- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Feljebb, lejjebb

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu [1]  Varga Brigitta tavaly, Chilében lett ifjúsági világbajnok a 48 kilósok között. Teljesítménye nagy meglepetés volt, hiszen a viadalt megelőző Európa-kupa versenyein nem brillírozott a 16 éves lány.

Vb-sikere után már tudta, 2018-tól az 52 kilogrammosok mezőnyében kell bizonyítania. Brigitta terve nem is változott volna, ha nem sérül meg a télen; megnyúltak a térdszalagjai, s emiatt több hónapig nem léphetett tatamira.

A kényszerpihenő a súlyára sem volt túl jó hatással, ugyanis az felszökött egészen 59 kilóig, így eldőlt, hogy nem fogyaszt vissza, s az 57 kilósok mezőnyében próbál szerencsét ezután.

Bár a KSI SE versenyzője eddig egyszer már felállhatott a dobogó legfelső fokára az új kategóriájában (áprilisban, a tunéziai ifjúsági Afrika-kupán), azt követően még nem sikerült érmet szereznie az Ek-szériában. A legjobb helyezése ötödik hely volt a lengyelországi Bielskóban.

A cselgáncsozó Varga Brigitta (középen) tavaly ifjúsági világbajnok lett Chilében, azóta két súlycsoporttal feljebb lépett, de még nem a régi… Forrás: Eju.net [2]

A cselgáncsozó Varga Brigitta (középen) tavaly ifjúsági világbajnok lett Chilében, azóta két súlycsoporttal feljebb lépett, de még nem a régi…  •  Forrás: Eju.net

„A küzdősportokban soha nem egyszerű helyzet az, ha valaki fél év alatt két súlycsoportot is feljebb lép. Nagyon messze vagyok még erőnlétben a mostani kategóriámtól. Az ellenfeleim gyakran magasabbak nálam, s más technikákat alkalmaznak. Rengeteg izmot kell még magamra pakolni, s több, nemzetközi szintű meccsen kell szőnyegre lépnem ahhoz, hogy ütőképes legyek a világversenyeken” – magyarázza Brigitta.

Egyébként úgy véli, a legfőbb előnye az, hogy nem erőből, sokkal inkább taktikából és technikából próbál dolgozni a küzdelem közben. Elmondta, hogy a fizikum mellett a leginkább ezeken kell csiszolnia, s bővítenie a repertoárját.

Az ifjúsági válogatott már gőzerővel készül a június 28-án, Szarajevóban kezdődő korosztályos Európa-bajnokságra, amelyen természetesen Varga is részt vesz.

„Nagyon meglepne, ha dobogóra tudnék állni. Ez nem azt jelenti, hogy lemondtam az éremről, mindent megteszek érte, de a realitás azt mutatja, a pontszerző hely a legjobb eredmény, amit elérhetek.”

A korosztályos világbajnok a pontjai alapján továbbra is harcban áll azért, hogy ő legyen az a magyar leányversenyző, aki ott lehet az októberi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Ehhez viszont meg kellene nyernie a szarajevói kontinensviadalt.

Az is nehezíti a helyzetét, hogy az 57 kilogramm nem került be a fiatalok olimpiájának cselgáncsprogramjába, míg a 63 kiló igen. Utóbbi súlycsoportban pedig remekel a legfőbb hazai vetélytársa, a szintén 16 éves Özbas Szofi, aki csak az ötkarikás játékok miatt lépett fel ebbe a mezőnybe. Ráadásul a ceglédi dzsúdós azonnal két Európa-kupa versenyt is megnyert.

„Nagyon szép lenne, ha én utazhatnék Argentínába, de erre vajmi kevés az esély. Beleerősödni sem tudnék a hatvanhárom kilóba. Szofi nagyon stabilan versenyzett eddig, éppen ezért lépett feljebb. Azt hiszem, már beletörődtem abba, hogy nem az enyém lesz a kvóta, van ilyen…”

Brigitta most leginkább az erősödésre koncentrál, és hogy újra olyan sikeres legyen, mint korábban. A sportfelszerelések mellett táplálék-kiegészítőkre is költi a Mol Új Európa Alapítvány támogatását, amely elmondása szerint nagyon segít neki a felkészülésben.

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN  [3]a sportági aloldalunkon.