UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-06-23 08:17

Szivacsozás országszerte

Sikeresen zárult a Sulikézi fesztivál harmadik évada múlt hétvégén, Balatonbogláron. A szervezők idén rekordszámú kisdiákot tudtak az eseményre csábítani: több, mint ezerkétszázan vettek részt a különböző játékokon. Az idei évadzáróról, az elmúlt három évről, a Kézilabda az iskolában nevű eseménysorozatról Juhász Istvánnal, a program vezetőjével és Gyömörey Istvánnal a Magyar Kézilabda Szövetség utánpótlás-szakágvezetőjével beszélgettünk.

Rácz Bence – utanpotlassport.hu „A kezdetet öt évvel ezelőttre helyezném” – kezdett bele gondolataiba Gyömörey István. – „Az elmúlt huszonöt évben az utánpótlás-nevelés fokozatosan kiszorult az iskolákból, csak a klubokban zajlott minőségi és lényegi munka, egészen öt évvel ezelőttig. Ekkor a szövetség jelentős lépésekre szánta el magát: a legfőbb cél az volt, hogy vissza tudjuk vinni a kézilabdát az iskolákba, a tornatermekbe.”

2015 júniusában a Magyar Kézilabda Szövetség, a Magyar Diáksport Szövetség és a Testnevelési Egyetem együttműködési megállapodást kötött, a kézilabda 2016 szeptemberétől bekerült a Nemzeti alaptantervbe: a testnevelésórákon és azokon kívül is a választható sportágak közé került az általános iskolákban. Az MDSZ által indított Pedagógus Akkreditált Továbbképzésnek köszönhetően mára több, mint ezerötszáz intézményben dolgoznak szakmailag képzett, utánpótlás-nevelésre kész pedagógusok. Juhász István reményei szerint 2019-re 2200 általános iskolában játszhatnak szervezett keretek között a fiatalok szivacskézilabdát.

„Nagyon jó visszajelzéseket kapunk, egyre több iskolában szivacskézilabdázhatnak a gyerekek. A pedagógusok képzése folyamatos, a lehetőségeket egységcsomagokkal biztosítjuk az egyes iskolák számára”

35434945_645821679102003_8314386236366127104_o
35434945_645821679102003_8314386236366127104_o

Gyömörey István elmondta, hogy a szövetség következő célja egy játékos, mégis jelentős szakmai háttérrel bíró fesztivál megszervezése volt. Mivel diákolimpiai keretek között nem tudtak találkozni az intézmények, szükségessé vált egy hasonló felépítésű, de nem csupán mérkőzésalapú eseménysorozat: a Sulikézi fesztivál. Idén Székesfehérváron, Kecskeméten, Mezőtúron, Siófokon, Budapesten és Martonváráson rendeztek játékokat, ahol még nagyobb teret nyertek a grassroots szellemiségű játékok.

Reméljük, ez a rendezvény is hozzájárul ahhoz, hogy népszerű sportág maradjon a kézilabda, azonban a legfőbb törekvésünk, hogy a sport a perifériákra is eljusson. Azokra a településekre, ahol eddig nem voltak adottak a feltételek arra, hogy szivacskézilabdázhassanak a diákok. Nem biztos, hogy csak a tizennyolcezer U12-es vagy fiatalabb igazolt játékosra kell koncentrálnunk, sőt…”

„Sikeresnek volt a rendezvényt: több mint ezerkétszáz diák játszhatott, 88 fiú és 86 lány csapat jelent meg. 2016 óta folyamatosan nő a résztvevők száma. A legfontosabb, hogy a gyerekekben elmélyüljön a játék szeretete, erre  remek lehetőséget adnak a grassroots játékok.” – mondta a szakágvezető. Hozzátette, a tanulók nagyrészt amatőr, nem leigazolt játékosok.

„Hiszünk a diákok közötti kapcsolatok fontosságában, a szervezők számos hetedikes és nyolcadikos tanulóval dolgoztak össze. Ők látták el a játékvezetői feladatokat is. Talán éppen ez az esemény fő varázsa: a gyerekek együttműködése.”

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.