UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2018-06-22 13:41

Újjászületés Szombathelyen

Május elején, a harmadik országos korcsolyázó értekezleten egyik legfőbb feladataként emelte ki a szövetség az utánpótlásbázis növelését, s regionális kiterjesztését. Telegdy Attila, a gyorsasági ágazat sportigazgatója Mesterházy Imrét kérte fel arra, hogy Szombathelyen újjáélessze a rövid pályás gyorskorcsolyát.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Szombathelyen 1986-ban kezdődött a rövid pályás gyorskorcsolya-képzés. Mesterházy Imre iskolarendszerben építette fel a működési rendszert, amely egyedülálló volt Európában. A vasi székhelyen akkoriban virágzott a sportág. Magyarország első, világversenyen érmes short track versenyzői, Lajos Zsolt és Szántó Kornél  Szombathelyen nevelkedtek, Mesterházy irányítása alatt. Szántó részt vett Salt Lake Cityben, a 2002-es téli olimpiai játékokon.

Mesterházy Imre szerint akár már 2022-ben is lehet nemzetközileg ütőképes, szombathelyi rövid pályás gyorskorcsolyázó Forrás: vaol.hu
Mesterházy Imre szerint akár már 2022-ben is lehet nemzetközileg ütőképes, szombathelyi rövid pályás gyorskorcsolyázó Forrás: vaol.hu
1998-ban Mesterházy elvállalta, hogy a Testnevelési Egyetemen tanítson, emellett pedig létrehozta Budapesten is ugyanazt az egyesületi szisztémát, mint Szombathelyen. Vas megyében elkezdett hanyatlani a korcsolyasport, s 2003-ban szinte teljesen megszűnt. Májusban, a harmadik országos korcsolyázó értekezleten kiemelten foglalkoztak az utánpótlásbázis növelésével. Ennek okán döntött úgy a szövetség, hogy Szombathelyen újra kell éleszteni a sportágat. Telegdi Attila, a gyorsasági ágazat sportigazgatója kérte fel a már nyugdíjas Mesterházyt arra, hogy építse ki újra a rendszert. „Két hónapig győzködtek, végül rábólintottam. Általános iskolai szinten eddig is működött Szombathelyen a korcsolya, de ennyi. Két középiskolával is megegyeztünk arról, hogy segédkeznek a képzésben. Már lerakták a fedett jégpalota alapköveit a városban, s nem sokára át is adják. A mi munkánk szeptemberben kezdődik, a csarnok elkészültéig Kőszegre járunk edzeni” – foglalja össze Mesterházy. Kíváncsiak voltunk rá, mekkora igény van a short trackre Vas megyében: „Nem olyan nagy város Szombathely, nyolcvanezren laknak a megyeszékhelyen. Úgy vélem, ha csak öt fiatalt ki tudunk nevelni, már az jelentős lenne, de ez a szám meghaladhatja a tizenöt-húsz főt is. Nem csak öt-hat éves gyerekekkel akarunk foglalkozni, a serdülő gyerekeknek is meg szeretnénk adni a lehetőséget arra, hogy élsportolóvá váljanak. A short tracknél nem feltétlenül kritérium az, hogy fiatal gyerekkorban kell elkezdeni, de természetesen nem hátrány.” A mester szerint két éven belül képesek lesznek utánpótlás országos bajnokot kinevelni, és úgy véli, akár már 2022-re kinevelődhet nemzetközi szinten is ütőképes szombathelyi versenyző. Egyéb korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.