UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2018-05-30 18:16

A fantasztikusnál is jobb

Tizenhárom magyar nyakába került érem a serdülőkorú ökölvívók kedden zárult bulgáriai Európa-bajnokságán: hárman ezüstöt, tízen bronzot érdemeltek ki a mi szempontunkból minden idők legeredményesebb sportági korosztályos kontinensviadalán.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu A honi boksz berkeiben immár biztos, hogy a tizenhármast a legszerencsésebb számok között fogják emlegetni, idesorolásáról pedig 13-14 évesek alkotta válogatottunk gondoskodott, éppen tizenhárom medált gyűjtött a kies Fekete-tengeri üdülőparadicsomban, a 16. serdülő Eb-nek otthont adó Albenában. Miheztartás végett bocsássuk előre, hogy 26 országból 314-en léptek kötelek közé az Európa-bajnokságon, és a nemzeti legjobbak minőségi mezőnyében végeztek a mieink az élmezőnyben. Persze a három ezüstérmesünkre lehetünk a leginkább büszkék, ám kijár a dicséret a harmadik helyezetteknek, s azoknak is, akik nagy harcban, de idő előtt, a selejtezőkben buktak el most még jobb vetélytárssal szemben.

A magyar sikeremberek Albenában Forrás: Magyar Ökölvívó Szövetség
A magyar sikeremberek Albenában Forrás: Magyar Ökölvívó Szövetség
„Úgy vágtunk neki ennek az Eb-nek, hogy ha három érmünk lesz, az már jó eredmény, ha négy, azzal elégedettek leszünk, ha pedig öt, az egyenesen fantasztikus. Ehhez képest lett tizenhárom érmünk, nyolc a fiúknak, öt a lányoknak köszönhetően” – mesélt a hazaérkezést követően a rajt előtti várakozásokról Dorkó Péter, a serdülő fiúválogatott edzője. A felvetésre, hogy miként jött össze ez a parádés éremkollekció, a szakember így válaszolt: „A tehetséggel eddig sem volt baj, és Albenában is igazolódott, hogy taktikailag, technikailag és erőnlétileg sincs lemaradásunk az európai élmezőnyhöz képest. Talán kicsit a hit, az önbizalom szorul kezelésre… Az elődöntőkre, döntőkre kissé elfáradtak a gyerekek, nagyon nagy volt a terhelés, ám összességében le a kalappal az egész csapat előtt, nagyszerűen küzdött, becsülettel bokszolt, s adott ki magából mindent mindenki, fiúk és lányok egyaránt.” Dorkó Péter összegzése szerint az Európa-bajnokság értékes tapasztalatokkal szolgált, az egyik legfontosabb az, hogy a gyerekek megtanulták: senki sem legyőzhetetlen. „Az is nagy nyeresége ennek az Eb-nek, hogy csapatunkból mind a fiúk, mind a lányok erősebbnek gondolt vetélytársakkal szemben is helyt álltak. A mieink a nagy boksznemzetek - oroszok, angolok, írek, bolgárok, olaszok - legjobbjaival is felvették a kesztyűt.”

A serdülő Eb magyar érmesei. Fiúk. Ezüst: Buza Rafael (48 kg), Puporka Ádám (65 kg). Bronz: Balogh László (40 kg), Váry Tamás (41,5 kg), Konkoly Lorenzó (46 kg), Horváth Máté (59 kg), Szendi Attila (80 kg), Balogh Péter (105 kg). Leányok. Ezüst: Jónás Kornélia (45 kg). Bronz: Bogdán Dorina (39 kg), Varga Viktória (60 kg), Kovács Petra (67 kg), Csete Bettina (70 kg).

További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.