a válogatott kerete. Kiderült, hogy kik azok a fiatalok, akik Magyarországot képviselhetik Győrben, a korosztályos Európa-bajnokságon június közepén.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Gyakorlatilag kijelenthető, hogy kialakult a serdülő kötöttfogású és leány birkózók válogatott kerete, ugyanis mindkét fogásnemben lezajlottak a válogatóversenyek. Különösen nagy tétje volt a megméretéseknek, hiszen a korosztály kontinensviadala idén Magyarországon, Győrben lesz. Az Európa-bajnokság június 15-én kezdődik, tehát a vezetőedzőknek nem maradt túl sok idejük a felkészítésre. Ifj. Módos Csaba, a serdülő kötöttfogású fiúk mestere a három válogatót követően javaslatot tesz a szövetségnek, amelyben megnevezi az elsőszámú embereket súlycsoportonként:

38 kg: Mizsei Zoltán, 41 kg: Lévai Levente, 44 kg: Takács Zsolt, 48 Kg: Kovács Gábor, 52 kg: Kovács Ádám, 57 kg: Zurai Rajmund és Kis Krisztián, 62 kg: Balázs Bálint és Déri Dominik, 68 kg: Kovács Gergő és Szinay Csaba, 75 kg: Kekenj Norbert, 85 kg: Varsányi László és Borosi Henrik

Az 57, a 62, a 68 és a 85 kilogrammosok között két nevet is megjelölt a vezetőedző, ugyanis a 10 súlycsoportban Magyarország 13 versenyzőt indíthat el az Eb-n, és ezt megteheti mindhárom szakágban. Módos kifejtette, mire számít Győrben:
Matyi Vivien többek között az ob megnyerésével érdemelte ki a serdülő címeres mezt Forrás: birkozoszov.hu
Matyi Vivien többek között az ob megnyerésével érdemelte ki a serdülő címeres mezt Forrás: birkozoszov.hu
„Amennyiben egy érmet szereznek a fiúk, azzal már elégedett leszek, ha kettőt, akkor pedig már boldog is. Jó úton járunk. Úgy érzem, hogy kellőképpen tudom motiválni a srácokat. Amit kérek tőlük, maximálisan betartják. A negyvennyolc kilogrammos Kovács Gábor már tavaly is bronzmeccsen lépett szőnyegre az Eb-n, azonban akkor alulmaradt. Technikailag, erőnlétben és taktikailag is rengeteget fejlődött azóta. Őt mindenképpen éremesélyesként tartom számon. Csakúgy, mint az ötvenhét kilós Zurai Rajmondot, aki remekül érzi a párharcok ritmusát. Ellene nem lehet felkészülni. Egy embert láttam eddig hasonlóképpen kibújni az akciókból, az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok, Lőrincz Tamást.” A tréner hozzátette: nagyon sok múlik majd a pillanatnyi formán, de úgy érzi, hogy erőnlétben és technikailag nem lesz probléma a kötöttfogásúakkal. Mi több, szerinte jóval a korosztály felett járnak ezekben. Péteri András, a serdülő leányok vezetőedzője keretéről korábban már ITT írtunk. A szakember elmondta oldalunknak, hogy van két lány, akitől többet vár az idén: „A negyvenhat kilogrammos Matyi Vivien és az ötven kilós Szenttamási Róza nagyon agresszív, dinamikus stílusban birkózik, és ez valamelyest kiemeli őket a mezőnyből. Vivien inkább a fizikumával nyeri a pontokat; a fejlefogásból indított akciók a kedvencei, de bőven van hová fejlődnie. Leginkább a láb védését kell tökéletesítenie. Róza sokkal mozgékonyabb, lendületes, hatékony és sikeresen támad lábra. Ami a földharcot illeti: fantasztikusan fűzi be az orsót riválisain, és nagyon nehéz megtalálni ellene a megfelelő defenzívát.” Péteri szerint, ha minden a tervek szerint halad, az sem elképzelhetetlen, hogy két-három éremmel zárják a lányok az Európa-bajnokságot. Mindhárom szakág a győri Olimpiai Sportpark edzőcsarnokában készül majd június legelejétől, s ez lesz a helyszíne az Európa-bajnokságnak is. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.