UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2018-06-06 13:23

Kvótaszerző remények

Pillanatnyilag nincs magyar karatés indulója az októberi ifjúsági olimpiának, ám nagyon is reális az esély, hogy legalább egy honfitársunk ott lesz az argentin fővárosban a 14-18 évesek négyévente esedékes nagy seregszemléjén.

Jancsó Kornélutanpotlassport.hu Karatésként a legegyszerűbben, bár korántsem könnyedén, úgy lehetett kijutni Buenos Airesbe, az idei ifi olimpiára, hogy a versenyző saját súlycsoportjában – mindkét nemnél három kategóriában – vagy az első, vagy a második helyen végzett a világranglistán. A több kiemelt viadal eredményeit összegző lajstromot június elsejével zárták le, s a névsort böngészők az első kettőben sajnos sem a lányok, sem a fiúk mezőnyében nem bukkanhattak rá magyar harcművész nevére. Igaz, kevésen múlott a „találat”: Baranyi Zsófia a harmadik pozícióban zárt az 59 kilogrammosok között, így ha kevéssel is, de kiszorult az egyenes ágon, a rangsor alapján rögtön Argentínába kerülők közül. Ahogy az történt a 68 kilós Nguyen Hoang An és a plusz 68 kg-os, tavaly korosztályos Eb-bronzérmes Kapdebo Botond esetében is, miután előbbi a 9., utóbbi a 12. helyen zárt a világranglistán.

Baranyi Zsófia még ott lehet az ifjúsági olimpián
Baranyi Zsófia még ott lehet az ifjúsági olimpián
Viszont – s ez a jó hír – még egyáltalán nem kell lemondani arról, hogy a japán eredetű küzdősport legtehetségesebb magyar művelői közé tartozó, a kadétok között 2017-ben Európa-bajnoki ezüstöt nyert Zsófia ott lehet az októberi csúcsvetélkedésen. Ehhez a még meglévő – ráadásul nem is egyetlen – lehetőséggel kell jól sáfárkodnia, tudniillik a világranglistások súlycsoportonként csupán két helyet foglaltak le a Buenos Aires-i kontingensből, további hat hely viszont még kiadó valamennyi küzdelmi kategóriában. Ezek egyikének megszerzésére június legvégén kínálkozik mód: ekkor, a hónap utolsó két napján rendezik meg a horvátországi Umagban az ifjúsági olimpia befejező kvalifikációs versenyét, amelyen súlycsoportonként négy pozíció kél el. Méghozzá úgy, hogy – dr. Mészáros Jánosnak, a hazai karateszövetség elnökének elmondása szerint – 29-én és 30-án is kétszer selejteznek a Buenos Aires-i programban szereplő mind a hat súlycsoportban. Aki az első nap döntőbe jut, kint van az ifjúsági olimpián, s másnap már nem kell próbálkoznia, akiknek pedig nem sikerült a nyitó nap, az „ismétlésen” még javíthat – úgy, hogy első vagy második lesz. Ha pedig netán a két umagi alkalom egyikén sem jön össze a kvóta, még mindig marad a remény, hogy a nyolcak közé, a maradék két olimpiás hely egyikére odaférkőzhet Baranyai, miután a legvégén a világranglistáról töltik fel a mezőnyt. Márpedig harmadik pozíciója argentínai indulást „ígér” az MTK Budapest versenyzőjének – hacsak más, például az egyes kontinensek képviseletével kapcsolatos „magasabb szempont” be nem zavar. Persze Baranyi Horvátországban „lerövidítheti” az ifi olimpiára vezető utat... „Várhatóan hat karatésunk áll rajthoz Umagban, s akár többen is kiharcolhatják a jogot az ifjúsági olimpián való szereplésre – mondta a sportág első embere, óvatosan hozzátéve, hogy „Zsófinak alapvetően jó az esélye ranglista-harmadikként, de azért ne kiabáljuk el...” További korosztályos hírek KARATÉBAN sportági aloldalunkon.