UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2018-05-23 12:21

Marad az élvonalban

Második szezonját zárta a 17 éves Kozma Dávid a svéd Karlskrona élvonalbeli U18-as együttesében. A magyar játékos szezonját sérülés hátráltatta, az év végére lendült a formába, a csapat viszont így is kiesett. Ő viszont ennek ellenére az elsőosztályban szerepel ősztől. Erről, a svéd jégkorongról és a terveiről is beszélt az Utanpotlassport.hu-nak.

B. V. – utanpotlassport.huÉvek óta a svéd korosztályos ligákban edződik a 17 éves támadó, Kozma Dávid. Az elmúlt két évben az U18-as élvonalban szereplő Karlskrona gárdáját erősítette, amelyben rendre nagy mennyiségben szállította a gólokat, asszisztokat. A csapat eredménytelensége miatt mégis felemásra értékeli az nemrég befejeződött szezont.

Kozma Dávid jövőre is a svéd U18-as élvonalban játszik
Kozma Dávid jövőre is a svéd U18-as élvonalban játszik
„Ha a saját teljesítményemet nézem, akkor jobb és rosszabb évem egyaránt volt már. Év közben sérülés hátráltatott, de az év vége felé újra formába lendültem. Csapatnak viszont nem ment jól, kiestünk a bajnokságból, ezért jövőre már egy másik elsőosztályú együttesben folytatom.” De kanyarodjunk vissza egy kicsit a kezdetekhez. Hogyan kezdett egyáltalán Dávid jégkorongozni és milyen körülmények között került ki később Svédországba? „Testvérem előbb játszott, mint én, így két-három éves koromban már csúszkáltam a jégen. A MAC-ban kezdtem a pályafutásomat, aztán tízesztendősen kerültem ki Svédországba, szintén a bátyámat követve. Az alkalmazkodás nem volt túl nehéz, mivel kint fiatalabb korban sokkal kevesebb, általában két edzés van hetente.” Hét év játék után, vajon mit tart Dávid a legnagyobb különbségnek a magyar és a svéd utánpótlás között? „Fizikailag nem látok nagy különbséget a kettő között, abban a magyar játékosok is felveszik a versenyt. Viszont a svédek a technikát sokkal hamarabb megtanulják. Mindegyik csapatban vannak kiemelkedően jól képzett játékosok.” Dávid vérbeli csatár, így természetesen támadni szeret a legjobban. Azt is tartja legnagyobb erősségének. „A koronggal való játékban vagyok a legjobb. Gyakran tudok olyan helyzeteket előidézni, – akár magamnak, akár a csapattársaimnak – amelyekből jó eséllyel gól születik. A legfontosabb, hogy a következő években fizikailag megerősödjek, de korongmegtartásban, koritechnikában, védekezésben és a pozíciós játékban is szeretnék továbbfejlődni.” Kitűzte már a célokat a következő szezonra is, amelyet továbbra is a svéd U18-as élvonalban tölt majd. „Minden évben arra törekszem, hogy annyit fejlődjek, amennyit csak lehet. Ezen kívül pedig jó lenne elérni, a mérkőzésenként egy pontos átlagot. Mindig jót tesz az önbizalmamnak, ha az eredményben is látszik, hogy hasznos, amit csinálok.” További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.