UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2018-06-28 08:55

Fekete, fehér: igen, igen!

Az ajkai sakkozó, Gaál Zsóka még csak most lépett tízen túli éveibe, de már irigylésre méltó eredménysorral büszkélkedhet a sportágban: a MOL Új Európa Alapítvány által támogatott 11 éves lány kétszeres világbajnoki ezüstérmes és kétszeres Európa-bajnok a korosztályában. Legutóbb a – nemzetközivé bővített – U20-as magyar bajnokságon, valamint a minszki U12-es rapid világbajnokságon brillírozott, s máris a soron következő világeseményekre készül, mivel az idén hat utánpótlás-versenyen is asztalhoz ül.

Sztrik Martinutanpotlassport.hu A 11 éves tehetség, Gaál Zsóka nevét már nem csak a hazai sakkvilágban, hanem nemzetközi szinten is mindenki jól ismeri; az ajkai lány elképesztő tempóban robbant be a sportág korosztályos élvonalába, s már kétszer nyert világbajnoki ezüstérmet, s ugyancsak két alkalommal elhódította az U10-esek Európa-bajnoki aranyát.

A 11 éves Gaál Zsóka az idén hat korosztályos világversenyen is részt vesz
A 11 éves Gaál Zsóka az idén hat korosztályos világversenyen is részt vesz
A korosztályos világranglista második helyén álló Zsóka három és fél éves kora óta sakkozik, ami nem különösebben meglepő, hiszen édesapja is versenyszerűen űzi a sportágat. Gaál Sándor elmondása szerint azonban nem az volt a cél, hogy lányából versenysakkozó váljék, ám hamar és szépen jöttek az eredmények, úgyhogy egyenes út vezetett a „profi” karrier felé. Edzői szerint kimagasló a kislány munkabírása, a napi öt-hat órás edzések után is képes koncentráltan figyelni. Azt mondják róla, hogy kivételes a küzdeni akarása, hisz önmagában és a tehetségekre jellemző belső motiváció viszi előre. Ami pedig az érdemeit növeli: a versenyek mellett a suliban is maximálisan helytáll, jelenleg ötödikes, és kitűnő tanuló. Zsóka rutinos szereplője a hazai és a nemzetközi versenyeknek, s hogy nem pusztán részt vesz az eseményeken, azt a legutóbbi eredménye is alátámasztja: a hölgyek Zalakaroson megrendezett U20-as viadalán első helyezést ért el! A versenyen tizenhat ország több mint másfélszáz játékosa indult, s a kilenc napos torna korosztályos országos bajnokság is volt egyben. Zsóka tehát a nála majdnem tíz évvel idősebbek között bizonyult a legjobbnak, ráadásul teljesítményével kivívta a részvételi jogot az U20-asok törökországi világbajnokságára. A kislány Ruck Róbert, Varga Zoltán, Nagy Gábor és Kosztolánczi Gyula sakkmester keze alatt fejlődik, illetve – Dél-Dakotából – Skype-on Kustár Sándor is segíti a felkészülését. Sikerességéhez ugyanakkor fizikai sportok űzésével is hozzájárul: teniszezik és atletizál. Állóképességének a javítását Jankó Ilona többszörös magyar bajnok középtávfutó segíti. Ez az utóbbi időszakban sem történt másképpen, ugyanis Zsóka teljes gőzzel készült a közelgő világeseményekre. A hétvégén Fehéroroszországban vitt véghez bravúrt; a minszki U12-es rapid- és villámsakk világbajnokságot az élmezőnyben a 9-10. helyen zárta. Az ajkaiak ígérete idén még Romániában, Németországban, Törökországban, Lettországban és Spanyolországban is tábla elé ül majd. Eredményességéhez nagyban hozzájárul a MOL Új Európa Alapítvány támogatása, amelyet a nemzetközi versenyekre történő utazásra fordít, és az összeg ‒ elmondása szerint ‒ nagyon sokat segít neki. Ami pedig a sportág melletti elköteleződését és szenvedélyét mutatja: Zsóka föl nem foghatja, hogy miért nem sakkozik mindenki a világon… További korosztályos híreink SAKKBAN a sportági aloldalunkon.