UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2018-05-21 21:43

Megérdemelt belga siker

Nem sikerült megtörni a felcsúti átkot: a házigazda az ötödik fináléját is elveszítette az U17-es Puskás−Suzuki-kupán. Az aranyérem a Genk futballistáinak nyakába került, miután a belgák 3−1-re diadalmaskodtak a fináléban. A bronzot a Flamengo, az ötödik helyet a Real Madrid, míg a hetediket a Panathinaikosz szerezte meg. A torna gólkirálya a Genk magyar korosztályos-válogatott csatára, Németh András lett.

L.S. - utanpotlassport.huA tizenegyedik Puskás-Suzuki-kupa zárónapján a legfontosabb kérdés az volt, hogy az U17-es torna történetében először otthon tudja-e tartani a serleget a házigazda. A Puskás Akadémia magabiztosan nyerte első két csoportmérkőzését, s bár a Panathinaikosz ellen csak az utolsó pillanatban sikerült kiharcolni a döntőbe jutást, mindenképp bizakodhattak a felcsútiak.

A Genk nyerte a 11. Puskás-Suzuki-kupát Forrás: pfla.hu
A Genk nyerte a 11. Puskás-Suzuki-kupát Forrás: pfla.hu
Még akkor is, ha az ellenfél a Genk gárdája volt. A belgák meggyőző futballal rukkoltak ki az egész tornán, tulajdonképpen mindegyik mérkőzésükön ellenfelük fölé nőttek. Pontot csak a Real Madrid ellen veszítettek, igaz, a döntetlen elég volt nekik a fináléba kerüléshez. A csapat mestere, Kevin van Dessel nem a levegőbe beszélt, amikor azt mondta: csapata a végső győzelemért utazott Magyarországra. A döntőt mégis a Puskás Akadémia kezdte jobban, Kocsis lépett ki ziccerben, Seppe azonban hárított. A hazaiak enyhe mezőnyfölényben játszottak, a félidő ráadásában mégis a Genk szerzett vezetést: a belgák magyar csatára, Németh András emelkedett középen, és fejelt a bal alsóba. A fordulást követően rákapcsoltak a felcsútiak, ám szerencsétlen öngóllal mégis a kékek duplázták meg előnyüket: Ardjouma fejese Posztobányiról pattant a kapuba. Czinkon Szabolcs együttese kétgólos hátrányban sem adta fel, az erőfeszítések a hajrában értek góllá: Komáromi emelt a kapuba az 57. percben. A a hátralévő nyúlfarknyi időben mindent megtett az egyenlítésért a Puskás, még a kapus Ásványi is előrejött a szöglethez. Ám ez a fegyver fordítva sült el: a felszabadítással Limbombe lódult meg, és távolról lőtt az üresen maradt kapuba. A Genk így 3−1-re nyerte a finálét, a belgák sikere mind a döntőben, mind pedig az egész tornán mutatott teljesítmény alapján teljesen megérdemelt.

11. Puskás–Suzuki-kupa Puskás Akadémia–KRC Genk 1–3 (0–1) V.: Andó-Szabó Puskás Akadémia: Ásványi – Dankó, Koch, Posztobányi, Körmendi – Radics, Sipos, Kocsis (Komáromi), Magyar (Papp M.) – Skribek (Nagy Z.), Papp L. (Papp M.) KRC Genk: Seppe – Ardjouma, Coomans (Bahadir), Leliendal, Youri – Balouk (Cappelletti), Theo (Van Rosmalen), El Basra, Limbombe – Takidine (Boujemaoui), Németh Gól: Komáromi (57.), illetve Németh (31.), Posztobányi-öngól (43.), Limbombe (61.)

Bronzéremmel zárta első felcsúti tornáját a Flamengo Forrás: pfla.hu
Bronzéremmel zárta első felcsúti tornáját a Flamengo Forrás: pfla.hu
A bronzmérkőzésen a Flamengo és a Sporting csapott össze, mindkét együttes támadólag lépett fel. Az első perctől veszélyben forogtak a kapuk, mindkét hálóőr, a brazil kapus Joao Fernando, illetve a portugál Fernandes is sokat dolgozott az első félórában. Gólt azonban nem láthattak a Pancho Aréna nézői egészen a játékrész utolsó előtti percéig, amikor Santos kezezése nyomán büntetőt kapott a Flamengo. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Bognár Tamás tévesen mutatott a mészpontra, a labda ugyanis a portugál védő fejét, nem pedig a karját találta el. Mindez persze nem zavarta Joao Victort, aki magabiztosan értékesítette a tizenegyest. A fordulást követően gyorsan megduplázta előnyét a brazil együttes, Yuri használta ki ziccerét. A portugálok azonban nem adták fel, és egy percre rá szépítettek: Correia értékesítette a Ceita buktatásáért megítélt  – ezúttal jogos – büntetőt. A hajrában ugyan Jorge Ferreira előtt megvolt az esély az egyenlítésre, az eredmény mégis maradt 2−1, a Flamengo a torna újoncaként a harmadik helyen végzett.

