UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2018-06-27 15:18

Bizonyíthat a „másodvonal”

Csütörtökön kezdődik Olaszországban, Auronzóban az U23-as és ifjúsági kajak-kenuzók Európa-bajnoksága. Makrai Csaba, utánpótlás szövetségi kapitánnyal beszélgettünk a várakozásairól, s arról, milyen formában vannak a fiatalok.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu Csütörtökön kezdődik Auronzóban a kajak-kenuzók U23-as és ifjúsági Európa-bajnoksága. A Makrai Csaba vezette alakulat kedden már megérkezett Olaszországba. Az utánpótlás szövetségi kapitány szerint káprázatos környezetben versenyezhetnek, hegyek között, kristálytiszta vízen.

Zupkó Vanda kajak egyes 500 és 1000 méteren bizonyíthat Auronzóban
Zupkó Vanda kajak egyes 500 és 1000 méteren bizonyíthat Auronzóban
A szövetség azt a rendszert állította fel az idén, hogy azok a versenyzők, akik megnyerték a magyar válogatót, a világbajnokságon vehetnek részt, a másodikok pedig a kontinensviadalon. „Szerencsére olyan helyzetben vagyunk, hogy a második vonalunk is méltóképpen tudja képviselni hazánkat. Ezt rajtunk kívül egyedül a németek engedhetik meg maguknak. Természetesen így azért több esélyük van a dobogóra azoknak az országoknak, amelyek a legerősebb keretükkel érkeznek Auronzóba” – vélekedik Makrai, aki beszélt a sportolók jelenlegi állapotáról is: „A két héttel ezelőtti válogatóra mindenki csúcsformában érkezett. Központi felkészülést nem tartottunk utána. Bízom benne, hogy mindenki tudta tartani ezt a szintet a saját egyesületénél” – vélekedik Makrai. A szövetségi kapitány arról is beszélt, hogy nem egyszerű kiemelni, kitől vár a legtöbbet, ugyanis szinte mindent a nemzetközi mezőny erőssége határoz meg Olaszországban: „Nehéz bármit is mondani azzal kapcsolatban, mit is várok ettől az Európa-bajnokságtól. Természetesen nem szabad szem elöl tévesztenünk, hogy a „másodvonal” indul, amely, ha nem is sokkal, de le van maradva az élvonaltól. Minél több lehetőséget kell ezeknek a sportolóknak adnunk, hiszen bennük van a potenciál, s néhány éven belül akár elsőszámú versenyző válhat belőlük.” A mester elmondta, hogy nem tud és nem is szeretne konkrét várakozásokról beszélni. Kiemelte: mindössze annyit kért a versenyzőktől, hogy tudásuk legjavát nyújtsák. Hogy ez mire lesz elég, az elválik a négynapos megméretésen.

AZ AURONZÓI IFJÚSÁGI EURÓPA-BAJNOKSÁGRA UTAZÓ KERET Fiúk Kajak egyes 200 méter: Keresztes Kristóf, 500 méter: Redl András, K1 100 méter: Kiss Ádám Kajak kettes 1000 méter: Redl András, Monoki Marcell Kajak négyes 500 méter: Tomori Gergely, Gergő Bálint, Szántó Milán, Keresztes Kristóf Kenu egyes 200 méter: Hodován Dávid, 1000 méter: Kocsis Ádám Kenu kettes 1000 méter: Bucsi Bálint, Kállai Róbert Gida Kenu négyes 500 méter: Kollár Kristóf, Hodován Dávid, Zupkó Balázs, Bucsi Bálint Leányok Kajak egyes 200 méter: Gábor Netta, 500 és 1000 méter: Zupkó Vanda Kajak kettes 500 méter: Potoniec Zsófia, Posta Réka Kajak négyes 500 méter: Máró Anna, Potoniec Zsófia, Csikós Zsóka, Posta Réka Kenu egyes 200 méter: Gönczöl Laura, 500 méter: Csorba Zsófia Kenu kettes 200 és 500 méter: Gönczöl Laura és Opavszky Réka

Az U23-as keret Férfiak Kajak egyes 200 méter: Kirkov Valentin, 500 méter: Vidákovics Antal, 1000 méter: Béke Kornél Kajak kettes 1000 méter: Varga Dominik, Györgyjakab Máté Kajak négyes 500 méter: Petró Erik, Mayer Keán, Szendy Márk Szilárd, Erős Patrik Kenu egyes 200 méter: Horváth Ákos, 1000 méter: Moldován Milán Kenu kettes 500 és 1000 méter: Slihoczki Ádám, Szőke Attila Nők Kajak egyes 200 méter: Orosz Adrienn, 500 méter: Pupp Noémi, 1000 méter: Bordács Blanka Kajak kettes 500 méter: Sólyom Dóra, Gamsjager Lisa-Maria Kajak négyes 500 méter: Lucz Noémi, Kiss Blanka, Szénási Zsófia, Sólyom Dóra Kenu egyes 200 és 500 méter: Miskolczy Fruzsina Kenu kettes 200 méter: Stolyka Rita, Kulcsár Dorina Kenu kettes 500 méter: Kaszás Klaudia, Miskolczy Fruzsina

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.