UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-05-15 11:39

Csúcsforma prolongálva?

Fontos nemzetközi versenyeket kényszerült lemondani, de a május 30-án kezdődő hódmezővásárhelyi ifjúsági országos bajnokságon és egy hónappal később a Budapest Openen is rajthoz áll Milák Kristóf (18), aki még a júliusi finnországi junior Eb-n is csak izzítani akarja az év csúcseseményére, a glasgow-i EB-re tartogatott rakétáit. Selmeci Attilának, a junior világcsúcstartó edzője az SzPress Hírszolgálatnak elmondta, fő a feje az ifjúsági olimpiai játékok szokatlanul késői időpontja miatt.

UP-infoMilák Kristóf, a magyar úszósport őstehetsége, a tavaly nyári budapesti VB ezüstérmese, már a március végi országos bajnokságon ellenfélsokkoló jelét adta annak, hogy bármikor  képes aduássszal kirukkolni. Akkor éppen a 200 pillangón elővarázsolt 1:52.71 perces junior világcsúcsával jeleskedett, amivel az idei nemzetközi rangsorban azonnal az élre is állt. Egyetlen századmásodperccel maradt el Cseh Lászlónak a pekingi olimpián felállított tízesztendős Európa-csúcsától. Egyelőre túl magas mércének tűnik, de ebből kellene majd egyszer vagy több lépcsőben jó egy másodpercet lefaragnia az érdi úszónak ahhoz, hogy a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps örökérvényűnek vélt 1:51.51 perces világrekordja is veszélybe kerülhessen…

Milák Kristófnak 2018-ban is nagy céljai vannak Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
Milák Kristófnak 2018-ban is nagy céljai vannak Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
„Amíg Kristóf nem lesz túl a szóbeli érettségi vizsgáin,  edzésmunkánk gyakran szól a halasztásokról és a pótlásokról. Most egy hétig éppen Hódmezővásárhelyen vagyunk, jobb lenne tovább maradni és kihasználni az 50-es medence kínálta lehetőséget, de a felkészülés nem mehet a tanulás rovására” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Selmeci Attila, Milák edzője. Lemondani kényszerültek négy fontos nemzetközi versenyt, pedig a magyar úszó szereplése a Mare Nostrum versenysorozat három állomáshelyén, Barcelonában, Canet de Roussillonban és Monacóban, majd Rómában a Settecolli olasz nyílt bajnokságon is közönségcsalogató látványosság lehetett volna. Elondul viszont a hódmezővásárhelyi ifi bajnokságon, és megmutatja magát a budapesti nyílt bajnokságon is. „Július első napjaiban a junior Európa-bajnokságnak még úgy megyünk neki, hogy előtte nem veszünk vissza a terhelésből, és a 100, valamint a 200 pillangó mellett várhatóan három gyorsúszószámra is benevezünk, és a váltószereplésekre is sor kerülhet – folytatta a mester. – Így aztán eget rengető eredményekre akkor még nem is lehet számítani. Egy hónappal később viszont vége a rakéták izzításának, következik a kilövés. A két alapszámra, a 100 és a 200 pillangóra összpontosítva emlékezetesen szép kontinensbajnokságot szeretnénk zárni.” Morognak a fiatal az úszók, és velük együtt más sportágak fiatal reménységei is amiatt, hogy az idei nyári ifjúsági olimpiát valójában ősszel, október 6. és 18. között rendezik meg Buenos Airesben, ami több lemondást is eredményezhet. „A britek már meg is hozták a döntésüket, és jelezték, hogy  nem küldik el Argentínába  ifjúsági úszócsapatukat– folytatta Selmeci Attila. – Mi vállaljuk a megméretést, mert ha semmi rossz nem történik addig, akkor aranyéremért indulhatunk. Nekem egyelőre komoly fejtőrést okoz az augusztusi csúcsforma átmentése októberre, és közben az edzések egyhangúságának feloldása. Ilyen feladattal még soha nem szembesültem, de ha két év múlva Tokióban érmes helyezéssel szeretnénk kirukkolni, akkor egy kis találékonysággal az idei feladvánnyal is meg fogunk birkózni.” – hangsúlyozta Milák Kristóf edzője. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.