- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Fekete, fehér: igen, igen!

Sztrik Martin utanpotlassport.hu [1] A 11 éves tehetség, Gaál Zsóka nevét már nem csak a hazai sakkvilágban, hanem nemzetközi szinten is mindenki jól ismeri; az ajkai lány elképesztő tempóban robbant be a sportág korosztályos élvonalába, s már kétszer nyert világbajnoki ezüstérmet, s ugyancsak két alkalommal elhódította az U10-esek Európa-bajnoki aranyát.

A 11 éves Gaál Zsóka az idén hat korosztályos világversenyen is részt vesz [2]

A 11 éves Gaál Zsóka az idén hat korosztályos világversenyen is részt vesz

A korosztályos világranglista második helyén álló Zsóka három és fél éves kora óta sakkozik, ami nem különösebben meglepő, hiszen édesapja is versenyszerűen űzi a sportágat. Gaál Sándor elmondása szerint azonban nem az volt a cél, hogy lányából versenysakkozó váljék, ám hamar és szépen jöttek az eredmények, úgyhogy egyenes út vezetett a „profi” karrier felé. Edzői szerint kimagasló a kislány munkabírása, a napi öt-hat órás edzések után is képes koncentráltan figyelni. Azt mondják róla, hogy kivételes a küzdeni akarása, hisz önmagában és a tehetségekre jellemző belső motiváció viszi előre. Ami pedig az érdemeit növeli: a versenyek mellett a suliban is maximálisan helytáll, jelenleg ötödikes, és kitűnő tanuló.

Zsóka rutinos szereplője a hazai és a nemzetközi versenyeknek, s hogy nem pusztán részt vesz az eseményeken, azt a legutóbbi eredménye is alátámasztja: a hölgyek Zalakaroson megrendezett U20-as viadalán első helyezést ért el! A versenyen tizenhat ország több mint másfélszáz játékosa indult, s a kilenc napos torna korosztályos országos bajnokság is volt egyben. Zsóka tehát a nála majdnem tíz évvel idősebbek között bizonyult a legjobbnak, ráadásul teljesítményével kivívta a részvételi jogot az U20-asok törökországi világbajnokságára.

A kislány Ruck Róbert, Varga Zoltán, Nagy Gábor és Kosztolánczi Gyula sakkmester keze alatt fejlődik, illetve – Dél-Dakotából – Skype-on Kustár Sándor is segíti a felkészülését. Sikerességéhez ugyanakkor fizikai sportok űzésével is hozzájárul: teniszezik és atletizál. Állóképességének a javítását Jankó Ilona többszörös magyar bajnok középtávfutó segíti. Ez az utóbbi időszakban sem történt másképpen, ugyanis Zsóka teljes gőzzel készült a közelgő világeseményekre. A hétvégén Fehéroroszországban vitt véghez bravúrt; a minszki U12-es rapid- és villámsakk világbajnokságot az élmezőnyben a 9-10. helyen zárta. Az ajkaiak ígérete idén még Romániában, Németországban, Törökországban, Lettországban és Spanyolországban is tábla elé ül majd.

Eredményességéhez nagyban hozzájárul a MOL Új Európa Alapítvány támogatása, amelyet a nemzetközi versenyekre történő utazásra fordít, és az összeg ‒ elmondása szerint ‒ nagyon sokat segít neki. Ami pedig a sportág melletti elköteleződését és szenvedélyét mutatja: Zsóka föl nem foghatja, hogy miért nem sakkozik mindenki a világon…

További korosztályos híreink SAKKBAN [3] a sportági aloldalunkon.