UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2018-05-15 14:12

Fáradó fiatalok fiaskója

Ezúttal tényleg a fal adta a másikat. A svédországi U15-ös és U17-es fallabda Európa-bajnokságon a magyar csapatok teljesítménye elmaradt a várakozásoktól. A kudarc lehetséges okairól a szakág utánpótlásáért felelős Farkas Jánost kérdeztük.

K. N. − utanpotlassport.huA kontinens hűvös szegletébe, Svédországba utaztak ifjú (U15-ös és U17-es) fallabdázóink, ahol a csapat Európa-bajnokságon képviselték hazánkat. A szakág utánpótlásáért felelős Farkas János már a tornát megelőzően sem várt csodát, főleg a 15 éves korosztálytól, ám a két évvel idősebbektől azért egy picit többet remélt a szakember. „Csalódott vagyok ‒ kezdte értékelését Farkas. ‒ Az U15-ös korosztálytól nagyjából erre számítottam, tudtam, hogy nagyon nehéz dolguk lesz a mieinknek az Eb-n. Sajnos  a fiatalabb korosztálynak meccset sem sikerült nyernie, noha egy-egy szett erejéig azért megvillantak a játékosok. Kicsit én is felelős vagyok ezért a produktumért, hiszen az összetartásokon jobban kellett volna figyelnem játékosaim fizikai állapotára. Az U17-es korosztályban falak közé lépő Dévald Tamás sérülése már rögtön az első meccsen, a franciák ellen kiújult, de Nagy Simon válla sem volt az igazi, viszont neki játszania kellett, hogy meglegyen a csapat.”

A svédországi Eb túl nagy falat volt a mieink számára Fotó: MFSZ
A svédországi Eb túl nagy falat volt a mieink számára Fotó: MFSZ
Az U17-esek az első játéknapon, a minimális elvárást teljesítve legyőzték a finneket, utána viszont nem sok örömük volt a játékosoknak a pályán. Illetve a lányok, Laskai Vanda és Chukwu Hanna szépen hozták meccseiket, a fiúknak viszont túl nagy falatnak bizonyult mind a lengyel, úgy a walesi ellenfél.  A záró napon, a Norvégia elleni összecsapáson Simonnak erősen megfájdult a válla, ám tudta jól, hogy még egy meccset le kell játszania, mert nincs más bevethető játékos. Az utolsó helyosztó meccset egy korábbi csoportellenféllel, Lengyelországgal játszották a mieink, és az ezer sebből vérző csapatok párviadalát végül sikerült a magyaroknak megnyerniük. Igaz, úgy, hogy a kettes számú lengyel fiú kiállni sem tudott a meccsre. Laskai magabiztosan hozta az utolsó mérkőzését, így az U17-es korosztály a 15. helyen zárta az Eb-t. „Van bennem hiányérzet, szó se róla... az idősebbektől ennél azért egy picit jobb eredményt vártam a torna előtt. Bár természetesen váratlanul ért bennünket, hogy Dévald Tominak rögtön ez Eb elején kiújul korábbi sérülése, és, hogy Nagy Simon sem lesz teljesen egészséges. Úgy gondoltam, hogy a kilencedik helyért  versenyben lehetnek játékosaink, ám végül be kellett érnünk a tizenötödik hellyel. Jelenleg az európai mezőny gyengébbjei közé tartozunk e korosztályokban, de jelentős fizikai javulással ezen lehet változtatni ‒ folytatta Farkas.” „A szettek első felében fejben és erőben is jók voltunk, szinte minden meccsen. Ám ahogy haladt a mérkőzés, úgy fáradtak a játékosok, s hibáztak egyre többet, kiütközött erőnléti lemaradásunk Európa többi csapatához képest." A svéd falat tehát játékosaink torkán akadt, de a kapitány szerint örülnünk kell, hogy egyáltalán kint lehettünk, és le kell vonnunk a tanulságokat ebből a tornából. Ami pedig a következő: munka, munka és még több munka. További korosztályos hírek FALLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.