UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2018-06-21 13:05

Hosszú forró nyár

A hétvégi, szolnoki válogatón két 17 esztendős kajakos, Bakó Olga és Biben Karina harcolta ki a részvétel jogát az ifjúsági világbajnokságon, 500 méter kettesben. Ez nem különösebb meglepetés, hiszen a két lány tavaly Európa- és világbajnoki aranyérmet nyert ugyanebben a számban. Olga azonban 1000 méter egyesben is kivívta magának az indulási jogot. Oldalunknak mesél a felkészüléséről, valamint a várakozásairól.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu A két 17 éves, Biben Karina és Bakó Olga 2017-ben Európa- és világbajnok lett kajak kettes 500 méteren. A hét végén zajlott le Szolnokon az ifjúsági válogató, amelyen kiharcolták, hogy ugyanebben a számban  ismét ők képviselhessék a magyar színeket a júliusi, plovdivi világbajnokságon.

Hátulról: Bakó Olga és Biben Karina öröme az ifjúsági világbajnoki cím megnyerésekor
Hátulról: Bakó Olga és Biben Karina öröme az ifjúsági világbajnoki cím megnyerésekor
Olga azonban kajak egyes 1000 méteren is válogatott lett, így a soron következő vb lesz az első olyan világverseny, amelyen egyedül is elindul. „Hozzá kell tennem, hogy Kőhalmi Emese megelőzött a válogatón, de ő a négyes válogatott tagjaként nem állhat rajthoz egyesben, így én ülök a hajóba ezren. Nagyon örülök neki, mivel még soha nem indultam egyedül világversenyen. Szeretném megmutatni, mire vagyok képes. Sokan lenézik ezt a távot, mert nem olimpiai szám, de egyáltalán nem érdekel, nem ez a lényeg.” A fiatal lány elmondta, hogy nem csupán Karinával szeretne felállni a dobogóra Plovdivban; 1000 méteren is érem a célja: „Természetesen reménykedem a dobogóban. Szerencsére Emesével együtt edzek, így könnyebben vehetem fel a ritmusát, tudok vele készülni. Ez nagy előny jelent. Abban bízom, ha sikerül olyan időt eveznem, mint ő, akkor az elég lesz az éremhez. Karinával pedig nem kérdés, mi a célunk: győzni akarunk!”
Bakó Olga
Bakó Olga
A KSI SE kajakosa kifejtette, hogy már most remek formában érzi magát, s szeretné ezt a szintet tartani egészen a világbajnokságig: „Karinával folyamatosan együtt készülünk, az edzőnk pedig úgy időzítette felkészülésünket, hogy a válogatóra érjük el a csúcsformánkat. Úgy érzem, ez kifogástalanul sikerült, hiszen remek időket eveztünk Szolnokon. A következő egy hétben a Gubacsi hídnál edzünk, majd háromhetes táborban veszünk részt Dunavarsányban, végül a világbajnokság előtti egy hétben már csak az egyesületnél dolgozunk. Ilyenkor már csak apró finomítások maradnak hátra.” Olgának a vb után sem lesz túl sok ideje pihenni, ugyanis Karinával az ifjúsági- és U23-as országos bajnokságon is részt szeretnének venni. De a nyári program ezzel még mindig nem ér véget neki, hiszen a maratoni világbajnokságon szintén hajóba szeretne ülni. Ez pedig szeptemberben lesz, s természetesen megelőzi majd egy hazai válogató. Nem mellékes, hogy Bakó maratoni kettesben is címvédésre készül, mivel tavaly, a pietermaritzburgi világviadalon is aranyérmet szerzett Kőhalmi Emesével. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.