UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2018-05-28 21:01

Hárman az aranyért

Nyolc magyar lehetőségből kettő vált valósággá a serdülőkorú ökölvívók bulgáriai Európa-bajnokságának hétfői versenynapján, amikor is a fiúk elődöntőit bonyolították le. Puporka Ádám (65 kg) és Buza Rafael (48 kg) az aranyért szállhat ringbe kedden Albenában, ahol a lányoknál is akad egy magyar érdekeltség: Jónás Kornélia a 45 kilósoknál küzd meg a korosztályos kontinensbajnoki címért az orosz Alena Tremaszovával.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu A 13-14 esztendős kesztyűs leányok és legények legjobbjainak Eb-vetélkedése úgy zárul kedden, hogy három magyar is érdekelt a döntőkben: Jónás Kornéliát követve Puporka Ádám és Buza Rafael is jogot szerzett a fináléra súlycsoportjában.

Puporka Ádám Dorkó Péterrel, a serdülő válogatott edzőjével
Puporka Ádám Dorkó Péterrel, a serdülő válogatott edzőjével
A két fiú hétfőn biztosította helyét az utolsó napi programban, Puporka a szorítóban bizonyított újfent, Buzának viszont egy nappal több jut pihenésre, miután cseh ellenfele – vélhetően sérülés miatt – nem állt ki ellene az elődöntőben. Előbbi bokszolónknak viszont annál jobban meg kellett harcolnia a döntőért a 65 kilósok között, a háromszor másfél perces meneteket követően azonban nem lehetett kétség: a jobbik, vagyis a magyar fiatal kezét emelhette a magasba a vezetőbíró az eredményhirdetéskor. Puporka sziporkázó ökölvívást mutatott be, a végig nagy adok-kapok jellemezte csatában magasabb és hosszabb karú román riválisa jóval kevesebbszer tudta eltalálni, miközben a mi versenyzőnk nem pusztán embereseket ütött, hanem ügyesebben, gyorsabban és pontosabban is tette ezt. A vége: 5-0 ide, s jöhet a keddi döntő egy grúz harcos, Irakli Janelidze ellen. Buzára a 48 kilósok aranycsatájában az orosz Alekszej Zelbunov vár. A fiúknál a legjobb négy közé jutott további hat honfitársunk – Balogh László (40 kg), Váry Tamás (41,5 kg), Konkoly Lorenzó (46 kg), Horváth Máté (59 kg), Szendi Attila (80 kg) és Balogh Péter (105 kg) – egyike sem tudott csatlakozni Puporka és Buza duójához – nem minden esetben saját hibájából... A pontozók valamiért nem mindig ugyanazt látták a kötelek közötti történésekből, mint amit a piros-fehér-zöld színekért meglehet elfogultan szurkolók, tudniillik – hogy csak a legegyértelműbb eseteket említsük: – finálét érdemelt volna Konkoly Lorenzó és Horváth Máté egyaránt. Előbbi az ítészeknél 3-2-es pontozással maradt alul egy hazai bokszolóval szemben, utóbbit pedig 4-1-gyel hozták ki vesztesnek a kötelek között valójában gyengébben teljesítő orosz vetélytársa ellenében. Ám ne legyünk elégedetlenek: a fiúknál hat, a lányoknál pedig négy bronz már megvan, a tíz harmadik hely pedig várakozáson felüli szép eredmény. S ehhez még jön három további érem, közte a legszebb fényű is akár... További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.