UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2018-05-15 19:09

Piros lap a tizenegyest védő kapusnak

Kialakult az elődöntő mezőnye az U17-es, angliai labdarúgó Európa-bajnokságon. A nyolc között a belgák és a spanyolok párharca ígérkezett a legkiélezettebb mérkőzésnek, ám mégis a holland-ír találkozó torkollott tizenegyespárbajba. A csoportkörben a portugálokat megelőző norvégok és svédek egyaránt búcsúztak, így a döntőbe jutásért az olaszok és a belgák, illetve a hollandok és az angolok csapnak össze.

Leiner Soma - utanpotlassport.huA hagyományosan erős utánpótlás-válogatottak remeklését hozta az U17-es, angliai labdarúgó Európa-bajnokság csoportköre. A nyugat-európaiak jó teljesítménye mellett két skandináv csapat is tündökölt, a norvégok és a svédek azonos csoportban szerepeltek, s előzték meg a portugál együttest.

A belgák továbbra is százszázalékosak Forrás: uefa.com
A belgák továbbra is százszázalékosak Forrás: uefa.com
A negyeddöntő legfontosabb kérdése így az volt, tovább tudják-e írni a megkezdett tündérmesét az északiak. A csoportelső norvégokra a jókora szerencsével továbbjutó angol csapat várt a nyolc között. Steven Cooper együttese csak jobb egymás elleni eredményének köszönhetően előzte meg a svájciakat, ám vélhetően jót tett a házigazdának, hogy megcsapta a kiesés szele. A fehérmezesek Duncan fejesének köszönhetően hamar vezetést szereztek, majd a második félidőben Amaechi precíz lövésével már kettő volt az előnyük. A norvégok ugyan eljutottak komoly helyzetekig is, ám nem tudták értékesíteni azokat, így az élesebben játszó házigazdák 2−0-s győzelemmel jutottak a négy közé. A svédeknek sem termett sok babér az olaszok ellen, pedig volt rá esélyük... A kékmezesek Vergani remek góljával  ugyan már a negyedik percben előnybe kerültek, Roger Franzen együttese a félidő végén büntetőhöz jutott. Az egyenlítés azonban elmaradt, Hammer tizenegyesét Russo oldalra tenyerelte. A fordulást követően kis híja volt, hogy megszülessen a torna legszebb találata: Fagioli alig lépte át a felezővonalat, amikor észrevette,  hogy Andersson jócskán kint áll a kapujából, s az olasz irányító emelése a jobb oldali kapufán csattant. A játékrész hátralévő részében mindkét együttes betalálhatott volna még, de újabb gól helyett csak egy piros lapot láthattak a nézők, a svéd Olssont állította ki a hajrában a játékvezető. A vége így maradt 1−0, az olaszok folytathatják. A negyeddöntő rangadójának a belga−spanyol párharc ígérkezett. Előbbi együttes maximális pontszámmal, gólt sem kapva végzett kvartettje élén, míg az ibériaiak a hollandoktól elszenvedett vereséget leszámítva magabiztos teljesítményt nyújtottak, a németeket 5−1-re győzték le utolsó csoportmeccsükön. A belgák első bekapott találatára bő hét percet kellett várni, Baena közelről pofozta a hálóba a labdát. A szünetig ugyan nem változott az eredmény, a fordulást követően azonban gyökeresen megváltozott a mérkőzés képe. Alig fél perccel a kezdő sípszó után már gólnak örülhettek a belgák, Timassi centerezését Vertessen helyezte a kapuba. Nem kellett sokat várni az újabb belga gólra sem, igaz ehhez a spanyol kapus óriási hibája is kellett: Tenas igyekezett felszabadítani, ám pont az előtte álló Mpie lábát találta el, a labda pedig a hálóba pörgött. A hajrában ugyan ordító helyzeteik voltak a spanyoloknak, nem sikerült egyenlíteniük, így a belgák továbbra is százszázalékosak, és az olaszokkal találkoznak a négy között.
Drámai tizenegyespárbajt követően jutottak a négy közé a hollandok: Forrás: uefa.com
Drámai tizenegyespárbajt követően jutottak a négy közé a hollandok: Forrás: uefa.com
Nem várt könnyű mérkőzés a hollandokra, noha a narancsmezesek szintén hibátlan teljesítménnyel jutottak a nyolc közé. Az írek mindössze két gólt kaptak a csoportkör alatt, Colin O'Brien masszív csapatot rakott össze a tornára. Az első félidőben alig jegyezhettünk fel helyzetet, a másodikban azonban gyors gólváltás pezsdítette a játékot:  előbb Van Gelderen bólintott a kapuba Ihattaren szögletét követően, majd Parrot szerzett okos gólt. A hátralevő időben nem született újabb találat, így következhetettek a tizenegyesek. A párbaj különösen drámaira sikerült. Az írek első rúgóját leszámítva mindenki betalált, az utolsó holland tizenegyest Redan végezhette el. A zöldmezesek kapusa, Corcoran pedig megfogta a büntetőt, így elviekben folytatódott volna a küzdelem, ám a játékvezető újrarúgatta a kísérletet. Történt ugyanis, hogy Corcoran elmozdult a gólvonalról, ezért ráadásul ki is állította őt Zbynek Proske. A kapus helyére mezőnyjátákos állt, Redan pedig kíméletlenül lőtt a hálóba, így ezen bizarr események után örülhettek a hollandok A négy közé tehát csupán nyugat-európai válogatottak jutottak, a mérkőzéseket csütörtökön rendezik.

U17-ES LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, ANGLIA Az elődöntő párosítása Olaszország−Belgium Anglia−Hollandia

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.