UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-05-17 15:23

Szabadfogású címeresek

A serdülő szabadfogású fiúk vezetőedzőjének, Szatmári Zsoltnak a válogatott keret névsorára tett javaslatát elfogadta a Magyar Birkózó Szövetség utánpótlás-vezetése. Több érdekes helyzet is kialakult a címeres mezért folyó csatában.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A Magyar Birkózó Szövetség utánpótlás-vezetése elfogadta Szatmári Zsolt, a serdülő szabadfogású fiúk válogatott keretére tett javaslatát, s már csak az intéző bizottságnak kell ezt jóváhagynia. Így kialakult a fogásnem csapata, amely képviselheti Magyarországot a június 15-én Győrött rajtoló Európa-bajnokságon. A legutóbbi válogatóversenyen nagyon kevesen vettek részt, ugyanis sokan lemondtak már a címeres mezről, illetve az arany-, ezüst- vagy bronzminősítésről. Szatmári elmondta, hogy nem volt egyszerű helyzetben javaslata megtételekor, ugyanis több olyan birkózó kapott ki a csekély létszám ellenére is, akinek egyáltalán nem kellett volna. A szövetségnek sincs könnyű dolga, mivel sok olyan fiatalt is kiválasztottak, aki kötött- és szabadfogásban egyaránt szőnyegre lép Győrött. Szatmári ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nem feltétlenül célravezető a döntés, de nem lehet mit tenni, hiszen ezek a sportolók valóban a legjobbak mindkét fogásnemben. Ilyen például a 38 kilogrammos Mizsei Zoltán, a 85 kilós Borosi Henrik és a 62 kilogrammosok között versenyző Balázs Bálint is.

Balázs Bálint (kékben) ötödik helye a kadét Európa-bajnokságon rendkívül jó előjelnek számít a serdülő kontinensviadalra nézve
Balázs Bálint (kékben) ötödik helye a kadét Európa-bajnokságon rendkívül jó előjelnek számít a serdülő kontinensviadalra nézve
Utóbbi egyébként fantasztikusan teljesített a szkopjei kadét Európa-bajnokságon (szabadfogásban) az egy korosztállyal idősebbek között, hiszen eljutott egészen az elődöntőig, majd ott vereséget szenvedett a moldovai Stanislav Novactól. Végül a bronzcsatában is alulmaradt a német Simon Monz ellen, így az elismerésre méltó ötödik helyen zárta a kadét viadalt. A serdülők mestere is csak dicsérni tudta Bálintot, de hozzátette: nem életbiztosítás ez arra, hogy a serdülők között dobogóra áll, viszont ha valakitől leginkább érmet vár, akkor természetesen ő az. A kadét kontinensviadalon egyébként szőnyegre lépett a 48 kilós Kaffai Botond és az 52 kilogrammos Dely Marcell is, azonban egyiküknek sem sikerült pontot szereznie. Utóbbival kapcsolatban érdekesség, hogy a nagyobbak között ki tudta harcolni az első számú válogatottságot, viszont a kisebbek, a serdülők mezőnyében nem, mivel kétszer is kikapott Kiss Benedektől. Ennek ellenére ő is elindulhat Győrben. Ennek az az oka, hogy Magyarország 13 versenyzőt indíthat el 10 súlycsoportban, így van három olyan kategória, amelyben ketten is képviselhetik az országot. Ilyen a 38 kiló is, itt Mizsei mellett Gyurasits Máté indulhat, 48 kilogrammban pedig Kaffai és Rein Vilmos harcolta ki a címeres mezt. A 44 kilósok között Reznyák Máté lett a válogatott, a 41 kilogrammosok mezőnyében Gombos Alex, míg a 65 kilósoknál Rizmajer Márton öltheti magára a nemzeti dresszt. Az 57 kilogrammos Zurai Rajmund – bár kiharcolta a válogatottságot – a kötöttfogásúak versenyében méreti meg magát, és Szatmári szerint éremesélyesként vághat neki a győri viadalnak.  Az ő kategóriájában végül Kis Krisztián lett az első számú ember. Hasonló helyzet áll fenn a 75 kilósok versenyében: Kekenj Norbert helyett Angyal Krisztián vagy Sallai Sándor lehet a befutó. Kettejük között válogatót rendeznek június 4-én, a felkészülési tábor első napján. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.