UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-06-25 15:15

Micsoda év volt!

Fergeteges évadot zártak az utánpótláskorú vívóink. Kitűnően sikerült a korosztály Európa- és világbajnokság is, hat magyar érem született a két világversenyen, emellett pedig négy ifjúsági olimpiai kvótát is szereztek fiataljaink. Összegzésünkben sorra vesszük a sportág legfontosabb viadalainak történéseit.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huSzocsi és Verona is magyar sikerektől zengett a tavasszal az év legrangosabb utánpótlás-viadalain, a korosztályos Európa-bajnokságon. Ezt elemezve nyugodtan mondhatjuk, különlegesen eredményes évet zárt az amúgy is évről évre remeklő magyar vívóutánpótlás.

Muhari Eszter egyéniben és csapatban is aranyérmes lett a kadét Eb-n Forrás: FIE
Muhari Eszter egyéniben és csapatban is aranyérmes lett a kadét Eb-n Forrás: FIE
A szocsi kadét és junior Európa-bajnokságon elég hamar bejelentkezett a magyar küldöttség, a fiatalabb mezőnyében két párbajtőrözőnk is dobogóra állhatott a nyitónapon: Muhari Eszter arany-, Dékány Kinga ezüstérmes lett. És még a kardozó Kaiser Balázs harmadik helyének is örülhetett a szakvezetés. Aztán pedig az említett két fegyvernem (leány párbajtőr, fiú kard) csapatban sem talált legyőzőre. Ha korosztályos vívóeseményekről van szó, az elmúlt években megszokhattuk: a kardvívó Pusztai Liza kihagyhatatlan szereplő az eredmények méltatásakor. A még kadétkorú versenyző négyszer is dobogóra állhatott az orosz üdülővárosban, két-két ezüst- és bronzérmet nyert. Az egész évben stabilan jól szereplő junior párbajtőrcsapat viszont meg sem állt a végső sikerig. Az Andrásfi Tibor, Debnár Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid összeállítású együttes a nagy rivális olaszokat legyűrve szállította a küldöttség harmadik csapataranyát. Ezen kívül Nagy egyéniben második lett, míg a leány junior tőrcsapat harmadikként zárt. Az Európa-bajnokságon duplázó Muhari Eszterrel készült filmünk az M4 Sporon látható Jövünk! utánpótlás-magazinban a kontinensviadal után:

KADÉT- ÉS JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG MAGYAR ÉRMESEI Kadét leány párbajtőr: 1. Muhari Eszter, 2. Dékány Kinga Kadét fiú kard: 3. Kaiser Balázs Kadét leány kard: 3. Pusztai Liza Kadét fiú kardcsapat: 1. Baaken Mátyás, Kaiser Balázs, Rabb Krisztián, Urbán Tamás Kadét leány párbajtőrcsapat: 1. Büki Lili, Dékány Kinga, Kolczonay Borbála, Muhari Eszter Kadét leány kardcsapat: 2. Battai Sugár Katinka, Nagy Valentina, Pusztai Liza, Szűcs Luca Junior fiú párbajtőr: 2. Nagy Dávid Junior leány kard: 2. Pusztai Liza Junior leány tőrcsapat: 3. Hajas Nóra, Kókai Csilla, Kondricz Kata, Pásztor Flóra Junior fiú párbajtőrcsapat: 1. Andrásfi Tibor, Debnár Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid Junior leány kardcsapat: 3. Kelecsényi Mirabella, Kern Bianka, Nagy Valentina, Pusztai Liza

A junior párbajtőrcsapat duplázott, az Eb-t és vb-t is megnyerte Forrás: FIE
A junior párbajtőrcsapat duplázott, az Eb-t és vb-t is megnyerte Forrás: FIE
Szocsi után nem sokkal Verona felé vették az irányt fiatalok, s bár az oroszországi éremesőt szinte lehetetlen volt megismételni, bravúrokban azért így sem volt hiány. Az Eb-aranyérmes junior fiú párbajtőrcsapat Olaszországban megismételte egy hónappal korábbi bravúrját, ezúttal a döntőben a franciákat legyőzve lett első. Mellé pedig Koch Máté egyéniben bronzérmes lett, mint ahogyan a lányok mezőnyében Borsody Emma és Nagy Kinga is. Pusztai Lizának pedig a vb-n sikerült az, ami az idei Eb-n nem. Egyik legnagyobb korosztályos riválisát, a mexikói Natalia Botellót legyőzve világbajnoki címet szerzett a kadétok mezőnyében, az idősebbek között pedig harmadikként végzett. Ezen kívül örömteli Rabb Krisztián bronzérme a kadétok között, ami ifjúsági olimpiai kvótát is ért az ifjú kardozónak. Rajta kívül a szintén kardozó Pusztai Liza, a párbajtőröző Dékány Kinga és a tőröző Zsoldosi Karolina is utazhat Buenos Airesbe. A világ- és Európa-bajnok fiú junior párbajtőrcsapattal készült filmünk az M4 Sporton látható Jövünk! utánpótlás-magazinban:

