UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2018-05-31 15:11

Szarajevón át Buenos Airesbe?

Az ifjúsági Európa-bajnok, világbajnoki harmadik cselgáncsozó, Özbas Szofi két súlycsoportot is feljebb lépett az idén. A Ceglédi VSE 16 esztendős dzsúdósa hasonló sikereket szeretne elérni 2018-ban is, azonban nem várt sérülés keresztezheti számításait. Cikkünkből kiderül súlycsoportváltásának oka, sérülésének súlyossága, valamint kitérünk a fiatal dzsúdós idei terveire is.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A Ceglédi VSE 16 esztendős cselgáncsozója, Özbas Szofi már tavaly is remekelt a korosztályos világversenyeken. Először az ifjúsági Európa-bajnokságon szerzett aranyérmet, majd az ifjúsági világbajnokságon állt fel a dobogó harmadik fokára. Idén úgy döntött, hogy két súlycsoporttal is feljebb lép. Szofi tavaly az 52 kilogrammosok mezőnyében érte el sikereit, de 2018-ban muszáj volt váltania az 57 kilósok közé. Mint kiderült, a fiatal lány új kategóriája nem szerepel az októberi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpia programjában, így érdemes volt elgondolkodnia edzőjével, Bíró Norberttel azon, hogy még eggyel feljebb méresse meg magát. Először május elején, a Kolozsváron rendezett ifjúsági Európa-kupán állt tatamira a 63 kilogrammosok versenyében. Szofi öt mérkőzést is megnyert, s így egyből felállt a dobogó legfelső fokára. Mindössze két héttel a romániai viadal után Lengyelországba, Bielsko-Bialába utazott az ifjúsági válogatott, ugyancsak Európa-kupára. A fiatal lány itt is végighasított a mezőnyön, s aranyérmet szerzett. A döntőben viszont megsérült, egyik lábának jobb hüvelykujja alá fordult, s egy kis csont le is vált belőle. Sérülés soha nem jön jól egy sportolónak, de Szofinak most különösen nem, mivel egy hónap múlva kezdődik Szarajevóban az ifjúsági Európa-bajnokság, amely a mindent eldöntő viadal lesz az olimpiai kvótaszerzést illetően.

Özbas Szofi (fehérben) idén is hasonló sikereket szeretne elérni, mint 2017-ben
Özbas Szofi (fehérben) idén is hasonló sikereket szeretne elérni, mint 2017-ben
Bíró Norbert szerint a fiatal lány rendben lesz a bajnokságra. „További egy-két hét pihentetéssel már viszonylag terhelhető lesz a lába is, el tud kezdeni küzdőgyakorlatokat csinálni, de természetesen nem végezhet még teljes értékű munkát. Akár jól is elsülhet ez a kis pihenő, a sűrű versenyprogram után ugyanis szervezetének regenerációra van szüksége. Alkalmazkodnunk kell a helyzethez, módosítani kell a felkészülésen. Ennek ellenére semmi kétségem sincs afelől, hogy tökéletes formában lesz Szarajevóban.” Szofi elmondta, hogy szeretne hasonló sikert elérni, mint a tavalyi, kaunasi kontinensviadalon, amelyről aranyéremmel tért haza: „Nem lesz egyszerű dolgom, mivel rettenetesen erősek a lányok ebben a kategóriában, érzem a különbséget. Szerencsére az európai élmezőnyt fel tudtam mérni a legutóbbi két Európa-kupán, de biztos mégsem lehetek a dolgomban. Elsődleges célom győzni Szarajevóban, ha az sikerül, akkor azzal együtt meglesz az ifjúsági olimpiai kvóta is.” Cselgáncsban országonként egy fiú és egy lány kvalifikálhatja magát az ötkarikás játékokra. A Ceglédi VSE versenyzőjének két magyar hölgynél kell jobban teljesítenie ahhoz, hogy megvehesse a repülőjegyét Argentínába: a 48 kilogrammos Kardos Tímeánál és a tavaly ifjúsági világbajnok, 57 kilós Varga Brigittánál. Jelenleg Szofi van jobb helyzetben, hiszen mindkettejüknél több pontot szerzett az idei viadalokon, azonban a szarajevói kontinensviadal dönt el mindent. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.