UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2018-06-25 08:42

Svéd főnyeremény

Huszonhárom év után először 1/1-es hátvéd az NHL-drafton. A Buffalo Sabres a 18 éves svéd csodagyereket, Rasmus Dahlint választotta az első körben. Másodikként az orosz Szvecsnyikov (18), harmadikként a finn Kotkaniemi (17) kelt el.

B. V. – utanpotlassport.huPénteken és szombaton tartották az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) 2018-as draftját. Az NHL-es csapatok 18 és 21 év közötti játékosok közül választhattak, kiket szeretnének a jövőben soraikban tudni. A mostani drafton is természetesen többnyire észak-amerikai játékosok keltek el. A „versenyt” Kanada nyerte hetvenhárom fiatallal, persze az Egyesült Államoknak sem kell szégyenkeznie az ötvennégy kiválasztott játékossal. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Svédország állhatott fel megelőzve az oroszokat. Érdekesség, hogy az A csoportba az idén éppen Budapesten feljutó Nagy-Britannia is adott egy játékos a drafton.

A DRAFOLT JÁTÉKOSOK NEMZETISÉGI ELOSZLÁSA: 1. Kanada 73, 2. Egyesült Államok 54, 3. Svédország 29, 4. Oroszország 19, 5. Finnország 16, 6. Csehország 11, 7. Szlovákia 5, 8. Svájc 4, 9. Fehéroroszország, Németország 2-2, 11. Nagy-Britannia, Norvégia 1-1

Dahlin 23 év után az első 1/1-es védő az NHL-drafton Fotó: Bruce Bennett
Dahlin 23 év után az első 1/1-es védő az NHL-drafton Fotó: Bruce Bennett
Hiába azonban a létszámot tekintve nagy észak-amerikai fölény, az első választottak európai hokisok voltak. Az 1/1-es játékos a 18 esztendős svéd Rasmus Dahlin lett. Ezzel huszonhárom év után ő lett az első hátvéd, akit ez a megtiszteltetés ért. Így az egyik legígéretesebb fiatal játékos a Buffalo Sabres gárdáját erősítheti a következő évadtól. A második helyen a 18 esztendős orosz Andrej Szvecsnyikov kelt el. A Carolina Hurricanes újdonsült játékosa egyébként a drafton Dahlin mellett az egyetlen fiatal, akit a szakértők már kész NHL-játékosnak tartanak. Harmadiknak pedig kisebb meglepetésre a mindössze 17 éves finn Jesperi Kotkaniemi futott be. A Montreal Canadiens választottja az U18-as vb-n tűnt fel, amelyen hét meccsen kilenc pontot szerzett, míg a finn élvonalban huszonhét ponttal zárt a szezont.

AZ NHL-DRAFT ELSŐ TÍZ VÁLASZOTTJA 1. Rasmus Dahlin (svéd, Buffalo Sabres), 2. Andrej Szvecsnyikov (orosz, Carolina Hurricanes), 3. Jesperi Kotkaniemi (finn, Montreal Canadiens), Brady Tkachuk (amerikai, Ottawa Senators), Barett Hayton (kanadai, Arizona Coyotes), 6. Filip Zadina (cseh, Detroit Red Wings), 7. Quinn Hughes (amerikai, Vancouver Canucks), 8. Adam Boqvist (svéd, Chicago Blackhawks), 9. Vitalij Kravcov (orosz, New York Rangers), 10. Evan Bouchard (kanadai, Edmonton Oilers)

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.