- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Újjászületés Szombathelyen

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu [1]  Szombathelyen 1986-ban kezdődött a rövid pályás gyorskorcsolya-képzés. Mesterházy Imre iskolarendszerben építette fel a működési rendszert, amely egyedülálló volt Európában. A vasi székhelyen akkoriban virágzott a sportág. Magyarország első, világversenyen érmes short track versenyzői, Lajos Zsolt és Szántó Kornél  Szombathelyen nevelkedtek, Mesterházy irányítása alatt. Szántó részt vett Salt Lake Cityben, a 2002-es téli olimpiai játékokon.

Mesterházy Imre szerint akár már 2022-ben is lehet nemzetközileg ütőképes, szombathelyi rövid pályás gyorskorcsolyázó Forrás: vaol.hu [2]

Mesterházy Imre szerint akár már 2022-re kinevelődhet nemzetközi szinten is ütőképes szombathelyi versenyző  •  Forrás: vaol.hu

1998-ban Mesterházy elvállalta, hogy a Testnevelési Egyetemen tanítson, emellett pedig létrehozta Budapesten is ugyanazt az egyesületi szisztémát, mint Szombathelyen. Vas megyében elkezdett hanyatlani a korcsolyasport, s 2003-ban szinte teljesen megszűnt.

Májusban, a harmadik országos korcsolyázó értekezleten kiemelten foglalkoztak az utánpótlásbázis növelésével. Ennek okán döntött úgy a szövetség, hogy Szombathelyen újra kell éleszteni a sportágat. Telegdi Attila, a gyorsasági ágazat sportigazgatója kérte fel a már nyugdíjas Mesterházyt arra, hogy építse ki újra a rendszert.

„Két hónapig győzködtek, végül rábólintottam. Általános iskolai szinten eddig is működött Szombathelyen a korcsolya, de ennyi. Két középiskolával is megegyeztünk arról, hogy segédkeznek a képzésben. Már lerakták a fedett jégpalota alapköveit a városban, s nem sokára át is adják. A mi munkánk szeptemberben kezdődik, a csarnok elkészültéig Kőszegre járunk edzeni” – foglalja össze Mesterházy.

Kíváncsiak voltunk rá, mekkora igény van a short trackre Vas megyében:

„Nem olyan nagy város Szombathely, nyolcvanezren laknak a megyeszékhelyen. Úgy vélem, ha csak öt fiatalt ki tudunk nevelni, már az jelentős lenne, de ez a szám meghaladhatja a tizenöt-húsz főt is. Nem csak öt-hat éves gyerekekkel akarunk foglalkozni, a serdülő gyerekeknek is meg szeretnénk adni a lehetőséget arra, hogy élsportolóvá váljanak. A short tracknél nem feltétlenül kritérium az, hogy fiatal gyerekkorban kell elkezdeni, de természetesen nem hátrány.”

A mester szerint két éven belül képesek lesznek utánpótlás országos bajnokot kinevelni, és úgy véli, akár már 2022-re kinevelődhet nemzetközi szinten is ütőképes szombathelyi versenyző.

Egyéb korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN [3] a sportági aloldalunkon.