UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-06-19 08:26

Várakozások felett

Véget ért Győrött, az Olimpiai Sportparkban a serdülő birkózók Európa-bajnoksága. A magyar fogásnemek közül a kötöttfogás, valamint a leány szakág egyaránt hatodik lett a rangsorban. A versenyt meghökkentő orosz fölény jellemezte; fiataljaik a három fogásnem harminc súlycsoportjában 18 arany- és 8 ezüstérmet szereztek.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Vasárnap ért véget a serdülő birkózók Európa-bajnoksága Győrött, az Olimpiai Sportparkban. Az első napon, pénteken a szabadfogású fiúké volt a főszerep. A magyar válogatott legjobb eredménye egy ötödik hely lett a 68 kilogrammos Rizmajer Márton révén. Némi meglepetésre a kadét Európa-bajnokságon ötödik Balázs Bálint a negyeddöntőben szenvedett vereséget a lengyel Mytkowskitót. Bálintnak a vigaszágon sem sikerült győznie; az izraeli Timurtól kapott ki, így be kellett érnie a hetedik hellyel. A szabadfogásúak ezzel a csapatrangsor tizedik helyén végeztek. Oroszország lehengerlően nyitotta az Eb-t; tíz súlycsoportból hetet az ő nemzetük nyert meg.

Az Olimpiai Sportparkban érmet szerzett serdülő leányok (Balról: Szenttamási Róza, Vizi Flóra, Fáth Laura, Matyi Vivien, Borsos Viktória)
Az Olimpiai Sportparkban érmet szerzett serdülő leányok (Balról: Szenttamási Róza, Vizi Flóra, Fáth Laura, Matyi Vivien, Borsos Viktória)
A leányok megleptek mindenkit, hiszen sokkal jobban szerepeltek, mint ahogyan azt előzetesen várni lehetett. A 13 esztendős Fáth Laura a 33 kilogrammosok között szerzett ezüstérmet, miután csak a fináléban maradt alul az orosz Fedorcsenkóval szemben. Matyi Vivien a 46 kilósok versenyében lett bronzérmes a török Nazar legyőzésével. Szenttamási Róza és Borsos Viktóra parádés egybeesés után állt fel az 50 kilogrammosok dobogójának a harmadik fokára; a két lány egyszerre vívta bronzcsatáját, s gyakorlatilag ugyanakkor kezdte el tusolni az ellenfelét. Mindketten éltek a lehetőséggel, harmadikak lettek. Vizi Flóra nyakába is érmet akasztottak az 54 kilósok csatái után. Ő a fehérorosz Sajucsukot múlta felül az éremért. A magyar leánycsapat ezzel a teljesítménnyel a pontverseny ötödik helyén végezett. Oroszország ismét tarolt; tíz súlycsoportból hatot megnyert, és négy ezüstérmet szerzett.
A három kötöttfogású, serdülő Európa-bajnoki érmes magyar fiú (balról: Kovács Gábor, Varsányi László, Borosi Henrik) Forrás: birkozoszov.hu
A három kötöttfogású, serdülő Európa-bajnoki érmes magyar fiú (balról: Kovács Gábor, Varsányi László, Borosi Henrik) Forrás: birkozoszov.hu
A kötöttfogásúak is hatodik helyen végeztek a pontversenyben. Csakúgy, mint az első két napon, itt is az oroszok végeztek az élen öt arany- és két ezüstéremmel. A 85 kilogrammos Varsányi László utolsó magyarként, s versenyzőként lépett szőnyegre az Olimpiai Sportparkban, hiszen a harmadik nap legnagyobb kategóriájának a döntőjében küzdött. A magyar fiú hatalmas csatában győzte le a török Orucot 2−1-re, így megszerezte Magyarország egyetlen aranyérmét a korosztályos kontinensviadalon. Ugyanebben a kategóriában lett harmadik Borosi Henrik, aki a moldovai Covali ellen nyert a bronzmérkőzésen. A 48 kilós Kovács Gábor nehéz sorsolást fogott ki, ám egészen a fináléig menetelt, ahol a lengyel Skrzypczakkal találkozott, akit alig egy hónapja legyőzött a kadét kontinensviadalon. Gábor most rendkívül kellemetlen szituációba ragadt bele, amiből nem tudott kifordulni, így kikapott. A három fogásnemben összesen egy arany-, két ezüst- és öt bronzérmet nyert a magyar válogatott, így összességében több medált szerzett, mint amennyit előzetesen vártak a szakágvezetők. Amit a serdülő Európa-bajnokságról írtunk: Teher alatt nő a pálma? Szerény nyitány Győrött Már jobbak, de nem eléggé Egy ezüst, négy bronz Leányok a dobogón Varsányi aranyérmes! Kötött fogás, szabad örülni Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.