UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-06-20 19:06

Egy hónap maradt hátra

Megkezdte felkészülését a Völgyi Péter vezette U17-es és U18-as leány kosárlabda-válogatott Székesfehérváron, az MKOSZ Központban. A vezetőedzővel beszélgettünk a vb előtti munkáról, a csapat esélyeiről, valamint arról, milyen taktikával lépnek pályára a világversenyeken.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Megkezdte felkészülését hétfőn, Székesfehérváron, az MKOSZ Központban a Völgyi Péter vezette U17-es és U18-as kosárlabda leányválogatott. Az U17-es világbajnokság július 21-én kezdődik Minszkben, így bő egy hónapja maradt a csapatnak az összeszokásra.

Az idei U17-es leány-generáció tavaly ezüstérmet szerzett az Európa-bajnokságon és az EYOF-on is
Az idei U17-es leány-generáció tavaly ezüstérmet szerzett az Európa-bajnokságon és az EYOF-on is
Ez eddig sem okozott nagy problémát, hiszen a 2001-es generáció tavaly az Európa-bajnokságon és a Győrben rendezett EYOF-on egyaránt ezüstérmet szerzett. Most azonban a nagyobbak között kell bizonyítania. Érdekesség, hogy az U18-as kontinensviadalon Biczó Laura, Révész Boróka, Tóth Orsolya és Munkácsy Enikő kivételével mindegyik leány 2001-es születésű lesz a csapatban. Völgyi Péter beszélt arról, hogy a fiataloknak a szezont követően körülbelül két hét pihenőjük volt, így újult erővel vághatnak neki a felkészülésnek: „A bajnokságok közül az NB I/B tartott a legtovább, amelyben szinte mindenki szerepelt az alakulatból. Ezután nagyjából két szünetet kaptak a lányok, aminek elégnek kellett lennie ahhoz, hogy kellőképpen kifújják magukat.” Völgyi elmondta, hogy két hét múlva a szlovák válogatott érkezik Magyarországra, amely ellen két felkészülési mérkőzésen is pályára lép a gárda. Ezt követően elutaznak Spanyolországba, ahol a spanyol nemzeti együttessel néznek két párharcon is farkasszemet. Végül Olaszországban, nemzetközi tornán zárják le a vb előtti felkészülési időszakot. „Nem lesz könnyű a csoportunk Minszkben, de egy világviadalon nincs is olyan, hogy egyszerű egy négyes. Argentínával, Új-Zélanddal és Spanyolországgal kell megküzdenünk. Különböző kultúrájú csapatok, így fontos, hogy stabil legyen a védekezésünk, és rájuk tudjuk erőltetni a mi stílusunk. Igazi ötös center nélkül kell játszanunk, viszont sok, mozgékony és magas emberünk van, akik távolról, s közép-távolról is veszélyesek. Belső emberes felállás jellemez majd minket. Gyorsak és kreatívak leszünk. Bízom benne, hogy meglepetést okozunk. Nehéz feltérképezni az ellenfeleket, de mindent megteszünk az információkért, csakúgy, mint a továbbjutásért. Mindez elmondható az Európa-bajnokságról is” – foglalja össze mondandóját Völgyi. A válogatottnak rendkívül sűrű a programja, ugyanis mindössze három napot lesznek itthon, miután hazaérkeztek Fehéroroszországból, majd utazhatnak is Udinébe, az U18-as kontinensviadalra. „Megterhelő időszak lesz. Játszanak – remélhetőleg – tíz nap alatt hét meccset a lányok a vébén, és szinte egyből utazunk Olaszországba. Ezért is lenne különösen fontos a jó szereplés Minszkben, kell nekik a pozitív megerősítés és az önbizalom.” Völgyit egyébként nemrégiben nevezték ki a DVTK sportszakmai igazgatójának. Megkérdeztük róla, hogy ez befolyásolja-e bármiben a válogatottal való munkáját: „Augusztus közepétől állok munkába. Lett volna teendő, de pontosan emiatt egyeztünk meg így. A szerződéskötésnél az volt az első kérdésem, hogy ha jövőre is én dolgozhatok ezzel a csapattal, akkor azt támogatják-e. Azt felelték, hogy természetesen. Sőt, örülnek is neki. Tehát nem befolyásol semmit.” Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.