UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2018-06-23 10:15

Így látták a sikeredzők

Hosszú évadon vannak túl a korosztályos fiú vízilabda-bajnokságokban szereplő fiatalok, hiszen többségüknek több fronton is helyt kellett állnia. Az ifjúságiak között a BVSC-Zugló, a serdülők mezőnyében az UVSE, míg a gyermekligában a KSI SE ünnepelhetett aranyérmet.

Sztrik Martinutanpotlassport.hu Kiélezett volt a küzdelem az ifjúsági bajnokság huszonhat fordulós alapszakaszában, ugyanis az utolsó két hétvégén dőlt el az első, illetve a még rájátszást érő negyedik hely sorsa. A 25. fordulóban a BVSC-Zugló játékosai hazai medencében fogadták az addig éllovas KSI SE együttesét, és parázs csatában, a kiváló végjátéknak köszönhetően 11‒7-re diadalmaskodtak, ezzel megszerezve a kiemelt pozíciót a Szőnyi úti uszodában tartott rájátszásra. A zuglóiak a négyes döntő hétvégéjén előbb a magát negyedik helyen kvalifikáló ZF-Eger csapatát 10‒9-re legyőzve, majd az aranymeccsen a címvédő KSI SE gárdája ellen aratott 12‒11-es sikernek köszönhetően tizenöt év után zsebelték be újra a bajnoki címet. A bronzéremért folyó harcot az UVSE pólósai nyerték, 13‒9-re felülmúlva az egrieket.

Hosszú, fárasztó évadon vannak túl a korosztályos fiúbajnokságokban játszó pólósok Fotó: Madar Dávid/MVLSZ
Hosszú, fárasztó évadon vannak túl a korosztályos fiúbajnokságokban játszó pólósok Fotó: Madar Dávid/MVLSZ
„A BVSC minden poszton tele van tehetséges játékossal, így nagy a merítési lehetőség is. Kivételes korosztály a mostani, de ezt már akkor tudtam, amikor ideérkeztem, ahogyan azt is: a Szőnyi úton hatékonyan lehet dolgozni, mert ideálisak a körülmények. Persze én is nagyon lelkesen vágtam bele az egészbe, beletettem apait-anyait, és rengeteget dolgoztunk az előrelépésért”‒ összegzett a zuglóiak vezetőedzője, Kemény Kristóf, a válogatottat három olimpiai aranyéremig vezető Kemény Dénes fia. A serdülők között az alapszakasz végeredménye nem okozott meglepetést, a tizennégyes mezőnyben egyértelműen a négy legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó együttes harcolta ki a fináléban való részvételt, ráadásul e klubok játékosai alkotják a korosztályos válogatott gerincét is. A magukat első helyen kvalifikáló UVSE, a második BVSC-Zugló, a harmadik KSI SE és a negyedik helyen a play-offba jutó FTC csapatának játékosai a Hajós Alfréd Sportuszodában ugrottak medencébe, hogy eldöntsék az aranyérem sorsát. Az elődöntőből az idényben mindvégig magabiztosan teljesítő UVSE és a BVSC-Zugló pólósai kerültek ki győztesen, ők vívhatták meg az utolsó ütközetet a bajnoki címért. Az utolsó meccsen az UVSE diadalmaskodott, így a tavalyi év után ismét az ő nyakukba került a legfényesebb medál. Tóth Zoltán edző a győzelmet követő csobbanás pillanatáról mesélt. „Ez mindig csodálatos és leírhatatlan érzés. Elsősorban megkönnyebbülést és boldogságot éreztem, mivel sikerült elérni a célunkat, amiért egész évben küzdöttünk. Nekem az volt a legfontosabb, hogy hozzá tudjam segíteni a srácokat az álmuk valóra váltásához.” A serdülők mezőnyében a harmadik helyen az a KSI SE végzett, amelynek a legfiatalabb vízilabdázói a gyermekbajnokságban sorozatban harmadszor hódították el a bajnoki címet. Székely Bulcsú csapata az UVSE, a BVSC-Zugló és az FTC alakulatát megelőzve győzött (a legfiatalabbak között nincs rájátszás az alapszakaszt követően.) A győztes gárda trénere azonban nem a fényes sikereket tartja a legfontosabbnak. „A fiatalok fejlődésének elősegítése a lényeg. Az, hogy amellett még nyerünk is ‒ meg lehet kérdezni a gyerekeket, mert szinte minden megbeszélésen elmondjuk nekik ‒ mellékes. Attól, hogy valaki korosztályos bajnokságot nyer, még nem biztos, hogy komoly vízilabdázó lesz, de ez fordítva is igaz: aki fiatalon nem ér el sikereket, felnőttként még bőven megteheti. Meggyőződésem, hogy az utánpótlás-edzők fő feladata maga a nevelés.” További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.