UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2018-06-19 11:20

Ezüstre bronz

Patakfalvy Luca, a honi taekwondo legnagyobb ígéreteinek egyike egy hét leforgása alatt két világversenyen is dobogón végzett: előbb a bulgáriai Multi European Games elnevezésű viadalon lett második, majd most hétvégén a Luxemburg Openen fejezte be szereplését súlycsoportjában a harmadik hely birtokosaként.

Jancsó Kornél A 17 esztendős taekwondós talentum, Patakfalvy Luca Plovdiv után Luxemburg fővárosában, Luxembourgban sem adta alább az éremnél: az ezüstöt hozó bulgáriai megméretést követően a mögöttünk hagyott víkenden bronzot akasztottak a nyakába az 53 kilogrammosok küzdelmi kategóriájában. Az egyhetes, a sűrű „harci cselekmények” mellett megannyi utazással tarkított, így majdhogynem pihenés nélküli sorozat végére el is fáradt a tini harcművész, aki zsenge kora dacára már javában feljebb versenyez, s a felnőttek mezőnyében igyekszik bizonyítani: még sokra viheti a nyári olimpiák műsorában is állandó helyet kapott, koreai eredetű küzdősportban. Akár már 2020-ban, Tokióban...

Patakfalvy Luca (jobbra)
Patakfalvy Luca (jobbra)
„Kissé elfáradt a luxembourgi verseny végére – mesélte honlapunk érdeklődésére Luca édesapja, nem mellesleg a hazai sportági szövetség elnöki tisztét ellátó Patakfalvy Miklós, aki maga is kiváló taekwondós volt annak idején. -  Az erő fogyása is szerepet játszott abban, hogy elődöntős összecsapásán kikapott, de célját, hogy megint érmet szerezzen, elérte.” A bolgárokéhoz hasonlatosan G1-es besorolású, olimpiai kvalifikációs világranglista-pontok gyűjtésére is alkalmat kínáló luxemburgi eseményt Luca erőnyerőként kezdte annak köszönhetően, hogy előkelő helyen, hatodikként emelték ki. A második fordulóban a brit Laura Bellist 32 pontnyi különbséggel, majd a harmadikban a német Julia Ronkent 15-7-re verte, ám a döntőbe jutásért a görög Anna Giakumopulu 7-3-ra jobbnak bizonyult nála. Így is szépen gyarapította pontjainak mennyiségét, olyannyira, hogy már az első százban van az olimpiai világranglistán. Mindez különösen annak fényében elismerésre méltó teljesítmény, hogy alig fél éve versenyez a felnőttek között, és induláskor az első hatszázon kívül volt... A Luxemburg Openen - hónapok óta először lépve küzdőtérre – a kadét Európa-bajnok Molnár Bendegúz is szerepelt, de ezúttal nem jutott messzire. „Egy sima győzelem után egy sima vereség” – kommentált Patakfalvy Miklós, hozzáfűzve, Molnár úgy tért most vissza a nemzetközi küzdőtérre, hogy fél év alatt két kategóriát is ugrott, s míg korosztályos Európa-bajnoki címét 33 kg-ban szerezte, Luxembourgban már 41 kilóban indult. Márpedig a súlycsoportváltás nem szokott zökkenők nélkül lezajlani taekwondóban sem... „Komoly ugráson van túl Bendegúz, de majd szépen, fokozatosan beleerősödik az új kategóriába is. Neki az őszi kadét Eb-n kell helytállnia, amire minden esély megvan.” További korosztályos hírek TAEKWONDÓBAN a sportági aloldalunkon.