UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-06-08 13:50

Betörni az elitbe

Ötven, száz és kétszáz méter mellen is győzött az Egri Úszó Klub 17 éves versenyzője, Böhm Sebestyén a hódmezővásárhelyi ifjúsági országos bajnokságon. Honlapunknak beszélt klubváltásáról, az helsinki junior Eb-ről és arról, hogy idővel a felnőttek között is betörne a nemzetközi élmezőnybe.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huA mellúszószámokban mindent vittek az Egri Úszó Klub versenyzői a hódmezővásárhelyi ifjúsági országos bajnokságon. A Heves megyeiek törökbálinti részlegén készülő 17 éves Böhm Sebestyén 50, 100 és 200 méteren is győzött a múlt heti négynapos viadalon. Így remekül hangolt a július 4-én startoló helsinki junior Európa-bajnokságra.

Böhm Sebestyén három aranyéremmel zárt a hódmezővásárhelyi ifi ob-n Forrás: MÚSZ
Böhm Sebestyén három aranyéremmel zárt a hódmezővásárhelyi ifi ob-n Forrás: MÚSZ
„Természetesen abszolút elégedett vagyok az eredményeimmel. Két Eb-szintet is megúsztam Hódmezővásárhelyen, és ezzel kvalifikáltam magam a júliusi korosztályos kontinensviadalra. Persze az időeredmények még nem voltak az igaziak, a legjobb formámat egy hónap múlva szeretném hozni.” Sebestyén egyébként nemrég klubot cserélt: a Budafóka SE után immár az Egri Úszó Klubot erősíti. Több, mint fél éve Törökbálinton készült, január óta pedig hivatalosan is az egriek versenyzője. Azt mondja, előnyösen jött ki a klubváltásból. „Abszolút bejött a csere. Nagyon jól érzem magamat, remek közösségbe kerültem. Ráadásul ösztönöz, hogy olyan klasszisok mellett edzek, mint Cseh László vagy Németh Nándor. És Plagányi Zsolt edzővel  is megtaláltam a közös hangot.” Böhm tehát triplázott a magyar bajnokságon a mellúszók között. De vajon hogyan kötött ki kedvenc úszásneme mellett? „Kiskorom óta a mellúszás a kedvencem. A legtöbb versenyző esetében nem alakul ki túl korán, hogy végül melyik úszásnem lesz az erőssége. Nálam ez elég hamar megtörtént. Viszont egyáltalán nem bánom, hogy így alakult.” Az utóbbi heteket nem könnyítette, hogy az iskolában folyamatosan vizsgái voltak, magántanulóként azonban remekül hely tudott állni ezeken. Mostantól viszont már újra kizárólag az úszás lesz főszerepben, kezdődhet a közvetlen felkészülés az Eb-re. „Jövőhéten az Egri Úszó Klubbal Balatonfüredre utazunk edzőtáborba. Utána pedig Törökbálinton megy tovább a munka. A három mellúszószám mellett a két vegyesváltóban indulok az Európa-bajnokságon. Most a száz métert érzem a legerősebbnek. Szeretnék egyéni csúcsokat és döntőket úszni Helsinkiben.” Böhm szeretne ott lenni az októberi Buenos Aires-i ifjúsági olimpián, de egyelőre nem ezen gondolkozik, hanem a közvetlen előtte álló feladatokra koncentrál. Amikor azonban azt kérdeztük tőle, mit szeretne elérni úszásban a következő években határozott elképzelései voltak. „Jövőre Budapest rendezi az ifjúsági világbajnokságot, ott mindenképpen szeretnék úszni, és a lehető legjobban szerepelni. Aztán pedig belátható időn belül a felnőttek között mindenképpen szeretnék betörni Európa és a világ élmezőnyébe. Nem is lehet más a célom!” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.