UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-06-20 11:43

Bravúr helyett helytállás

Az elvárásoknak megfelelően szerepeltek a fiatal versenyzők az újvidéki felnőtt vívó Európa-bajnokságon. A kardozó Pusztai Liza (17) egyéniben a nyolcaddöntőig menetelt, a csapattal pedig hetedik lett. A két debütáló tőröző, Frűhauf Benjámin (19) és Mészáros Tamás (20) magabiztosan a főtáblára jutott, a csapatversenyben pedig a kilencedikként zárt.

B. V. – utanpotlassport.huHárom utánpótláskorú versenyzővel indult csatába a magyar küldöttség az újvidéki felnőtt vívó Európa-bajnokságon. A kardozók mezőnyében Pusztai Liza (17) már „rutinos” versenyzőként volt jelen, míg a tőrözők Frűhauf Benjámin (19) és Mészáros Tamás (20) révén két újoncot is avattak.

Pusztai Liza megint remekül vívott, de az orosz Velikajával ő sem bírt Forrás: FIE
Pusztai Liza megint remekül vívott, de az orosz Velikajával ő sem bírt Forrás: FIE
Pusztai kitűnő ranglista-pozíciójának köszönhetően kilencedik kiemeltként kezdte a viadalt, és ahogyan Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány nyilatkozta honlapunknak a kontinensviadal előtt: „Liza már tényleg bármire képes, senkitől nem kell félnie.” Ennek megfelelően kezdte a selejtezőt a tavalyi tbiliszi Európa-bajnokságon egyéniben bronzérmes versenyző: négy győzelemmel és egy vereséggel magabiztosan jutott tovább. A tizenhat közé jutásért honfitársa, László Luca legyőzése következett. Az igazán nagy bravúr, a negyeddöntő viszont már nem sikerült, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok, orosz Szofija Velikaja túl nagy falat volt, s 15-5-ös vereség lett a vége. Liza így az előkelő tizenegyedik helyen zárt, ami tekintve, hogy a következő két évadban is utánpótláskorú, dicséretes eredmény. A csapatban ugyan csak a hetedik helyen zártak Lizáék, de nagyon közel voltak az ukrán és a lengyel alakulat legyőzéséhez is.
Helyt állt a Frűhauf Benjáminnal (balról a 3.) és Mészáros Tamással (balról a 2.) felálló tőrcsapat Újvidéken
Helyt állt a Frűhauf Benjáminnal (balról a 3.) és Mészáros Tamással (balról a 2.) felálló tőrcsapat Újvidéken
Megállták a helyüket a fiatal tőrözők is. Frűhauf és Mészáros is magabiztosan jutott tovább a selejtezőcsoportjából, sőt Mészáros még mérkőzést is nyert, és csak a későbbi ezüstérmes olasz Daniele Garozzo tudta megállítani. A csapatversenyben csak Frűhauf Benjámin jutott szóhoz, és meg is hálálta a bizalmat: a britek elleni vereség után nagy részben hozzájárult a belgák és a dánok legyőzéséhez, így a kilencedik hely megszerzéséhez is.

AZ UTÁNPÓTLÁSKORÚ VERSENYZŐK SZEREPLÉSE AZ ÚJVIDÉKI FELNŐTT EURÓPA-BAJNOKSÁGON: Egyéni. Férfi tőr: Selejtező: Frűhauf Benjámin 3 győzelem/2 vereség, Mészáros Tamás 3/3 A 32 közé jutásért: Mészáros–Hatoel (izraeli) 13-12, Frűhauf–Janda (lengyel) 13-15 A 16 közé jutásért: Mészáros–Garozzo (olasz) 7-15 A végeredmény: 1. Alekszej Cseremiszinov (Oroszország), 2. Daniele Garozzo (Olaszország), 3. Giorgio Avola (Olaszország) és Alexander Choupenitch (Csehország)… 30. Mészáros Tamás, …37. Frűhauf Benjámin Női kard: Selejtező: Pusztai Liza 4 győzelem/1 vereség A 16 közé jutásért: Pusztai–László Luca 15-6 Nyolcaddöntő: Pusztai–Velikaja (orosz) 5-15 A végeredmény: 1. Szofija Velikaja (Oroszország), 2. Cecilia Berder (Franciaország), 3. Szvetlana Seveleva (Oroszország) és Marta Puda (Lengyelország)… 11. Pusztai Liza Csapat. Férfi tőr: Nyolcaddöntő: Magyarország–Nagy-Britannia 43-44 (Frűhauf -2, Mészáros –) A 9-12. helyért: Magyarország–Belgium 45-28 (Frűhauf +3, Mészáros –) A 9. helyért: Magyarország–Dánia 45-32 (Frűhauf +7, Mészáros –) Női kard: Nyolcaddöntő: Magyarország–Szerbia 45-12 (Pusztai +12) Negyeddöntő: Magyarország–Ukrajna 41-45 (Pusztai -9) Az 5-8. helyért: Magyarország–Lengyelország 44-45 (Pusztai +1) A 7. helyért: Magyarország–Németország 45-34 (Pusztai 0)

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.