- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Párizs, az álmok városa

Kocsmár-Tóth István – utánpótlássport.hu [1]  „Állok az iskolai évzárón, hallgatom a Himnuszt, és újra meg újra eszembe jut, milyen érzés is volt a dobogó tetején. Nagyon motivál, hogy mihamarabb újra hallhassam, ahogyan nekem szól egy világeseményen.”

A most 18 esztendős Szőke Alex kisgyerekként nem volt kiemelkedő tehetség. Saját elmondása szerint többször is ott akarta hagyni a birkózószőnyeget. Sokáig csábította a labdarúgás, de végül édesapja tanácsára kitartott a küzdősport mellett. A döntés 2016 őszén hozta meg az eddigi legszebb gyümölcsét: a tbiliszi kadét-világbajnokságon aranyérmes lett a kötöttfogásúak 85 kilogrammos mezőnyében.

A birkózó Szőke Alex első juniorévében még beérné valamilyen értékesebb Európa-bajnoki helyezéssel is Forrás: Magyar Birkózó Szövetség [2]

A birkózó Szőke Alex első juniorévében még beérné valamilyen értékesebb Európa-bajnoki helyezéssel is  •  Forrás: Magyar Birkózó Szövetség

„Meglepetés volt. Elsőévesként rögtön ötből öt meccset nyerni nem túl gyakori egy utánpótlás vébén. Annál is inkább, mert előtte az Eb-n az első fordulóban kiestem. Az ellenfeleim talán nem is számítottak rám. Olyan élmény volt Tbiliszi, amely egy életen át elkísér.”

Az ESMTK neveltje egy évvel később a kontinensviadalon is javított. Szarajevóban újfent a dobogó legtetejére állhatott fel, hogy aztán kadétpályafutását újabb vb-éremmel, egy bronzzal zárja le.

Alex hétről-hétre olyan klasszisokkal készülhet együtt, mint az Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki bronzérmes Lőrincz Viktor vagy a vb- és Eb-győztes Bácsi Péter.

„Rengetegszer kérem ki a véleményüket és nagyon sokat segítenek. Nemcsak a szőnyegen, hanem abban is, hogy a felkészülés melyik szakaszában milyen vitaminokat, táplálékkiegészítőket érdemes fogyasztani. Vagy, hogy miképpen építsem fel a napomat az ideális regenerálódás érdekében” – mesél a „nagyokkal” való kapcsolatáról.

Ezzel együtt az első számú példaképe nem a birkózótársak közül, hanem otthonról kerül ki. Fivére, Szőke Márk többszörös magyar bajnok motokrosszversenyző.

Nagyon tisztelem a kitartását, azt, ahogyan akkor is küzd, amikor nem akarnak összeállni a dolgok. Rengeteg munkát ölt abba, hogy motorversenyzőként helyt tudjon állni. Hiába egészen más a két sportág, ha nehézségem akad, bármikor fordulhatok hozzá, és sokat segít.”

Az erzsébeti sportoló elsőéves juniorként nem akar abba a hibába esni, mint kadétként tette.

„Az első Európa-bajnokságomat még elizgultam. Szokatlan volt a környezet és talán túl sokat is akartam egyszerre. Azt mondom, az idén, Rómában jó lenne egy ötödik helyet elcsípni, vagy esetleg a dobogó alsó fokát. Azt hiszem, győzelemről és Eb-címről még korai volna beszélni.”

A 2024-es párizsi olimpiára készülő fiú szerencsés alkatnak tartja magát. Jelenlegi versenysúlyához csupán három-négy kilót kell fogyasztania, így ez nem viseli meg különösebben. Ráadásul a birkózásban oly gyakori szabályváltoztatásokra is gyorsan reagál.

„Annak például kifejezetten örülök, hogy visszahozták a parter helyzetet, mert lentről mindig is erős voltam. Ami valamivel kellemetlenebb, hogy ebben az évben már a verseny napján mérlegelünk, nem pedig eggyel előtte, mint korábban. Ha az ember nagyobb fogyasztásból jön, még nehezebb jó formát mutatni a szőnyegen. Vannak versenyzők, akiket ez jobban érint, mint engem, de azért így sem kényelmes.”

Alex 2017-ben került be a MOL Új Európa Alapítvány által támogatott fiatalok közé.

„Nagy segítség volt. Sokan csak legyintenek a birkózásra, s bár valóban vannak felszerelésigényesebb sportágak, azért a miénk sem olcsó. Sportruházatra, vagy táplálékkiegészítőkre rengeteget kell áldozni, úgyhogy minden támogatás jól jön.”

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN [3] a sportági aloldalunkon.