- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Karatésok, kvótára fel!

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu [1] Négy magyar fiatal harcművésznek szavazott bizalmat a honi karateszövetség annak reményében, hogy sikerül kiharcolniuk a részvételi jogot a tinédzserek őszi, argentínai ötkarikás világversenyére. Az ifi olimpiáig vezető út utolsó állomásán, a horvátországi Umagban két lány – Baranyi Zsófia és Papp Dorottya -, s két fiú – Botos Botond és Pintér Dániel – próbál szerencsét, de nem lesz könnyű dolguk, sőt…

Az utolsó kvótaszerző viadalon, amelyen kategóriánként nagyjából félszázan lépnek tatamira, kőkemény küzdelemsorozat vár minden indulóra, mivel Buenos Aires-i repülőjegyet csak az első és a második hely ér, tehát jó néhány győzelmet kell annak aratnia, aki olimpiai szereplővé akar válni.

A kvótaszerzésre leginkább esélyes Baranyi Zsófia Forrás: karate.hu [2]

A kvótaszerzésre leginkább esélyes Baranyi Zsófia  •  Forrás: karate.hu

A legjobbak már pénteken hozzájuthatnak az áhított kvótához mind a hat – három lány és három fiú – súlycsoportban, ha beverekedik magukat a fináléba. Vagyis a június elején zárult világranglistáról már továbbjutott két-két kiválósághoz az első umagi nap végén újabb két-két karatés csatlakozik. Ők a másnap esedékes „ismétlésen” már nem indulhatnak, vagyis a szombati újabb döntősökkel mind a hat – egyenként nyolc főben maximált – súlycsoportban hatra duzzad az argentínai szereplők száma.

A mieinknek is két esélyük adódik tehát a kvótaszerzésre: amennyiben pénteken nem sikerül a kísérlet, szombaton újfent próbálkozhatnak, ám ha nem jön össze az arany vagy az ezüst a két nap egyikén sem, vége a reménykedésnek, búcsút kell inteni az ifjúsági olimpiának.

Pontosabban egyetlen esély még ekkor is marad: Baranyi Zsófia tudniillik a negyedik helyen zárta az évadot a világranglistán, s mivel az olimpiai kategóriákat Umag után töltik fel teljesen, azaz egészítik ki a még hiányzó két-két versenyzővel, még ha netán nem sikerülne is a péntek-szombati duplaesély egyikével sem élnie a magyar lánynak, ranglistás pozíciójának köszönhetően ott lehet a nyolc között, ezáltal pedig Buenos Airesben. Ám ne kiabáljuk el, ahogyan dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke sem tette, amikor így nyilatkozott honlapunknak:

Mind a négy versenyzőnkben benne van a kvóta, ám roppant nehéz lesz élni is a lehetőséggel. A leginkább Baranyi Zsófiban bízhatunk, ő az igazi esélyesünk…”

Az ifi olimpiára kvalifikáló horvátországi verseny magyar indulói:
Fiúk. 53 kg: Botos Botond, plusz 68 kg: Pintér Dániel
Lányok. 59 kg: Baranyi Zsófia, plusz 59 kg: Papp Dorottya

További korosztályos híreinket KARATE [3]aloldalunkon találják.