UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2018-05-25 09:48

Visszatértek

Megnyerte a férfi OB I/B-t, így jövőre újra az élvonalban szerepel a KSI SE vízilabda csapata. A feljutás értékét növeli, hogy a keretet kizárólag utánpótláskorú játékosok alkotják. A sikerről és a csapat további célkitűzéseiről Horváth János vezetőedzővel beszélgettünk.

Sztrik Martinutanpotlassport.hu Horváth János, a KSI SE vezetőedzője a csapat tavalyi kiesését követően azonnal megfogalmazta: a kitűzött cél mindenképpen a visszajutás, ennek rendelik alá az egész szezont. A kérdés csak az volt, jelent-e ez bármekkora terhet a fiatal játékosoknak. „A legnagyobb kihívást nem a célkitűzésünk okozta, hanem az, hogy a srácok az ifjúsági és a serdülőbajnokságban is medencébe ugrottak hétről hétre, és minden fronton élesnek kellett lenniük. Ez maximális koncentrációt igényel, amit nagyon nehéz ilyen fiatalon stabilan őrizni, ráadásul ebben a korban a teljesítmény is gyakran hullámzó.” Az utánpótláskorú játékosokból álló alakulat nagyszerű szezont produkált az OB I/B-ben, hiszen veretlenül nyerte meg az alapszakaszt tizenhét győzelemmel, egyetlen döntetlenjét a YBL WPC ellen játszotta. A folytatásban az első nyolc helyért küzdöttek a sportiskolások, ahol a Nagykanizsával szembeni döntetlen mellett a BVSC-Zugló ellen hullajtottak csak pontot, az utóbbi párharc vereséggel végződött. Az összes további meccsüket sikerrel zárták, a legutóbbi, Vasas elleni diadalukkal pedig befoghatatlan előnyre tettek szert, és megnyerték a bajnokságot, így ‒ függetlenül az UVSE elleni mérkőzéstől ‒ a tavalyi kiesés után kiharcolták a feljutást a legjobbak közé. Az utánpótlás-bajnokságokban szintén remekül teljesítettek, az ifjúságiak és a serdülők között is kiharcolták a négyes döntőben való szereplés jogát.

Az OB I/B bajnok csapata Forrás: KSI SE
Az OB I/B bajnok csapata Forrás: KSI SE
„Emberfeletti munka volt, amit a játékosok véghezvittek, hétfőtől péntekig az edzéseken, hétvégén pedig a meccseken kellett a legjobbat kihozni magukból. Jövőre még nehezebb dolguk lesz, mert nagy a különbség az élvonal és a másodosztály színvonala között, elsősorban a gyorsaság és a fizikai erő szempontjából. Azért is akartuk annyira ezt a célt elérni, hogy saját bőrükön tapasztalják meg, milyen a legmagasabb szinten játszani.” Horváth János azt is elárulta, hogy két utánpótlás-válogatott játékos biztosan távozik a nyáron, Kardos Alexander, és az a Kósa Balázs, aki az idei sorozat legértékesebb játékosa volt. Az ő helyüket nyilván pótolnia kell majd a szakvezetésnek, ettől függetlenül az edző nem szándékozik radikális változtatásokat eszközölni a keretben. „Szeretném azoknak a játékosoknak megadni a lehetőséget jövőre, akik kivívták a feljutást.  Ha ez nem így történne, és elkezdenénk igazolni új embereket, azzal a saját rendszerünket buktatnánk meg. A jövő évi elvárásaink nem túl nagyok, a cél az, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk a felnőttek között, a srácok tapasztalatot szerezzenek, valamint fizikálisan, és mentálisan is megerősödjenek.” A vezetőedző szót ejtett a nyári tervekről is, hiszen az U18-as válogatottat ő fogja irányítani a hazai rendezésű augusztusi világbajnokságon. „Nem sok pihenője lesz az ifiknek, a bajnokság befejezése után tíz nappal indul a felkészülés a nemzetközi megméretésre, de a fiatal szervezetek gyorsan regenerálódnak, úgyhogy bírni fogják a terhelést. Ráadásul nagyon várják már a szombathelyi vb-t, ‒ csakúgy, mint én ‒ természetesen nyerni szeretnénk, ebben a sportágban más célja nem is lehet a magyar válogatottnak.” További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.