UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-06-05 12:53

Lépésről lépésre

A női kézilabda NB I-ben hatodik helyen záró Váci NKSE együtteséhez szerződik a bajnokság legjobb utánpótláskorú góllövője, Kuczora Csenge. A 18 éves irányító-átlövőt az FTC is hívta, de ő – mint mondja – lépésről lépésre szeretne haladni. A nevelőegyesületétől, a Vasastól a szezon után elköszönő játékos beszélt a nyári korosztályos világversenyekről is.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huKitűnően sikerült a 18 esztendős Kuczora Csenge első évadja az NB I-ben. A Vasas fiatal irányító-átlövője 97 gólt szerzett a nemrégiben befejeződött élvonalbeli bajnokságban, s ezzel a legeredményesebb utánpótláskorú játékos lett. Csenge a hétméteresek végrehajtásában is remekelt, negyvennégy büntetőjéből harminchetet értékesített.

Kuczora szórta a gólokat a Vasasban, és a legeredményesebb utánpótláskorú játékos lett az elmúlt évadban Forrás: Vasas SC
Kuczora szórta a gólokat a Vasasban, és a legeredményesebb utánpótláskorú játékos lett az elmúlt évadban Forrás: Vasas SC
Nem csoda, hogy ő is úgy látja, kiválóan sikerült az első élvonalbeli éve. „Tényleg jól ment a játék a szezonban, élveztem a mérkőzéseket, megmutathattam magam a nagyok között. És persze rengeteg tanultam az utóbbi hónapokban: ez egészen más szint, sokkal pörgősebb, dinamikusabb a játék, de úgy érzem, fel tudtam venni a ritmust.” A Vasas azonban nem érte el a kitűzött célt, a bennmaradást. A piros-kékek utolsó helyezettként búcsúztak az élvonaltól. „Persze, hogy azért csalódott is vagyok, mert bár nagyot küzdöttünk, kiestünk az első osztályból. Ez kicsit árnyalja és keserűvé teszi az első idényemet.” Csenge azonban a következő évadban is az NB I-ben szerepelhet. Ehhez viszont el kellett hagynia nevelőegyesületét. „Nagyon nehéz döntés volt, itt nőttem fel, mindent itt tanultam, amit jelenleg a kézilabdáról tudok. Rengeteget köszönhetek edzőimnek, csapattársaimnak. De a fejlődésem érdekében mindenképpen élvonalbeli csapatban kell folytatnom.” Kézenfekvő megoldás volt, hogy a Váci NKSE csapata mellett döntött, hiszen a hatodik helyen záró klub egyre-másra karolja fel a fiatal magyar játékosokat. Kölcsönben náluk játszott Lakatos Rita, a saját nevelésű Kácsor Gréta, de említhetnénk Hornyák Bernadettet vagy a kapus Suba Sárát is. Csengének ezért volt a legrokonszenvesebb a Pest megyei csapat – annak ellenére, hogy az FTC is hívta… „Természetesen megtisztelő volt a ferencvárosi megkeresés, de úgy éreztem, az még túl nagy váltás lenne, és talán nem is kapnék annyi lehetőséget. A Vácban viszont láthatóan jó kezekben vannak a fiatal játékosok, tehetséges csapat, ez biztosan megkönnyíti majd a beilleszkedésemet. Megvan türelem az utánpótláskorú játékosokkal szemben, bízom benne, hogy megállom majd a helyemet az új klubomban is. Talán, ha két év múlva érkezik hasonló ajánlat a Ferencvárostól, arra sokkal felkészültebb játékosként mondhatok majd igent.” Kuczora a támadójátékot és a társak kiszolgálását tartja a legnagyobb erősségének, de tudja, még ebben és sok más játékelemben is javulnia kell. Az első hónapokban az lesz a legfontosabb, hogy megszokja az új környezetet, elvégre soha nem játszott máshol, csak Angyalföldön. Vác előtt azonban még Lengyelország, esetleg Debrecen kerülhet a fiatal irányító figyelmének középpontjába. Az U18-as (ifjúsági) együttes ugyanis Kielcében, az U20-as (junior) válogatott pedig hazai pályán szerepel korosztályos világbajnokságon augusztusban. S mivel Csenge mindkét csapatban szerephez jutott az elmúlt évadban, még kérdéses, melyik keretben számítanak rá. Azt mondja, bárhol is kell szerepelnie, készen áll a feladatra. Egyelőre a saját korosztálya, az ifjúságiak esélyeiről nyilatkozott. „A tavalyi sikerek után természetesen a saját elvárásaink is megnőttek magunkkal szemben. Tehetséges csapatunk van, azt gondolom, a legjobb négy közé kerülést bátran kitűzhetjük célnak. Ha pedig elsők lennénk, az tényleg csodálatos volna.” Egyéb korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.