UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2018-05-14 20:53

Növekvő népszerűség, bővülő lehetőségek

A TAO-támogatásnak köszönhetően egyre többen kezdenek röplabdázni, ami természetesen a nyári szezonban oly népszerű strandröplabdára is nagyon jó hatással van. Jelenleg közel ezerötszáz utánpótláskorú játékosnak van versenyengedélye, ám a jövőben további növekedést remél a szövetség elnöke, Bánki Ágnes.

K. N. − utanpotlassport.huMiután a röplabda is felkerült a TAO-támogatott sportágak listájára, rohamosan gyarapodtak a lehetőségek, ahol a gyerekek, fiatalok el tudnak kezdeni röplabdázni. Magyarországon ősztől tavaszig szinte kizárólag a teremröplabdázás lehetséges, ám a jövőben, ahogyan Bánki Ágnes, a Magyar Röplabda Szövetségen belül működő Strand- és Szabadidő Röplabda Bizottság elnöke honlapunknak elmondta, e lehetőségek minden bizonnyal kibővülnek. Ma jelenleg egyetlen fedett strandröplabda pálya üzemel, a BME (Budapesti Műszaki Egyetem) sporttelepén. Így  az év nagy részében meglehetősen korlátozottak a strandröplabda-párosok edzéslehetőségei. Merthogy közülük nem mindenki teremröplabdázik, vannak, akik csak homokkal a talpuk alatt érzik jól magukat.

Fellendülőben a strandröplabda, a jövőben egyre több páros léphet versenykörülmények között homokra Fotó: MRSZ
Fellendülőben a strandröplabda, a jövőben egyre több páros léphet versenykörülmények között homokra Fotó: MRSZ
Az idei strandröplabda versenyeket a szövetség a TAO révén megpróbálja  még jobban kiterjeszteni. Az úgynevezett csillagozási rendszerben, ahol az 1 illetve 2 csillagos versenyektől, melyek az amatőr megmérettetések, egészen az 5 csillagos rendezvényekig küzdhetnek egymással a párosok. Az ötcsillagos versenyeket a szövetség szervezi, melyekat a felnőtt országos bajnokság helyszínein rendeznek meg. Az összes többi viadalt az egyesületnek kell lebonyolítaniuk. A múlt hét végén kezdődött Kispest Open egyébként négycsillagos verseny volt. Az első fordulóban az U14, az U16, és az U20-as korosztály lépett pályára, a továbbiakban azonban csatlakozik hozzájuk az U18-as, valamint idén először az U22-es korosztály is. Nem kell messzire mennünk, a szomszédos Ausztriában közel háromezer strandröplabda pálya üzemel jelenleg. Nálunk ez a szám néhány százra rúg, fedett pályából pedig mindössze egy van hazánkban. Ám ahogy Bánki Ágnes is kiemelte, a TAO-nak köszönhetően folyamatos lesz a fejlődés, ami természetesen a pályák mennyiségére, infrastruktúrájára is pozitív hatással lesz. Amatőr szinten nyáron az egyik legnépszerűbb sportág a strandröplabda, külföldön, például Amerikában egyenesen a tenisszel vetekszik. Magyarországon közel kétezer versenyengedélyt adtak már ki, ebből ezerötszáz utánpótláskorú versenyzőé. A játékosok száma, ha a hobbijátékosokat is beszámítjuk, ennél jóval több, csak sokan nem tudják, hogy ha már nyáron lemennek jókat ütögetni a strandra, azt akár versenyszerűen is megtehetnék. További korosztályos hírek RÖPLABDA a sportági aloldalunkon.