UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-05-14 22:58

Ketten bronzközelben

Csak az elődöntőben tudták megállítani a még serdülőkorú Balázs Bálintot a szkopjei kadét Eb-n, a szabadfogás nyitónapján, így a tatabányai versenyző kedden bronzmérkőzést vívhat. Hencz Joel egyetlen győzelemre áll attól, hogy ő is bronzért birkózzon. A keddi öt döntőben hét ország képviselteti magát, a házigazdák nagy örömére a finálénak macedón szereplője is lesz.

Szekeres István/Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A világverseny-rendezés új módija szerint fél programmal indult Szkopjéban a kadét Európa-bajnokság. Öt szabadfogású súlycsoport küzdelmei jutottak el az elődöntőig, hogy kedden este eldőljön az érmek sorsa, míg a második programcsomag öt kategóriája kedden délelőtt kezd, és szerdán zárja a versenyét. Miután a második csomag sorsolását is megtartották, máris kiderült: 32 ország 197 versenyzője küzd meg a fogásnem tíz súlycsoportjában; több mint tavaly (29 – 175). A mi versenyzőink statisztikája is kedvező: a délelőtti nyolc találkozó felét megnyerték. Fiatal magyar szabadfogásúaktól ez kifejezetten jó eredmény, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a sportágban nagyon erős szovjet utódállamok markáns képviselőivel van teli a mezőny. És az sem elhanyagolható, hogy az öt magyar közül három is még csak serdülőkorú. A nagyon fiatalok közül Balázs Bálint emelkedett ki az első napon. A 60 kilós tatabányai simán átlépte a spanyol ellenfelet, majd a fehérorosz Szkorik elleni 9–0-s sikerével még Tóth Gábor vezetőedzőt is meglepte. Az ellenfélről nem is szólva, mert a versenyzőnk kétszer is belefogta a kötöttfogású, kétkaros szaltójába. Bálint végül elődöntőt vívhatott a moldovai Novac ellen. A mester szerint túlizgulta a meccset, de a vetélytárs erősebb is volt nála; a bronzéremre viszont jó esélye van. A 92 kilós Hencz Joelnek pedig arra, hogy ő is bronzért birkózhasson. Miután tusolta a koszovói Szilát, a negyeddöntőben alulmaradt a német Mayer ellenében, aki azonban végül a fináléba jutott, így Joel meg a vigaszágra. A kedd délelőtti programban derül ki minden. Hencz a bolgár Joan Karamfilkovval találkozik, aki tavaly második volt a serdülő Balkán-bajnokságon, most Szkopjéban pedig mindössze 2–0-ra maradt alul a nyolcaddöntőben a tavalyi kadét vb- és Eb-bronzérmes Danilo Sztaszjuk ellenében. Ha tehát Joel megveri a bolgár vetélytársat, a bronzért az ukránnal mérkőzhet. Eközben Balázs Bálint hátradőlve nézheti végig a szlovák Gerhardt Pohl és a német Simon Monz vigaszági csatáját, hogy az esti programban aztán megbirkózzon a győztessel a bronzéremért. Még jobban is sikerülhetett volna a szabadfogású nyitány, de két meccsünk is elment… Nem akárhogyan! A 71 kg nyolcaddöntőjében Mezei Dominik 3–0-ra vezetett intéssel és levitellel az azeri Azizov ellen. A második menetben elkezdett kötöttfogást birkózni; kapaszkodott. Végül beleesett a saját akciójába (3–2), s onnan két orsót csinált rajta az ellenfele (3–6). Már csak egy levitelre futotta tőle, de az kevés volt (5–6). „Vacillál a két fogásnem között – mondja róla Tóth Gábor. – Az érdi klubja inkább a kötöttet erőlteti, de szerintem a szabadfogást kellene választania, mert rendkívül tehetséges.” A szkopjei siker segíthetett volna a döntésben, de elmaradt. Az azeri a folytatásban 3–1-re kikapott a török Cavustól, és Dominik azzal kiesett.

