UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-05-20 15:36

A Balaton kiscápái

Immár évek óta remek eredményeket szállítanak a Keszthelyi Kiscápák ifjú úszói. A Balaton-parti egyesület ugyan csak 2012-ben alakult meg, ám az elmúlt hat évben hat utánpótláskorú versenyző szerzett érmet a korosztályos országos bajnokságokon, míg Nett Vivien több korosztályos csúcsot is felállított. Szántó Kata, a klub elnöke és vezetőedzője bízik abban, hogy az infrastrukturális lehetőségeik bővülnek a következő években, és képesek lesznek az ország elitjébe tartozó úszót kinevelni.

Leiner Soma - utanpotlassport.huRövid idő alatt vált meghatározó utánpótlásbázissá a Keszthelyi Kiscápák Úszó Egyesület. A Balaton-parti városban 2010-ben adták a Csik Ferenc Tanuszodát négypályás, 25 méteres medencével, így központosulhattak a helyi magánszállókban addig tartott úszásoktatások. Két esztendővel később hét gyerekkel alakult az egyesület, míg ma huszonhat kiscápa fejlődik Szántó Kata és Csala Tamás kezei alatt. A házaspár évről-évre motiváltabban dolgozik, és úgy vélik, a fiatalokkal párhuzamosan ők is folyamatosan fejlődnek.

Az idei szombathelyi korosztályos versenyen 41 érmet szereztek a Kiscápák Forrás: kiscapak.hu
Az idei szombathelyi korosztályos versenyen 41 érmet szereztek a Kiscápák Forrás: kiscapak.hu
„Kilenc éves korig az úszás szeretetét igyekszünk átadni a gyerekeknek, utána kezdődik a kemény munka. Jelenleg 2003-as születésű a legidősebb versenyzőnk, ami azt jelenti, hogy egyelőre fiatalabb úszókkal foglalkozunk. A körülményeken van még mit fejleszteni, igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy úszóinknak idősebb korukban is megfelelő feltételeket tudjunk biztosítani” – mondja Szántó Kata, a klub vezetőedzője és elnöke. Az eredményesség terén nincs szükség fejlesztésre, a Kiscápák rendre érmekkel térnek haza a hazai és külföldi versenyekről, illetve rekordokat állítanak fel. Nett Vivien a 25, illetve az 50 méteres medencében is remekel, pillangó-, gyors- és vegyesúszásban is ért már el korosztályos országos csúcsot. A dicsőség mellett az utazás is komoly motiváció. A keszthelyi klub ugyanis sorra nyeri azon pályázatokat, amelyeknek köszönhetően az ifjú versenyzők világot láthatnak. Két éve a floridai Fort Lauderdale volt a célpont, tavaly pedig Dubajban és Sydney-ben jártak a fiatalok. „Az elmúlt hat évben hat versenyzőnk szerzett érmet országos bajnokságon, az az ígéretünk, hogy aki dobogós helyen végez, annak repülős út a jutalma. Tavaly tizenketten voltak top tízesek korosztályukban, összesen 61 versenyszámban, de arra is büszkék vagyunk, hogy 2014-ben mi lettünk Keszthely város legjobb csapata.” Szántó Kata szerint még bőven van hova fejlődni, főleg ami az infrastrukturális lehetőségeket illeti. Jelenleg heti háromszor Hévízen, a BM Szanatórium 22 méteres medencéjében kénytelenek edzeni a versenyzők a keszthelyi Csik Ferenc Tanuszoda által nyújtott lehetőségek mellett. „Nem egyszerű a helyzetünk, de nagyon hálásak vagyunk a hévízieknek és a keszthelyieknek is. Sok célunk van, szeretnénk a közeljövőben Csik Ferenc nevéhez méltó úszót kinevelni, de az is nagy öröm lenne, ha a kiscápákból nálunk válhatnának nagycápává a versenyzőink.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.