UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-06-06 21:09

Negyedik Európában!

Véget ért a kötöttfogásúak küzdelme az Isztambulban zajló U23-as birkózó Európa-bajnokságon. A magyar válogatott egy ezüst- és bronzéremmel, valamint hat ötödik hellyel a csapatrangsor negyedik helyén végzett. Olyan birkózó-nagyhatalmakat előzött meg, mint Ukrajna, Azerbajdzsán, Örményország, Moldova vagy Románia. Szerda délelőtt megkezdődött a nők viadala is.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Lezajlott Isztambulban az U23-as birkózók Európa-bajnokságának a harmadik napja. Szerdán délelőtt megkezdődött a nők versenye, s az esti programban négy magyar is éremért küzdött meg. Losonczi Ottó a 67 kilogrammosok döntőjében lépett szőnyegre, miután kedden, az elődöntőben azt a szerb Sebastian Nadot győzte le, akitől tavaly vereséget szenvedett a szombathelyi U23-as kontinensviadalon.

Losonczi Ottó (balról az első) ezüstérmet nyert Isztambulban
Losonczi Ottó (balról az első) ezüstérmet nyert Isztambulban
Ottó ellenfele az U23-as világbajnoki ezüstérmes Alen Mirzojan volt a fináléban. Nem kezdte jól a magyar a mérkőzést, egyből őt küldték le a földre, s onnan kétszer eldobta őt az orosz, majd állásból még egyszer kettőért, így a szünetben máris 7−0 volt az állás. Jól indult a következő három perc, amelyben Mirzojant küldték le, s Losonczi meg is tudta őt pörgetni. Igaz, csak egyszer. A magyar nem tudott több akciót végrehajtani, így be kellett érnie a 7−3-as végeredménnyel, ezzel együtt az ezüstéremmel. A kisebbik Losonczi, a 82 kilós Dávid a harmadik helyért állt ki az azeri Eltun Vazirzadével szemben. A párharc mindössze 1:53 percig tartott, ugyanis az azeri lentről megpörgette, majd eldobta, végül ki is tolta Dávidot, s ezzel letaszította őt a dobogóról. Csakúgy, mint 72 kilogrammosok között versenyző Lévai Tamást a junior világbajnok, Narek Oganijan. Az orosz 1:24 perc alatt intézte el a 19 éves magyar fiút. Lévait leküldték a földre, s onnan nagyon szépen állt fel, csakhogy négy pontért derékból odavágta őt Oganijan. Ezután még négyért el is dobta őt, így kialakult a technikai tus. A 97 kilós Török Zsolt sem volt szerencsésebb a bronzcsatában. Ő a török Suleyman Erbay ellen lépett szőnyegre, s egyből bele is futott egy válldobásba. Ezt egy kérdéses szituáció követte, ami után a vezetőedző, Lévai Zoltán challenget kért, amit meg is nyert, így az állás 2−4 volt. A török végig „alibidobásokkal” próbálkozott, de nem sikerült végrehajtania az újabb akciót, egy kitolást leszámítva. A második menetben Zsolt elvesztette a fonalat,  végül 9−2-re kapott ki, ezzel az ötödik helyen zárta az isztambuli viadalt. A magyar kötöttfogású válogatott egy ezüst- és bronzéremmel, valamint hat ötödik hellyel a csapatrangsor negyedik helyén végzett 95 ponttal. Olyan birkózó-nagyhatalmakat előzött meg, mint Ukrajna, Azerbajdzsán, Örményország, Moldova vagy Románia. Szerdán kezdődött meg a nők versenye is, amely hamar véget ért magyar oldalról. A négy fiatal közül az 55 kilogrammos Galambos Ramóna tudta megnyerni első mérkőzését tussal, a bolgár Szezena Belberova ellen, s ezzel bejutott a délutáni elődöntőbe. A fináléba kerülésért hatalmasat küzdött az U23-as világ- és Európa-bajnoki bronzérmes orosz Nina Menkenovával, ám végül 5−4-re kikapott. Galambos csütörtökön fehérorosszal szemben lép szőnyegre a bronzért. A többi magyar hölgy vereséggel kezdett és ezzel búcsúzni is kényszerült a versenytől, mivel legyőzőjük nem jutott el a döntőig.  Az 50 kilóban Váncza Ivett, az 59 kilogrammban Dollák Tamara, a 76 kilóban pedig Nagy Bernadett szenvedett vereséget.

U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, ISZTAMBUL Kötöttfogás A 2. programcsomag bajnokai és a magyar szereplők helyezése 60 kg: Kerem Kamal (Törökország), ...14. Török Tamás 67 kg: Alen Mirzojan (Oroszország), 2. Losonczi Ottó (Magyarország) 72 kg: Ramaz Zoidze (Grúzia), ...5. Lévai Tamás (Magyarország) 82 kg: Vaag Margarjan (Oroszország), ...5. Losonczi Dávid (Magyarország) 97 kg: Alekszandr Golovin (Oroszország), ...5. Török Zsolt (Magyarország) A kötöttfogású csapatrangsor: 1. Oroszország, 2. Törökország, 3. Grúzia, 4. Magyarország

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.