Hazai szőnyegen jutott döntőbe Beszir Alili Forrás: Martin Gábor/UWW
Hazai szőnyegen jutott döntőbe Beszir Alili Forrás: Martin Gábor/UWW
Az 51 kilós Dely Marcellnek selejtezőt kellett birkóznia a bolgár Viktorovval. Fél perc telt el, amikor megintették a magyart, majd a bolgár mögékerüléssel javított az eredményén (0–3). A második menet sem indult kedvezően, ugyanis Viktorov háromszor is levitte (0–9). Dely óriási hajrát indított 30 másodperccel a vége előtt: kétszer ellenfele mögé került, a másodikból kétszer is megpörgette. 8–9, micsoda bravúr! A szenzáció azonban elmaradt, győzni már nem sikerült. A bolgár pedig a következő körben 13–3-ra kikapott az örmény vetélytárstól, így Marcell is elbúcsúzott. Az öt, kedd esti döntőbe hét ország versenyzői jutottak; a szabadfogásban ez soknak számít. Két-két orosz, örmény és török mellett egy-egy grúz, moldovai, német – és egy macedón is szőnyegre lép. A 45 kilós Beszir Alili az elődöntőben kevesebb mint három perc alatt 11–1-re lelépte a fehérorosz Mazokot. Aligha kétséges, hogy az örmény Arutyunjan elleni finálét telt ház előtt vívja. Mi, magyarok szerényen megelégednénk két bronzzal.

KADÉT EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZKOPJE Szabadfogás, 1. programcsomag A magyar szereplők 45 kg (18 induló): Kaffai Botond (Vasas SC). 51 kg: Dely Marcell (Újpesti TE). 60 kg: Balázs Bálint (Tatabányai SC). 71 kg: Mezei Dominik (Érdi Spartacus). 92 kg: Hencz Joel (Kecskeméti TE) A magyar mérkőzések Selejtező. Nikola Viktorov (bolgár)–Dely 9–8. Mezei–Redzsep Hadzsdari (macedón) technikai tus, 11–1 a 2:38. percben. Nyolcaddöntő. Vladiszlav Abramov (ukrán)–Kaffai technikai tus, 10–0 a 0:39. percben. Balázs–Andres Vizcaino Pulido (spanyol) technikai tus, 10–0 a 2:54. percben. Rasad Azizov (azeri)–Mezei 6–5. Hencz–Auron Szila (koszovói) tus a 2:49. percben, 3–1-nél. Negyeddöntő. Balázs–Mihail Szkorik (fehérorosz) 9–0. Johannes Mayer (német)–Hencz technikai tus, 10–0 a 2:36. percben Elődöntő. Stanislav Novac (moldovai)–Balázs technikai tus, 10–0 a 3:05. percben

A második nap sorsolása 48 kg (17 induló): Gilányi Alex (10-es sorsolási számmal) a nyolcaddöntőben kezd a szlovák Samuel Bucko ellen. Következhet a Moritz Langer (német)–Danyijel Zopunjan (orosz) mérkőzés győztese. Ugyanezen az ágon birkózik az azeri az örmény versenyző. 55 kg (21). Budai-Kovács Marcell (13) első ellenfele – a selejtezőben – a francia Théo Mazoyer Veautier lesz. A győztesre a nyolcaddöntőben a tavalyi serdülő Eb (46 kg-os!) ezüstérmese, a bolgár Ruhan Raszim vár. A negyeddöntőbe moldovai vagy lengyel vetélytárs érkezik, és akkor hátra van még az azeri, a grúz vagy a török. 65 kg (22). Dodó Bence (2) a nyolcaddöntőben kezd, a grúz Luka Marjamidze ellen. Jöhet a Florian Tafertshofer (osztrák)–Kevin Makota Ström (svéd) meccs győztese, majd az azeri, örmény, ukrán hármas legjobbja. 80 kg (21). Korcsog Milán (12) selejtezőt vív a német Richard Schröder ellen, aki a tavalyi Eb-n 11. volt, de még a 69 kg-ban (!). A nyolcaddöntőben más fajsúlyú ellenfél következhet, az azeri Fuad Majilov, aki a tavalyi kadétvébén volt 11., de a 85 kg-ban. Grúz vagy román ellenfél juthat el a negyeddöntőbe, a döntőért pedig örmény–török párharc várható. 110 kg (17): Ubornyák Csaba (2) a nyolcaddöntőben kezd, az orosz Szergej Kozirjev ellen. Ha folytathatja, minden bizonnyal a grúz Szolomon Manasvili vár rá. A döntőbe igyekszik az ágról az örmény, a török és az ukrán vetélytárs is. Amit eddig írtunk az Eb-ről Beharangozó, a magyar versenyzők menetrendjével Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.