UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-05-16 16:26

Kiscsapatok a nagydöntőben

A Bajai NKK együttesével és a BEAC-Újbuda KA csapatával lett teljes a leány kadétbajnokság országos döntőjének nyolcas mezőnye. Mindkét klub az alsóházból érkezett, s nyerte végül meg a felsőházi keresztbejátszást. De vajon mire lehetnek képesek a legjobb nyolc gárda között?

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Két, az alsóházból érkezett csapat jutott be a leány kadétbajnokság nyolcas országos döntőjébe. A BEAC-Újbuda KA és a Bajai NKK szoros csatákat követően nyerte meg a felsőház keresztbejátszását. A BEAC összesítésben kilenc ponttal bizonyult jobbnak a Széchenyi KA-nál, míg a bajaiak héttel az MTK Budapestnél. Vajda Anna, a budapesti csapat leány kadétjainak vezetőedzője elmondta, hogy különösen nagy siker a nyolcas döntőbe jutás, mivel hatalmas hullámzás jellemezte az alakulat idei teljesítményét: „Két vezérjátékosunk is hiányzott egészen eddig, mivel ők folyamatosan a felnőttcsapattal készülnek. Csernik Zita és Galántai Alma hiánya pedig eleinte erősen kihatott a lányok teljesítményére. Hiányzott a magabiztosságuk. Mostanára kiderült, hogy távollétük valamilyen szinten még haszára is vált a csapatnak. A lányok sok vereség árán ugyan, de megtanultak igazán csapatként együttműködni, emellett mentálisan is rengeteget fejlődtek. Alma és Zita már velünk lesz a fináléban, bízom benne, hogy sokat jelent majd részvételük.”

A Bajai NKK országos döntőbe jutott csapata
A Bajai NKK országos döntőbe jutott csapata
Hasonló problémákkal küzdöttek a bajaiak is. Erről mesél Csányi Tamás, a kadétok mestere: „Nagyon sok a fiatal az együttesben. A csapatot két lány kivételével – a kadétkornál egy évvel fiatalabbak alkotják. Nem segített minket az sem, hogy két  – mondhatni  – meghatározó játékosunk eligazolt Szekszárdra, egy pedig felhagyott a kosárlabdával. Éppen ezért éljük meg hatalmas sikerként, hogy ott lehetünk a nagydöntőn.” Felmerül a kérdés: vajon mire lehetnek képesek a keresztbejátszás győztesei a legjobb nyolc között. Nos, Vajda és Csányi egyaránt úgy vélekedik, hogy bármi megtörténhet, de mindketten tudják: nem az ő együttesük a favorit. De szeretnék megnehezíteni a nagycsapatok dolgát, hiszen egy fináléban bármikor, bármi megtörténhet. Hozzátették, minimális teher sem nehezedik rájuk, így felszabadultan játszhatnak. Mivel egy ilyen tornán rengeteget számít a pillanatnyi forma; akár előnyükre is válhat, hogy tovább maradtak játékban. A két vezetőedző egyébként abban is egyetértett, hogy a bajnokság legnagyobb esélyese a Csata DSE, de könnyen meggyűlhet a baja a Vasas Akadémiával és a DVTK Akadémiával is. Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.