UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-06-28 10:56

Vizsgák után, vizsgák előtt

Alig tette le az érettségit, de már újabb komoly próbatétel előtt áll Milák Kristóf. A felnőtt-világbajnoki ezüstérmes, 18 esztendős érdi úszónak a helsinki junior Európa-bajnokságra való felkészülése nem éppen ideálisan alakult, de így is esélyesként utazik Finnországba. Edzőjét, Selmeci Attilát kérdeztük.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huNehéz és megterhelő időszak után immár kizárólag a helsinki junior Európa-bajnokságra koncentrál Milák Kristóf. Az érdiek 18 éves úszója sikeresen túl van az írásbeli és szóbeli érettségin, hétfőn pedig aranyérmekért utazik Finnországba.

Selmeci Attila az érettségi miatt problémás felkészülés ellenére is bízik a sikeres Eb-szereplésben
Selmeci Attila az érettségi miatt problémás felkészülés ellenére is bízik a sikeres Eb-szereplésben
Felkészüléséről edzőjét, Selmeci Attilát kérdeztük, aki úgy látja, Kristóf megkönnyebbült a vizsgák után. „Eléggé megviselte őt az elmúlt néhány hét, tartott az érettségitől, amelyen egyébként várakozáson felül, nagyon jól teljesített. Ugyanakkor egyértelműen negatívan befolyásolta a felkészülésünket ez a néhány hetes stressz. Az edzésekre persze ennek ellenére is becsületesen lejárt, bár néha éreztem rajta, hogy mentálisan nem teljesen összeszedett, és a vizsgákon jár esze. Most viszont már túl vagyunk rajta, és maximálisan az úszásra koncentrálhat.” Az utóbbi hetekben Kristóf az említett okok miatt nem is indult versenyen. Ez az oka, hogy szerdán és csütörtökön vízbe ugrik a Budapest Openen a Duna Arénában. „Egyelőre kicsit a sötétben tapogatózunk, hiszen Kristóf az ifjúsági országos bajnokság óta nem úszott kétszáz pillangón. A versenyhelyzetre pedig szükség van, ezért döntöttünk úgy, hogy két számban, ötvenen és kétszázon elindul egy héttel a rajt előtt.
Milák Kristóf imád versenyezni, és élvezi, ha ő favorit Forrás: MTI
Milák Kristóf imád versenyezni, és élvezi, ha ő favorit Forrás: MTI
Az Európa-bajnokságon a szokásos három pillangószám mellett 50 m, 100 m, 200 m gyorson, valamint a váltókban is indul Milák. „Sokat segíthet Helsinkiben a rutinja és tapasztalata, amit az elmúlt években összeszedett. Száz és kétszázon is aranyérmet várok tőle, és a többi számban is éremesélyesnek gondolom, hozzátéve, előfordulhatnak majd visszalépések, mert sűrűn vannak a versenyszámok az Európa-bajnokságon. Az érdiek klasszisa fergeteges tavalyi esztendő után – amikor felnőtt világbajnoki ezüstérmet és junior világbajnoki címeket is szerzett – immár esélyesként utazik a finn fővárosba. A kérdés, ez mennyire befolyásolhatja ez a teljesítményét. „Kristóf imád versenyezni, és élvezi a helyzetet, hogy ő favorit, és természetesen azt is tudja, hogy mit várnak tőle. Biztos vagyok benne, mindent megtesz majd a sikerért.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.