UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2018-05-18 15:12

A hazai pálya hátránya

Megoszlanak a vélemények, hogy a hazai pálya előnyt vagy hátrányt jelent-e a sportban. Az U15-ös korosztály számára Székesfehérváron rendezik meg az országos bajnokság fináléját, melyben a hazai fiúcsapat akár a végső sikerre is komoly eséllyel pályázik. Kérdés, a szülők, rokonok előtti bizonyítási vágy mennyire nyomja rá a bélyegét a gyerekek teljesítményére.

K. N. − utanpotlassport.huAz U13-as országos bajnoki döntők után robog tovább az utánpótlásdöntő-expressz, a pünkösdi hosszúhétvégén három napon át röpül majd a labda a Videoton Oktatási Központban. Mindkét nemnél hat együttes kvalifikált a döntőbe, a lányoknál az Újpest A-csapata, a Békéscsaba, a Nyíregyháza, a Vasas, a Gödöllő és a hazai Felsővárosi Fésüs Röplabda Akadémia. Ahogy az U13-as korcsoportban, úgy itt is favoritként lépnek pályára a békéscsabai lányok, mellettük a nyíregyháziaknak van jó esélyük a tornagyőzelemre. Két csoportban küzd egymással a hat csapat, a győztesek automatikusan bejutnak az középdöntőbe, míg a második helyezettek a másik csoport harmadikjaival játszanak a elődöntőben. Hétfőn pedig minden eldől, akkor rendezik ugyanis a helyosztó meccseket.

A döntőig vezető út nagyon meggyőző volt a fehérvári fiúktól, akik a hazai fináléban is szeretnék megőrizni veretlenségüket Forrás: fehervarvolley.hu
A döntőig vezető út nagyon meggyőző volt a fehérvári fiúktól, akik a hazai fináléban is szeretnék megőrizni veretlenségüket Forrás: fehervarvolley.hu
„A lányok számításaink szerint a középmezőnyben fognak zárni. Berkó Lili térde még az szófiai utánpótlás Európa-bajnokságon sérült meg csúnyán, így ő sem ebben, sem a tizenhét éven aluliak korosztályában nem léphet pályára” ‒ adott rövid helyzetjelentést a lánycsapatról a Fésüs Akadémia elnöke, Nagy Róbert. A hazai fiúk ezzel szemben aranyesélyesként szállnak harcba. Fő riválisuk a Kecskemét lesz, amelyet legutóbb könnyedén győztek le, de a Sümeg, a Pénzügyőr, a Kaposvár és a Szolnok is okozhat meglepetést. A lebonyolítás megegyezik a lányokéval, a csoportmeccsek után jönnek az elő- és középdöntők, majd a helyosztók. „Ami előny, az egyben hátrány is ‒ mondja a fiúk edzője, Gazsi Péter. ‒ Veretlenül, mindössze egy szettet veszítve jutottak el a fiúk a döntőig. A bajnokság keretén belül hét tornán vettünk részt, de indultunk több nemzetközi versenyen is. Ezek remek felkészülést biztosítottak a srácok számára, akik kezdetben kicsit ijedten léptek pályára az erősebb ellenfelekkel szemben, ám aztán belejöttek.” „A gyerekek ezúttal szüleik, rokonaik előtt fognak játszani. Ez abból a szempontból hátrány, hogy a szülők hajlamosak kissé „túlbiztatni" fiaikat, valamint a meccsek előtt teletömni őket különböző nassolnivalóval. Ezért úgy döntöttünk, hogy a csapat már jóval a kezdés előtt együtt készül, és együtt is eszik, hogy még véletlenül se ezek az apróságnak tűnő dolgok döntsenek.” A végeredményt illetően az edző nem szeretett volna jóslatokba bocsátkozni, ám a fiúk eddigi eredményei azt sugallják, hogy hazai pályán nem lesz elérhetetlen az aranyérem. A Kecskemétnek azonban ehhez biztosan lesz egy-két szava.