UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2018-06-07 13:41

Szenzációs tizenegy

Újabb tehetség mutatkozott be a japán felnőtt asztalitenisz-válogatottban: a világranglistán már tizedik, 15 esztendős Harimoto Tomokazu után a mindössze 11 éves (!) Matsushima Sora debütált hazája nemzetközi bajnokságán.

Munkatársunktól – utanpotlassport.hu A japán utánpótlás-nevelés újabb szenzációt „termelt”: a World Tour-sorozat fukuokai versenyén a 11 éves Matsushima Sora is asztalhoz állhatott, s bár az első fordulóban kikapott a világranglistán 37., hongkongi Ho Kwan Kittől, maga a fellépése is extra teljesítményként értékelhető.

Matsushima Sora 11 évesen indult a felnőtt japán nemzetközi bajnokságon Forrás: JTTA
Matsushima Sora 11 évesen indult a felnőtt japán nemzetközi bajnokságon Forrás: JTTA
A korábban még korosztályos nemzetközi viadalon sem szereplő Matsushima így értékelte produkcióját. „Nem játszottam rosszul, de kicsit izgultam, így a fontos pillanatokban a szerváim nem voltak az igaziak.” Edzője szerint a kisfiú mentálisan kifejezetten erős játékos, s noha taktikailag természetesen rengeteget kell még fejlődnie, az idő neki dolgozik. A balkezes csodagyerek kilenc éve asztaliteniszezik, vagyis kétéves korában kezdte. Európában ez hihetetlenül hangzik, ám a Távol-Keleten megszokott, hogy szinte „csecsemőkorban” ütőt adnak a gyerekek kezébe. Matsushima álma, hogy – mi más? – olimpiai bajnok legyen, s célja eléréséhez már megfelelő példaképet is választott: Rio aranyérmesét, a kínai Ma Longot. Az elmúlt időszakban sorra tűnnek fel Japánban a tehetségesebbnél tehetségesebb fiatalok, élükön azzal a Harimoto Tomokazuval, aki 15 éves korára a világranglista tizedik helyére verekedte fel magát… Ő sorra győzi le a sportág jelenkori legjobbjait: mások mellett a háromszoros olimpiai bajnok, kínai Zhang Ji-két, vagy a tizenhétszeres Európa-bajnok, német Timo Bollt. Nem mellékesen Harimoto vezetésével történt meg az a bravúr is, hogy két éve, az ifjúsági világbajnokság csapatversenyében Japán 2005 után legyőzte Kínát. VIDEORIPORT MATSUSHIMÁRÓL További korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.