UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2018-06-14 16:24

Nagyot ugrana

Száz méteren és távolugrásban is aranyérmet nyert Farkas Petra a miskolci junior és U23-as országos bajnokságon. A Dunakeszi VSE 18 esztendős atlétája a tamperei U20-as világbajnokságra készül, és reményei szerint útja lépésről lépésre a legjobb nyolc közé vezet.

Leiner Soma - utanpotlassport.huHeike Drechsler, Carl Lewis – két atléta, akik rövidtávfutóként és távolugróként is jelentős sikereket értek el pályafutásuk alatt. Noha Farkas Petra, a Dunakeszi VSE 18 esztendős versenyzője olimpia és világbajnokság helyett egyelőre junior országos bajnokságot nyert 100 méteren és távolugrásban, a miskolci viadalon nyújtott teljesítményére joggal kaptuk fel a fejünket.

Farkas Petra (középen) egyéni csúccsal győzött 100 méteren, a miskolci országos bajnokságon
Farkas Petra (középen) egyéni csúccsal győzött 100 méteren, a miskolci országos bajnokságon
„Kicsiként több mindent kipróbáltam, idővel jöttünk rá, hogy a sprinttáv fekszik nekem a legjobban” – meséli Petra. „Bár alapvetően távolugrónak tartom magam, jól összhangba lehet hozni a 100 méterrel, így néhány versenyen elindulok abban is. Mondjuk arra nem számítottam, hogy a miskolci korosztályos ob-n egyéni csúccsal nyerhetek. ” Petra édesapja maratonfutó, édesanyja pedig kajakozott, így a sport szeretetéért nem kellett a szomszédba mennie. A futópálya helyett azonban a teremben kezdett, ám miután edzői úgy vélték, hogy tornásznak túl magas lesz, eltanácsolták. Ezzel indították el atlétikai pályafutását, amely során azóta többek között felnőtt országos bajnoki címet, illetve két Eb-negyedik helyezést ért el. „Kicsit bosszantó, hiszen két éve az ifjúsági Európa-bajnokságon egy centi hiányzott az éremhez. Ennek ellenére hatalmas élmény volt, pláne, hogy előző évben komoly sérüléssel bajlódtam. Hasonlóan szép emlék a tavalyi, grossetói kontinensviadalon elért negyedik hely is.” A következő lépcsőfok pedig a tamperei junior-világbajnokság, ám Petra előtte a felnőtt országos bajnokságon, illetve a Gyulai Memorialon is elindul. „Jó formában érzem magam, Miskolcon is voltak biztató ugrásaim. A helyezéseket tekintve sosem tűzünk ki konkrét célt, lépésről-lépésre haladunk. Előbb selejtező, legjobb tizenkettő, aztán remélem sikerül a nyolcba is bejutni.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.