CR Flamengo–Sporting CP 2–1 (1–0) V.: Bognár CR Flamengo: Joao Fernando – Braian, Natan, Lucas, José Ítalo (Sidney) – Lucas Gabriel, Joao Victor, Yuri, Reinier – Rodrigo (Dhouglas), Rhyan (Bruno Gabriel) Sporting CP: Fernandes – Santos (G. Ferreira), Silva, Quaresma – Inácio, R. Fernandes, D. Ferreira (Lobato), J. Domingues – Ceita, Correia, Varela (J. Ferreira) Gól: Joao Victor (29. – tizenegyesből), Yuri (36.), illetve Correia (37. – tizenegyesből)

Az ötödik helyért két topklub, a Real Madrid és a Bayern München csapott össze. A királyiak az első perctől uralták a játékot, s már a tizedikben előnybe kerültek: Gonzalez lépett ki, és szerzett közelről vezetést csapatának. A gól után is maradt a madridi fölény, Frías kis híján a második gólt is megszerezte. A másik oldalon Brückner járt közel a gólhoz, de lövése elkerülte a kaput. A fordulást követően nem alakultak ki igazán nagy helyzetek, noha Mendoza megduplázhatta volna az előnyt. A hajrában Oberleitner szerzett gólt, ám a játékvezető érvénytelenítette a találatot, így a Real Madrid 1−0-ra nyert, és megszerezte az ötödik helyet.

11. Puskás–Suzuki-Kupa Bayern München–Real Madrid 0–1 (0–1) V.: Farkas Bayern München: Brandl – Hofman (Stix), Manghofer, Oberleitner, Brückner – Porta, Mulas (Halbich), Lawrence, Evangelou (Seifert) – Filipp (Sieghardt), Bazdrigiannisz Real Madrid: Moya – Hernández, Escorcia, Jurado (Arribas) – Ginés, Ramírez, González, Frías, Barceló, Calvo (Sarmiento) – Layos (Mendoza) Gól: González (10.)

A Panathinaikosz és a Budapest Honvéd-MFA is minden bizonnyal többet remélt az idei tornától. A görögök tavalyi döntősként, míg a kispestiek rekordtartóként érkeztek Felcsútra, de mindkét együttes nyeretlenül zárta a csoportkört. S mint kiderült, a tornát is.
Hacigiannakisz tizenegyest védett, a Panathinaikosz így hetedik lett Forrás: pfla.hu
Hacigiannakisz tizenegyest védett, a Panathinaikosz így hetedik lett Forrás: pfla.hu
Pedig érkezett a menetrendszerű Tóth Péter-buktatás, és Cipf Dominik büntetőből szerzett találata, amellyel már a 14. percben előnybe került a Honvéd. Érdekesség, hogy a piros-feketék nem szereztek akciógólt a tornán, a Real Madrid és a Sporting ellen is egy-egy tizenegyesből találtak csak be. A gól után a Panathinaikosz vette át az irányítást, de Zagaritisz és Kosztasz is elhibázta helyzetét. A fordulást követően azonban a görögöknek sikerült kiegyenlíteniük: Ntomatasz levágódó szabadrúgását követően Szpinosz talált be közelről. A görög védő kis híján megfordította a mérkőzést, fejesét követően a gólvonalról kellett tisztázniuk a magyar védőknek. Miután a hátralévő időben nem született gól, tizenegyesek döntöttek a hetedik hely sorsáról. Egészen a hatodik körig egyik csapat sem hibázott, ám akkor a kispestiek rontottak, így az athéniak zártak a hetedik helyen.

11. Puskás–Suzuki-Kupa Panathinaikosz–Budapest Honvéd 1−1 (0−1), tizenegyesekben: 6−5 V.: Gyarmati II Budapest Honvéd: Kemenes – Horváth M., Fazekas, Nagy B. (Constantino), Juhász – Zvara, Irimiás, Tóth P. (Komiszár) – Fogarassy (Szabó D.), Molnár R. (Mucsányi), Cipf Panathinaikosz: Hacigiannakisz – Vagiannidisz, Paraszkevopulosz (Szakelaropulosz), Szpinosz, Ntomatasz (Cimpokasz) – Mavrudisz, Kosztasz (Lazaridisz), Athanaszakopulosz, Zagaritisz, Turkohoritisz (Dzavidasz) – Szerpezisz Gól: Szpinosz (44.), illetve Cipf (16. – tizenegyesből)

Az érmek mellett az egyéni díjakat is átadták a finálét követően. A torna legjobb kapusa a genki Seppe, gólkirálya pedig Németh András lett, három találattal. A legjobb játékosnak Flamengo szintén háromgólos támadóját, Reiniert választották. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.