- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Két bronz a folytatásban

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu [1]  Lezajlott Szarajevóban az ifjúsági cselgáncsozók Európa-bajnokságának a második napja. A 73 kilogrammos felnőtt magyar bajnok, Nerpel Gergely remekül versenyzett egész nap. Igaz, volt, aki megállította.

Nerpel Gergyely (kékben) megérdemelt bronzérmet szerzett az Európa-bajnokságon [2]

Nerpel Gergyely (kékben) megérdemelt bronzérmet szerzett az Európa-bajnokságon

Gergely ciprusi, holland és szlovén ellenfelét is felülmúlva küzdötte be magát az elődöntőbe, ahol az orosz Ibragimagadzi Szulejmanovval találkozott. Bíró Norbert, az ifjúsági fiúk szakágvezetője elmondta, hogy a két dzsúdós eddig csupán egyszer mérkőzött meg egymással egy edzőtáborban, s már akkor is sejteni lehetett, hogy nem lesz egyszerű feladat az orosz legyőzése, ha szembekerülnek egy versenyen.

Szulejmanov egy földről indított akcióból hajtott végre egy wazarit, s erre Nerpel nem tudott válaszolni négy percen belül, így nem jutott be a fináléba, amelyet az orosz végül megnyert. A bronzcsata viszont még a magyar fiú előtt volt, s rendkívül magabiztosan, 1:23 perc alatt végezte ki a görög Athanasziosz Miloneliszt. Gergely belső combdobásból vitte földre ellenfelét, s ott leszorította, így megérdemelten állt fel a dobogó harmadik fokára.

Csakúgy, mint a 63 kilós Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes Özbas Szofi, aki két győztes meccset követően szenvedett vereséget a későbbi győztes holland Marin Vissertől. A két lány rendkívül kiegyenlített csatát vívott,  a holland azonban az utolsó fél percben indított csípődobásból egy kontrát, s ez bizony egy wazarit ért, ezzel ő jutott tovább.

Özbas a vigaszágon grúz és német ellenfelet múlt felül, így tatamira léphetett a bronzéremért a török Ayten Yekson ellen. A két ifjú hölgy  végig fej-fej mellett haladt, ide és oda is intettek. Szofi 30 másodperccel a vége előtt lábból leszorította az ellenfelét, így megszerezte a harmadik helyet.

Bejczi Zsuzsanna, a leányok szakágvezetője elmondta, hogy nagyon szép sikert ért el Szofi, ahhoz képest, hogy nemrégiben épült fel sérüléséből, s a felkészülésből is ki kellett hagynia néhány hetet.

Bejczi arra is kitért, hogy az 57 kilogrammos ifjúsági világbajnok Varga Brigittától valamelyest jobb szereplést várt, mint a hetedik hely.

Varga albán és brit lányt győzött le, majd egy wazari értékű akcióval kapott ki a horvát Lara Cvjetkótól, aki bevitte őt a vigaszágra, így tovább küzdhetett. A világbajnok nagyon könnyedén jutott túl a belga Manon Lecharlieren,  az osztrák Rosalie Woess-szel azonban már nem bírt. Igaz, nagyon szoros párharc volt; a négy perces mérkőzésidőn túl, további öt percet gyűrték egymást a tatamin a lányok.

Az 52 kilogrammos kategóriában Ábrahám Titanilla mindössze egy meccsen léphetett a küzdőtérre, mivel vereséget szenvedett az azeri Ulvija Bajramovától, aki szintén kiesett. A 66 kilós Ócsai Sándor pedig egy nyertes és két vesztes csatát követően intett búcsút a kontinensviadalnak.

A leányoknál hárman voltak esélyesek az ifjúsági olimpiai kvótára: Kardos Tímea, Varga Brigitta és Özbas Szofi. A szövetség azt a rendszert szabta ki, hogy az a hölgy utazhat Buenos Airesbe, aki a legjobb helyen végez Szarajevóban. Mivel hármuk közül csak Özbasnak sikerült dobogóra állnia, így eldőltnek tekinthető az argentin repülőjegy sorsa.

A fiúk versenyében egyetlen olyan helyzet alakulhat, hogy nem Nerpel Gergely kvalifikálja magát az ötkarikás játékokra: ha Vég Zsombor megnyeri szombaton az Európa-bajnokságot.

IFJÚSÁGI EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZARAJEVÓ
A második nap bajnokai és magyar eredményei
Fiúk
66 kg: Abrek Nagucsev (Oroszország), Ócsai Sándor helyezetlen.
73 kg: Ibramgimgadzi Szulejmanov (Oroszország), …3. Nerpel Gergely
Leányok
52 kg: Faiza Mokdar (Franciaország), Ábrahám Titanilla helyezetlen.
57 kg: Hasret Bozkurt (Törökország), …7. Varga Brigitta
63 kg: Marin Visser (Hollandia), …3. Özbas Szofi

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN  [3]a sportági aloldalunkon.