UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2018-06-26 10:52

Berobbant az élmezőnybe

Az ifjúsági dartsozók soft Európa-bajnokságán a 17 éves Lakatos Gergely szerezte meg az első helyezettnek járó trófeát a hatvannégy fős mezőnyben. Az olaszországi Caorléban megrendezett kontinensviadal után a fiatal bajnok elmondta: annyian szurkoltak neki, hogy nem is volt kérdés; ezt a versenyt csak ő nyerheti meg.

Sz. M.utanpotlassport.hu A Smile DC-ben dartsozó Lakatos Gergely mindössze egy éve űzi profi szinten a sportágat, de már komoly eredményekkel büszkélkedhet. A 17 éves fiú legutóbb az ifjúsági korosztály soft Európa-bajnokságán remekelt Caorléban, ahonnan győztesként tért haza. A kontinensviadal újdonsült bajnokával beszélgettünk. ‒ Miért pont ezt a sportágat választottad?

A 17 éves Lakatos Gergely a győztesnek járó serleggel a kezében Forrás: Smile DC
A 17 éves Lakatos Gergely a győztesnek járó serleggel a kezében Forrás: Smile DC
‒ A tévéközvetítéseknek köszönhetően viszonylag hamar beleszerettem a dartsba, és nagy kedvet kaptam hozzá, hogy kipróbáljam magam benne. Eleinte egy héten csupán egy-kétszer vettem rövid ideig nyilat a kezemben, de ez nagyon hamar megváltozott. Eltökélt lettem: minél jobb akartam lenni benne, ezért elkezdtem ‒ komolyan edzeni. ‒ Mi volt az első nagy sikered? Mi indított el a profivá válás útján? ‒ Az elején még csak amatőr versenyekre jártam, s az első kettőt mindjárt  meg is nyertem. Ezután gondolkodtam el rajta igazán, hogy érdemes lenne komolyabban foglalkoznom a sportággal. Aztán az első igazán nagy eredményem tavaly októberben született meg, amikor sikerült kvalifikálnom magam a PDC huszonhárom éves korosztályának világbajnokságára. ‒ Steel vagy soft? Melyiket kedveled jobban? ‒ A steel sokkal közelebb áll hozzám, mint a soft. Ez annak is köszönhető, hogy előbbivel kezdtem el játszani. Persze az idő múlásával utóbbit is megkedveltem, különösen, hogy evvel lettem Európa-bajnok, de a steel mindig az első helyen fog állni nálam. ‒  Milyen célokkal utaztál el Caorléba? ‒  Nem tudtam mire számítsak, ami a mezőny erősségét jelenti, így nem is tűztem ki magam elé célt. Tudtam, hogy esélyem lesz szép helyen végezni, de a legfontosabb az volt, hogy magamra figyeljek, a játékomra, és kihozzam magamból a maximumot. ‒  Gondoltad volna, hogy ilyen hamar ott fogsz állni az Eb dobogójának legfelső fokán? ‒  Amikor egy éve elkezdtem dartsozni, eszembe sem jutott. Később, amikor láttam magamon a fejlődést, és versenyszerűen űztem, akkor már éreztem a belső motivációt, hogy mihamarabb szeretnék dobogóra állni. De hogy ez mindössze egy év után sikerült, hatalmas öröm számomra. ‒  Milyen volt a hangulat az Európa-bajnokságon? ‒  Egyszerűen szenzációs! Nagyon szeretem azokat a viadalokat, amelyeken a hangulat már az első perctől kezdve magával ragad. A mezőny is erősnek bizonyult, így minden adott volt a jó versenyzéshez. Külön öröm, hogy a döntőben azt a török srácot győztem le, akitől szerdán kikaptam a csapatbajnokságon. Annyian szurkoltak és szorítottak értem, hogy nem is volt kérdés: ezt a versenyt csak én nyerhetem meg. ‒  Hogyan tovább? ‒  Lépésről lépésre haladok, nem az eredmény az elsődleges. Célom, hogy minél többet fejlődjek, amihez sokat hozzá tesz a tapasztalatszerzés a nemzetközi mezőnyben. A következő fontos versenyem a júliusi ifjúsági steel Európa-bajnokság lesz Törökországban, ahova nemsokára utazom. Addig pedig ezerrel készülök! További korosztályos híreink DARTSBAN a sportági aloldalunkon.