UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2018-05-25 08:39

Bázisbővülésre várva

Mint tudjuk, a férfi rövid pályás gyorskorcsolyaváltó megszerezte Magyarország első téli olimpiai aranyérmét. Kíváncsiak voltunk rá, hogy a Szegedi Korcsolyázó Egyesületnél milyen hatással volt a hatalmas siker a sportágra. A 2018-as játékokon a klub két versenyzője, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia is versenyzett. A lányok a 3000 méteres váltó tagjaként negyedikek lettek Dél-Koreában, Petra pedig hatodikként ért célba 1500 méteren.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A húszéves Szegedi Korcsolyázó Egyesület szép múltra tekint vissza. Az utóbbi öt téli olimpiából négyen ott voltak a sportolóik, csak a 2006-os torinói ötkarikás viadalon nem vettek részt.

Jászapáti Petra is a Szegedi KE versenyzője
Jászapáti Petra is a Szegedi KE versenyzője
Kíváncsiak voltunk rá, hogy az aranyérem, valamint a lányok remek szereplése milyen hatással volt Szegeden a sportág iránti érdeklődésre. Szabó Krisztián, a Szegedi KE vezetőedzője meglepő választ adott. „Gyakorlatilag semmi sem változott meg. Az érdeklődés egyelő a nullával. Ugyanaz történik, mint eddig: toborzunk, majd óvodai és iskolai csoportos foglalkozásokat tartunk, végül a tehetségesebb fiatalokat kiválasszuk, s belőlük próbálunk válogatottat nevelni.” Szabó elmondta, hogy 25 versenyzőjük van, és ebből mindössze ketten nem utánpótláskorúak. Ennél nagyobb kapacitásuk nincs, ugyanis csak ketten dolgoznak edzőként. Nagyon kevés a „jégidejük” is. „Négy edzésünk van egy héten. Ebből kettő másfél, a másik kettő pedig mindössze egy órás. A jégcsarnok eddig évente hat hónapig volt nyitva, ami azt jelenti, hogy körülbelül negyedannyit tudunk készülni, mint például az MTK Budapest. Eddig úgy oldottuk meg a holtidőszakot, hogy Budapestre jártunk edzeni. A következő évtől szerencsésebb helyzetben leszünk: kilenc hónapig lesz nyitva Szegeden a csarnok.” Szabó kitárt arra is, hogy, amikor Jászapáti és Kónya is a kicsikkel együtt edz, akkor teljesen más attitűddel állnak hozzá a munkához a lurkók: „Szeged mindenki ismeri a két lányt. A média folyamatosan foglalkozik velük. Sokat jelent, amikor velünk vannak és segítenek a kicsiknek. Olyankor sokkal motiváltabban mozog mindenki a jégen.” A szakember kifejtette, hogy jövőre mindenféleképpen növelni, de inkább frissíteni szeretnék az utánpótlásbázisukat. „Húsz éve foglalkozunk az utánpótlássa. Nagy a lemorzsolódás, így folyamatosan a „frissítésre” kell helyeznünk a hangsúlyt, mivel tudjuk, hogy előbb vagy utóbb el kell engednünk a fiatalokat. Az utánpótlás válogatottnak jelenleg négy tehetséget ad a klub, ezt a számot mindenképpen meg szeretnénk őrizni.” Egyéb korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.