UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2018-05-13 08:53

Csak az aranyban gondolkodik

Cegléden kezdte pólós pályafutását, majd az ország egyik legjobb utánpótlás-nevelő egyesületéhez került, ahol jelenleg három korosztály bajnokságában is csapata alapemberének számít. Részt vett a tavalyi máltai U17-es vízilabda Európa-bajnokságon, ahol bronzérmes lett, és készül a hazai rendezésű, augusztusi U18-as világbajnokságra. Ismerjük meg a 17 éves Bóbis Botondot, akiről nem túlzás azt állítani, hogy az uszodában nőtt fel.

Sztrik Martinutanpotlassport.hu „Igazából nem volt kérdéses, hogy melyik sportágat válasszam. Édesapám élvonalbeli vízilabda játékos volt, a pályafutása után pedig sikeres edző lett. A bátyám jelenleg is az élvonalban játszik, a Vasas csapatát erősíti, több mint háromszáz mérkőzéssel a háta mögött. Szinte a medenceparton nőttem fel, és rengeteg időt töltöttem a ceglédi strandon is” ‒ meséli a 17 éves Bóbis Botond, aki nyolc évesen kezdett el vízilabdázni Cegléden, előtte pedig évekig úszott. „Viszonylag korán kiderült, hogy van tehetségem a pólóhoz, így már kiskoromban komoly célokat tűztem ki magam elé. Elkezdtünk gondolkodni otthon, hogy melyik csapat lenne a legjobb számomra, és a KSI-re esett a választás, mivel ez az ország egyik legjobb utánpótlás-nevelő egyesülete. Ezt az utat lényegében apukám tervezte meg nekem, amiért nagyon hálás vagyok neki.

A 17 éves Bóbis Botond három fronton is a KSI SE egyik legjobb játékosa
A 17 éves Bóbis Botond három fronton is a KSI SE egyik legjobb játékosa
Botond három éve került a KSI-hez, de már a második szezonjában hihetetlen eredményeket produkált. A serdülőkorosztályban 27 meccsen 105 gólt dobott, de az ifjúságiak között is vízbe ugrott 16 alkalommal, mindemellett pedig bemutatkozott a felnőtt csapatban.  A serdülőbajnokságot még sem sikerült megnyernie társaival, hiába számítottak ők a nagy esélyesnek. „A bronzérem, amit a serdülők között szereztünk, mindenképpen csalódás volt, hiszen sokkal többre volt hivatott a csapat. Szerencsére az ifjúságiaknál sikerült megszereznünk a bajnoki címet, ez némi elégtétel volt számunkra ‒ eleveníti fel a tavalyi szezont a KSI kiválósága. Beszél arról is, hogy milyen volt a nyári máltai Európa-bajnokságon szerepelni és bronzéremmel zárni. ‒ Hihetetlen élmény volt. Pályafutásunk eddigi legnagyobb megméretésén vettünk részt. Minden világversenyen nagy dolog dobogóra állni, de nem lehetünk teljesen elégedettek, mert aranyesélyesek voltunk. Gondoljunk csak bele, hogy a későbbi győztes Montenegrót megvertük a csoportmérkőzések során. A legjobban a spanyolok elleni elveszített elődöntőt sajnálom. Ez a mai napig érzékenyen érint.” Nem sokkal az Eb után elérkezett a 2017/2018-as évad kezdete. Új szezon, új remények, szokták mondani… Botond esetében pedig még több erőbedobás és alázatos munka volt, hogy egyszer elérje nem titkolt vágyát: olimpiai bajnok szeretne lenni. Jelenleg három bajnokságban is aktívan játszik, ezek közül a serdülőknél idén is csapata motorjának számít, 22 meccsen 102 gólnál jár (mindössze 166 kísérletből). Az ifjúságiak között 15 meccsen 31 találatot jegyez, a felnőtt országos bajnokság B osztályában pedig 57 góllal büszkélkedhet a vízben töltött 20 meccsen. De ami ennél is fontosabb: mindegyik korosztályban nagy esélye van a bajnoki címre a KSI-nek.
A válogatott vízilabdás már nagyon várja az augusztusi korosztályos világbajnokságot
A válogatott vízilabdás már nagyon várja az augusztusi korosztályos világbajnokságot
„Fiatal csapatunk van a felnőttek között, ezért sokszor nehéz a dolgunk a rutinos ellenfelekkel szemben, de ez engem egyáltalán nem feszélyez. Rengeteget edzünk a csapattal, ami elengedhetetlen feltétele a sikernek. A cél természetesen minden fronton a végső győzelem. Ettől függetlenül persze nem egyszerű ilyen sokat a vízben lenni, de ez mind a fejlődést szolgálja, én pedig imádok játszani, ez sokszor átsegít a medencén kívüli nehéz időszakokon is, valamint nagyon sok erőt merítek a családomból, akik mindenben erőn felül segítenek nekem ‒ mondja, s beszél a nyári világbajnoki terveiről is. ‒ Már nagyon várom, mindent meg fogok tenni továbbra is, hogy bekerüljek a keretbe. Mivel a  torna Szombathelyen lesz, egyszerre leszünk előnyben, és lesz rajtunk plusz nyomás is. A cél természetesen az aranyérem, egy magyar vízilabdázónak nem is lehet más. Amikor a máltai Eb bronzmeccse után kijöttünk a medencéből, a stáb és a csapat vérszerződést kötött, hogy innentől a vb-arany megszerezése lebeg a szemünk előtt célként. Mindent ennek rendelünk alá, és azért dolgozunk, hogy ezt elérjük.” Egyéb korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.