UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-06-11 17:11

Aranyérmes évzárások

Remekül fejezte be a 2017/18-as évadot a parádés szezont maga mögött tudó Nagy Dávid (18) és Büki Lili (16). A junior párbajtőrözők tatai előválogató-versenyén mindketten aranyérmet nyertek, és elégedetten értékelték honlapunknak a hét végi viadalt és a mögöttük hagyott hónapokat.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huAz évad utolsó junior párbajtőrversenyét rendezték a hét végén Tatán, ahol népes mezőny gyűlt össze a „szezonzárón”. A fiúk között az idén csapat junior Európa- és világbajnoki címet szerző, a kontinensviadalon egyéniben ezüstérmes Nagy Dávid nyerte.

Nagy Dávid nyerte az évad utolsó juniorversenyét Forrás: FIE
Nagy Dávid nyerte az évad utolsó juniorversenyét Forrás: FIE
A Vasas 18 éves versenyzője a remek évadot aranyéremmel koronázta, sikere után természetesen elégedetten értékelt honlapunknak: „Elég fáradt vagyok, már a nagyon az idény vége felé járunk. Ilyenkor az ember akaratán kívül is hajlamos egy kicsit kiengedni, kevésbé koncentrálni. Jól ment előtte az edzéseken, a verseny viszont nem úgy kezdődött, ahogyan szerettem volna. Ráadásul már a főtábla korai szakaszában összekerültünk Andrásfi Tibivel, abból most én jöttem ki jobban. Utána lépésről lépésre haladtam, és egyre jobban ment.” Ahogyan az utolsó viadal, az egész évad is szinte hibátlanul sikerült. „Szinte százszázalékosan elégedett vagyok a mögöttünk hagyott hónapokkal. Jól ment a vívás itthon is, a külföldi világkupa-viadalokon is. Csapatban dupláztunk a világversenyeken és az egyéni Eb-ezüstnek is örültem. Csak a világbajnoksági szereplést sajnálom, abban a versenyben többet éreztem.” Dávid ugyan túl van utolsó megméretésén az évadban, de július közepéig edzésben marad, hiszen edzőpartnerként részt vesz a felnőttválogatott világbajnoki felkészülésében. „Nem lesz sok pihenőidőm a nyáron, de igyekszem azért feltöltődni. Augusztusban kezdődik az alapozás, a jövő évadban mindenképpen a juniorkorosztályra koncentrálni. Jó lenne megismételni az idei bravúrokat a világversenyeken. A maradék energiámat a felnőttversenyekre fordítom majd, természetesen a nagyok között is örülök a jó eredménynek, de nem görcsölök rá.”
Büki Lili mestereivel, Partali Csabával és Plásztán Attilával Forrás: hunfencing.hu
Büki Lili mestereivel, Partali Csabával és Plásztán Attilával Forrás: hunfencing.hu
A lányok mezőnyében a nagyszerű szezont maga mögött tudó 16 éves, még kadétkorú Büki Lili győzött. Az ezúttal hazai környezetben vívó tatai versenyző a döntőben korosztályos Európa-bajnok csapattársát, Muhari Esztert múlta felül, miután szombaton, a budapesti kadét ORV-n a legjobb nyolc között is a páston küzdött. Fáradtan, de elégedetten értékelte a hétvégét. „Nem volt egyszerű a vasárnapi verseny, hiszen kimerült voltam a szombati megméretés miatt, ráadásul ezúttal nálam idősebbek között kellett helyt állnom. Viszont tudtam, ez az utolsó verseny a mostani évadban, így mindenképpen szépen akartam befejezni.” Persze nem csak a legutóbbi verseny sikerült jól, hanem az egész szezon. Csapatban kadét Európa-bajnoki címet szerzett Szocsiban, ezen kívül kétszer is megadásra késztette az aktuális olimpiai bajnok Szász-Kovács Emesét. „Valóban elég sok dolog összejött ebben a szezonban, olyan eredmények is születtek, amikre nem számítottam. Emese ellen az első győztes meccsemen biztos voltam benne, hogy kikapok, így egyáltalán nem izgultam. A második mérkőzésen már egészen máshogy álltam oda, és bevallom, szerencsém is volt, hiszen mindössze egy tus döntött.” Lili mostantól július végéig nyári szünetét tölti, utána viszont gőzerővel készül a következő évadra, ismét nagyratörő tervekkel. „Szeptembertől újabb nehéz, sűrű szezonra számítok, három korosztályban is helyt kell majd állnom. Újra szeretnék részt venni a korosztályos világ- és Európa-bajnokságon, aztán pedig ha már ott vagyok, az ideihez hasonló sikerekért fogok küzdeni.”

JUNIOR PÁRBAJTŐR ELŐVÁLOGATÓ-VERSENY, TATA Fiúk: 1. Nagy Dávid (Vasas), 2. Piatti Enrico (Vasas), 3. Koch Máté (Vasas) és Bende Bence (Szombathely) Leányok: 1. Büki Lili (Tata), 2. Muhari Eszter (Budapesti Honvéd), 3. Kardos Edina (Vasas) és Kálmán Gyöngyvér (Debrecen)

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.