A KADÉT- ÉS JUNIOR VILÁGBAJNOKSÁG MAGYAR ÉRMESEI Junior fiú párbajtőr: 3. Koch Máté Junior leány párbajtőr: 3. Borsody Emma, Nagy Kinga Junior fiú párbajtőrcsapat: 1. Andrásfi Tibor, Debnár Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid Junior leány kard: 3. Pusztai Liza Kadét leány kard: 1. Pusztai Liza Kadét fiú kard: 3. Rabb Krisztián

A serdülők, a kadét és a juniorok között is magyar bajnok tőröző, Szemes Gergő mesterével, Szabó Istvánnal Forrás: hunfencing.hu
A serdülők, a kadét és a juniorok között is magyar bajnok tőröző, Szemes Gergő mesterével, Szabó Istvánnal Forrás: hunfencing.hu
Az elmúlt hétvégén pedig befejeződtek a korosztályos országos bajnokságok is. Az idősebbek korosztályokban nagy fővárosi dominancia figyelhető meg, a juniorok és a kadétok mezőnyében kizárólag budapesti klubok versenyzői nyertek aranyérmet. Közülük is ki kell emelni az FTC tőrözőjét, Szemes Gergőt, aki a serdülők, a kadétok és a juniorok között is az élen végzett. A kisebb korosztályokban örömteli, hogy nagy indulói létszámmal rendezték meg az idei bajnokságokat. És kisebb vidéki műhelyek fiataljai is alkottak maradandót, például kondorosi, csomorkányi és szigetszentmiklósi versenyzők is szereztek magyar bajnoki címet. És nem szabad megfeledkezni a felnőttek között aratott sikerekről sem. A novemberi országos bajnokságon a békéscsabai párbajtőröző, Dékány Kinga (16) minden idők legfiatalabb aranyérmese lett a fegyvernemnek. Rajta kívül Pusztai Liza (17) és tőröző Pásztor Flóra (20) is utánpótláskorúként győzött.

KOROSZTÁLYOS ORSZÁGOS BAJNOKOK, 2017/18: Junior. Párbajtőr. Fiúk: Koch Máté (Vasas). Leányok: Kardos Edina (Vasas). Tőr. Fiúk: Szemes Gergő (FTC). Leányok: Kondricz Kata (Budapesti Honvéd). Kard. Fiúk: Nagy Martin (BVSC-Zugló). Leányok: Pusztai Liza (BVSC-Zugló). Kadét. Párbajtőr. Fiúk: Nagy Marcell (Vasas). Leányok: Kolczonay Borbála (Fless). Tőr. Fiúk: Szemes Gergő (FTC). Leányok: Nekifor Erika (Törekvés). Kard. Fiúk: Kaiser Balázs (UTE). Leányok: Széplaki Virág Zsófia (UTE) Serdülő. Párbajtőr. Fiúk: Tusjak Adrián (Kondoros). Leányok: Kálmán Gyöngyvér (Debrecen). Tőr. Fiúk: Szemes Gergő (FTC). Leányok: Wolf Eszter (Csomorkány). Kard. Fiúk: Ondrik Konrád (BVSC-Zugló). Leányok: Fenyősi Zita (Vasas). Újonc. Párbajtőr. Fiúk: Fekete Ádám (Balaton Vívóklub). Leányok: Balogh Bella (Vasas). Tőr. Fiúk: Vid Attila (FTC). Leányok: Kalocsai Luca (Törekvés). Kard. Fiúk: Tóth Patrik (BVSC-Zugló). Leányok: Brassai Dorottya (BVSC-Zugló). Gyermek. Párbajtőr. Fiúk: Kó Ágoston (BVSC-Zugló). Leányok: Wimmer Dorina (MTK Budapest). Tőr. Fiúk: Bagdány Albert (Szigetszentmiklós). Leányok: Szurmai Laura (UTE). Kard. Fiúk: Bíró Huba (Vasas). Leányok: Spiesz Anna (Vasas).

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.