UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-06-16 19:29

Magabiztos nyitány

Kevesebb, mint egy hónap van hátra a női U20-as A divíziós kosárlabda Európa-bajnokságig, amelyet Sopronban rendeznek. Cziczás László, a magyar válogatott vezetőedzője és csapata Szlovéniában kezdte meg a felkészülési meccseit, két nap alatt kétszer legyőzve a házigazda együttest.

Sz. M.utanpotlassport.hu  Megkezdte felkészülését a női U20-as kosárlabda-válogatott a kevesebb, mint egy hónap múlva, Sopronban kezdődő A divíziós Európa-bajnokságra. A magyarok együttesétől mindenki kiemelkedő teljesítményt vár, viszont az igazság az, hogy valójában ez a csapat – szerencsétlen okok miatt – soha nem jutott még el az elődöntőig a korábbi korosztályos kontinensviadalokon. A jó szereplés érdekében Cziczás László tanítványai Szlovéniába utaztak, ahol kétszer is megmérkőztek a szomszédos országbeli válogatottal. Szlovénia a 2017-es franciaországi Európa-bajnokság egyik üde színfoltja volt, ezüstérmet szerzett a házigazdák mögött. Ráadásul a csoportmeccseken viszonylag simán legyőzte a magyar együttest is, így aztán jó erőfelmérőnek ígérkezett a szlovéniai túra.

Szlovénia ellen mindkét meccsen főszereplő volt a 18 éves Gereben Lívia
Szlovénia ellen mindkét meccsen főszereplő volt a 18 éves Gereben Lívia
A pénteki, első mérkőzésen a házigazdák kezdtek valamivel jobban, de nem sokáig örülhettek a vezetésnek, ugyanis Cziczás László játékosai nagyon gyorsan magukhoz ragadták a kezdeményezést, s megfordították a meccset.  A párharc ezután nem tartogatott fordulatokat: a magyar alakulat magabiztosan, udvariatlan vendégként végig vezetve 69‒59-re megverte a tavalyi U20-as Eb ezüstérmesét. A pihentető alvás után szombaton ismét megmérkőztek a felek. Ezúttal is a szlovénok kezdtek jobban, ami nem is meglepő, hiszen a visszavágás reménye fűtötte a játékosokat.  A mérkőzés eleji lendület azonban egy negyedig tartott (16‒16), ugyanis a második játékrészben egyre jobban sikerült feltörnie a hazai védelmet a Czukor Dalma, Kiss Virág és Gereben Lívia vezérelte magyar válogatottnak (14‒19). A félidei pihenő után aztán teljesen felbillent a pálya egyensúlya: az előbb említett Kiss sorra nyerte a lepattanóért zajló párharcokat, Gereben és Czukor pedig alig tudott hibázni mezőnyből, s ezzel a lendülettel a magyar csapat egyre inkább állva hagyta ellenfelét (11‒22). Az utolsó felvonás sem tartogatott fordulatot, nyolc ponttal bizonyultak jobbnak a mieink, s végül 75‒51-re megnyerték a találkozót. A folytatásban a magyar válogatott visszatér a székesfehérvári edzőtáborba, majd jövőhét csütörtökön utazik Spanyolországba, ahol egy felkészülési tornán vesz részt.

A magyar női U20-as válogatott felkészülési mérkőzéseinek eredménye Péntek: Szlovénia‒Magyarország 59-69 (11-14, 14-21, 10-15, 24-19) Szombat: Szlovénia‒Magyarország 51‒75 (16-16, 14‒19, 11-22, 10-18)

További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.