UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-06-08 20:12

Júlia, a legértékesebb

A Csata DSE kadét kosárlabdázói megnyerték a leánybajnokság országos nyolcas döntőjét. A torna legértékesebb játékosa a budapesti gárda 15 esztendős játékosa, Boros Júlia lett. A kosaras 76 pontot és 33 lepattanót szerzett együttesének a négynapos döntőben. Cikkünkben rengeteg érdekes dolgot tudhatnak meg a fiatal lányról.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A Csata DSE alakulata remek szezont tudhat mögött. Először a juniorbajnokságban lett második az együttes, majd megnyerte serdülők országos fináléját is. Nem sokkal ezután a kadét korcsoportban is a Csata bizonyult a legjobbnak. Az U16-osok országos nyolcas döntőjének a legértékesebb játékosa a 15 éves Boros Júlia lett, aki öt mérkőzésen 76 pontot és 33 lepattanót szerzett a budapestieknek. De mit lehet tudni ezen felül a fiatal lányról? „Az egész családom meg van őrülve a kosárlabdáért. Szüleim játszottak az NB I-ben, nővérem pedig U18-as válogatott is volt. Így tehát nem volt kérdéses, hogy én is emellett a sportág mellett döntök. Olyan szempontból még szerencsés is voltam, hogy egyből megfogott az a légkör, ami itt van. Imádom, hogy csapatjáték, nagy a lendület és rengeteget kell futni. Le tudom vezetni minden feszültségemet a pályán.”

Boros Júlia a spanyol játékosok között a Magyarország - Spanyolország lány kosárlabda torna döntőjén a 2017-es nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon Győrött Fotó: Balogh Zoltán
Boros Júlia a spanyol játékosok között a Magyarország - Spanyolország lány kosárlabda torna döntőjén a 2017-es nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon Győrött Fotó: Balogh Zoltán
Júlia akkor kezdett el kosárlabdázni, amikor a Vasas Akadémia és a Csata még egy egyesületként működött. Amikor kettévált a két klub, akkor Tursicsné Iván Krisztina kérésére a Csata utcaiak mellett döntött, és ezt azóta sem bánta meg. Érdekesség, hogy idén ez a két együttes találkozott  a kadétok fináléjában, s a Csata nyolc ponttal nyert 62-54-re. Júlia a döntőn is jól játszott. Szerinte azon múlt a siker, hogy igazi csapatként tudtak együtt játszani, „jobban össze voltak állva”, mint a pasarétiek. Elmondta, óriási előny, hogy a pályán kívül is összetart az alakulat. „Az utolsó meccsen éreztem már a fáradtságot, de szerencsére ez annyira nem látszódott a játékomon. Óriási előnyömnek érzem, hogy a nehéz helyzetekben is viszonylag könnyedén találom meg a jó megoldáskat. Azonban bőven van még hová fejlődnöm. Több pontot kell dobnom, rengeteget kell erősödnöm, és jó lenne, ha gyorsabb lennék.” Boros első nagy sikere az volt, amikor 2014-ben csapatával megnyerte a tinibajnokságot. De azt sem felejti el soha, amikor két évvel ezelőtt először hívták be a korosztályos magyar válogatottba. A 16 éves lány egyébként jelenleg is az U16-os nemzeti gárdát erősíti, amely augusztus közepétől Európa-bajnokságon szerepel Kaunasban. Véleménye szerint optimális esetben akár a legjobb öt közé is bekerülhetnek. Elmondta, hogy a kosárlabdával szeretne foglakozni egész életében: „Most is kaptunk négy nap pihenőt, és alig bírtam ki mozgás nélkül. Pedig egész évben edzek, de egyszerűen nem tudok otthon feküdni. Szükségem van a labdára és a pályára. Minden álmom, hogy egyszer én is NB I-ben játszhassak, valamint a felnőtt válogatottat erősíthessem.” Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.