- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Sakkünnep Balatonlellén

Sz. M. utanpotlassport.hu [1] Június 21. és 28. között rendezik Balatonlellén az országos korcsoportos sakkbajnokságot, melynek során a 8, 10, 12, 14, 16, 18 éves fiúk és leányok küzdenek meg a magyar bajnoki címért. A viadal értékét továbbá növeli, hogy az első, illetve második helyezettek részvételi jogot szereznek a világ- és Európa-bajnokságra. A korosztályos magyar bajnok dönt majd, hogy melyik viadalon szeretne részt venni, míg a második helyen zárt versenyző értelemszerűen a másikon indul el.

Közel kétszázötven fiatal ül tábla elé az országos korcsoportos  sakkbajnokságon Balatonlellén Forrás: chess.hu [2]

Közel kétszázötven fiatal ül tábla elé az országos korcsoportos sakkbajnokságon Balatonlellén  •  Forrás: chess.hu

A Magyar Sakk Szövetség Ifjúsági Bizottságának elnöke, Varga Péter színvonalas küzdelmet vár, tudniillik közel két és félszáz gyerek méreti meg magát a Balaton-parti településen. A létszámtól függően az egyes korosztályokban 19 fő alatt hétfordulós, fölötte pedig kilencfordulós svájci rendszerben zajlik a versengés. Amennyiben egy korcsoportban maximum tíz versenyző indul, ott körverseny fog dönteni.

„A nyolc nap mindegyikén asztalhoz ülnek a fiatalok, akik a helyszíntől nem messze kapnak szállást ‒ magyarázza Varga Péter. ‒ A létszám évről-évre növekszik, az előnevezés alapján pedig ez a tendencia idén is nagy valószínűséggel folytatódik, de nem is meglepő, hiszen ez a verseny az egyik legrangosabb hazai megméretés, ami a világversenyeken történő szereplést is hivatott eldönteni, és a sportágban tevékenykedő szakemberek mellett a nevelőegyesületnek, illetve a hazai utánpótlás-nevelésnek is kiváló szemlét nyújt. Mióta az iskolákban sakkoktatás zajlik, rendre népszerűbb a sportág, és egyre több gyermek ül tábla elé. Tavaly is színvonalas versenyt láthattunk, a győztesek pedig, akik hazánkat képviselték a nemzetközi porondon, szép eredményeket értek el a világversenyeken.”

További korosztályos híreink SAKKBAN [3] a sportági aloldalunkon.