UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2018-05-29 17:28

Világcsúcs

Befejeződött a felnőtt sportlövők Münchenben zajló világkupa-viadala, amelyen több hazai utánpótláskorú versenyző is megmérette magát. Egy négy állomásból álló sorozat utolsó helyszíne volt Németország, és a verseny főpróbául szolgált a fiataloknak a rájuk váró mozgalmas időszak előtt. A 18 éves Toma Dorina a szabadpuska 3x40 összetett versenyszámának kvalifikációjában junior világcsúcsot lőtt.

Sz. M. ‒ utanpotlassport.hu Alig egy héttel a magyarországi világbajnoki válogató és egy hónappal a suhli junior világkupa-verseny előtt felnőtt sportlövők viadalát rendezték Münchenben. A négy állomásból álló sorozat utolsó helyszíne volt Németország, korábban Mexikóban, Dél-Koreában és az Amerikai Egyesült Államokban mérték össze tudásukat a versenyzők. A legjobb lövőket felvonultató rangos viadalon szép számmal akadtak magyar utánpótláskorú indulók is. A férfi kisöbű szabadpuskások 3x40 lövéses számában a 19 éves Vas Péter és a 18 éves Pekler Zalán egyaránt jól szerepelt. A csütörtöki selejtezőből magabiztosan jutottak be a pénteki versenybe, ahol Vas egyéni csúccsal, 1172 körrel a 29. helyet szerezte meg, míg az ifjúsági olimpiára készülő Pekler 1165-tel az 58. helyen végzett. A két komáromi fiú a 10 méteres légpuska számban is megállta a helyét. Peklernek sikerült jobban a verseny, hiszen 624,8 lőtt körrel a 46. helyet kaparintotta meg a 123 fős mezőnyben, Vas pedig 622,7-tel a 64. helyen zárta a küzdelmeket. Mellettük az UTE fiatalja, a 16 éves Hammerl Soma is résztvevő volt, azonban ő a versenyszám hazai telítettsége miatt (három fő indulhat országonként) a Minimum Qualification Scores (MQS) versenyében volt érdekelt, ahol simán teljesítette a szintet, és 619 pontot lőtt.

Toma Dorina junior világcsúcsot lőtt a müncheni felnőtt világkupa-versenyen Forrás: UTE
Toma Dorina junior világcsúcsot lőtt a müncheni felnőtt világkupa-versenyen Forrás: UTE
A női kisöbű szabadpuskások 3x40 lövéses számának selejtezőjében szenzációs magyar siker született, hiszen az UTE 18 éves versenyzője, Toma Dorina 1172 lőtt körrel beállította a junior korosztály világcsúcsát. A szombati magabiztos teljesítmény után azonban a vasárnapi versenyben alaposan elmaradt ettől a teljesítménytől, 1160-tal az 57. helyen fejezte be a viadalt. Rajta kívül a Vasas-APLE két 17 éves tehetsége, Hurai Viktória és Gáspár Lalita is a mezőnyben volt. Hurai 1125 lőtt pontjával nem jutott tovább a selejtezőből, Gáspárnak viszont sikerült ez, ő végül 1166 pontot szerzett és a 37. helyen végzett. A légpuskások 10 méteres számának 146 fős versenyében nem alakult ilyen jól a hétvége a magyar lányoknak. Gáspár 618,3-as eredményével csupán a 102. helyen zárt, Hurai pedig 617,3-mal a 108. lett, holott utóbbi az egy héttel korábbi versenyén tíz körrel jobbat lőtt, ami az eddigi Európa-bajnokságokon döntőt érő teljesítmény lett volna. A két budapesti lány mellett a komáromiakat erősítő Horváth Lea volt még a nevezettek között, aki 615,0-s összesítéssel a 121. helyen végzett. A pisztoly szakágban is voltak magyar utánpótláskorú érdekeltségek. A férfiak között a 17 éves Polgár János az idei 10 méteres junior Európa-bajnokságon ötödik lett, ami nagy lökést adott számára, így magabiztosan érkezett a németországi megméretésre. A Debreceni Lövészsuli SE versenyzője légpisztoly számban 563 lőtt körrel végül a 104. helyen végzett a 135 induló között. A női mezőnyben ugyanebben a versenyszámban a 18 éves Egri Viktória próbált meg minél jobb helyezést elérni, ő 573-as eredményével a 23. pozíciót szerezte meg a 122 induló között. Egyéb korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.